«Η Ευρώπη πρέπει αν θέλει να έχει μέλλον, να ακούσει πρώτα εσάς, τους νέους ανθρώπους, να σας εμπιστευτεί, να σας δώσει χώρο» τόνισε μεταξύ άλλων σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση μαθητών για την ημέρα της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παλάτι των Ιπποτών στο νησί της Ρόδου ο επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας.

   Ο Ευρωπαίος επίτροπος επισήμανε ότι «η Ευρώπη δεν είναι τέλεια» τονίζοντας παράλληλα πως «είναι όλα στο χέρι μας να την κάνουμε καλύτερη» και κάλεσε τους νέους με αφορμή την ημέρα της Ευρώπης «να κοιτάξουμε μπροστά, να αναρωτηθούμε σε τι Ευρώπη θέλουμε να ζούμε αύριο: μια Ευρώπη φοβισμένη και κλειστή στον εαυτό της, ή μια Ευρώπη γενναία, ανοιχτή, δημιουργική;».

 Ειδικότερα ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε τα εξής:

«Κυρία επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, τα συγχαρητήρια για την πανέμορφη εκδήλωση σε σας και όσους βοήθησαν για να γίνει αυτή η εκδήλωση σήμερα εδώ στη Ρόδο, σε αυτό το πανέμορφο σημείο. Ήταν για μένα τεράστια χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να γιορτάσουμε την Ημέρα της Ευρώπης, για την οποία τον λόγο και τον χώρο έκτασης έχουνε οι νέοι άνθρωποι. Άλλωστε αυτό είναι και το νόημά της. Είναι μια μέρα που δεν αφορά πολιτικούς στα γραφεία αλλά όλους εσάς, όλους τους Ευρωπαίους πολίτες σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Γιατί η Ευρώπη δεν είναι απλώς ένα σύνολο χωρών, είναι πρωτίστως οι άνθρωποί της και το μέλλον της είστε εσείς και νέοι άνθρωποι.

   Θα μπορούσα λοιπόν σήμερα να σας μιλήσω για συνθήκες, συμβούλια, επιτροπές. Θέλω όμως να κάνω κάτι διαφορετικό, θέλω να σας μιλήσω όπως θα μιλούσα στα δικά μου τα παιδιά για το τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί αξίζει να την νοιαζόμαστε και πάνω από όλα γιατί αξίζει να συμμετέχουμε σε αυτήν και θέλω πρώτα από όλα να ξεκινήσω από κάτι πολύ βασικό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε για να προστατεύει την ειρήνη, όχι πολύ μακριά από τη σημερινή εποχή. Στην ήπειρό μας υπήρχαν συνεχείς πόλεμοι, σκεφτείτε το για μία στιγμή, γενιές ολόκληρες στην Ευρώπη μεγάλωσαν με φόβο, καταστροφές, απώλειες, το 1950 μόλις 5 χρόνια μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ένας Γάλλος υπουργός, ο Ρομπέρ Σουμάν, πρότεινε κάτι τρομερό, να ενώσουμε τις χώρες μας και έτσι ακριβώς γεννήθηκε η πρώτη μορφή της ευρωπαϊκής ένωσης. Ναι, τότε, μόλις έξι κράτη, που από τότε δεν πολέμησαν ξανά, ποτέ μεταξύ τους. Και σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει 27 κράτη-μέλη.

   Η ειρήνη λοιπόν δεν είναι αυτονόητη. Είναι ένα πραγματικό εμφύτευμα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολλά περισσότερα από αυτό είναι το κοινό μας σπίτι. Και σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό για σας τους νέους ανθρώπους… μπορείτε να ταξιδεύετε σε 27 χώρες χωρίς διαβατήριο, μπορείτε να σπουδάζετε σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο στο Παρίσι, στη Βιέννη, το Βερολίνο. Μπορείτε να εργαστείτε, να ζήσετε, να δημιουργήσετε σχέσεις με ανθρώπους προς κάθε γωνία της Ευρώπης, από την Πορτογαλία, τη Σουηδία, την Ισπανία έως την Πολωνία. Μπορείτε να συμμετέχετε σε προγράμματα, όπως είναι το Erasmus, να ζήσετε δηλαδή 6 μήνες ή ένα χρόνο σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα να μάθετε γλώσσες, να ανοίξετε τους ορίζοντές σας και θέλω φίλες και φίλοι να σταθώ στο Erasmus, το οποίο είναι τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους νέους ανθρώπους. Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες νέοι σπουδάζουν και κάνουν πρακτική άσκηση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και είναι μία πραγματική εμπειρία ζωής, που αξίζει και σας προτείνω να τη ζήσετε. Γι' αυτό είναι η Ευρώπη. Είναι η ελευθερία, είναι οι δυνατότητες, είναι η εμπειρίες της ζωής.

   Ξέρω όμως φίλοι και το ξέρω καλά ότι πολλές φορές η Ευρωπαϊκή Ένωση ακούγεται μακρινή. Ευρώπη για πολλούς και σε μεγάλο βαθμό όχι άδικα, σημαίνει γραφειοκρατία, σημαίνει απόσταση, σημαίνει ατελείωτες για πραγματεύσεις και οφείλουμε να το παραδεχτούμε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση φίλοι μου δεν είναι τέλεια, αργεί, έχει γραφειοκρατία. Και όλα αυτά, πρέπει να τα διορθώσει. Σκεφτείτε όμως και την άλλη πλευρά της Ευρώπης. Της Ευρώπης που είναι καθημερινά δίπλα σας, κάθε φορά που κτίζεται ένα νέο σχολείο, κάθε φορά που έχετε πρόσβαση σε πιο γρήγορο ίντερνετ, όταν συναντάτε τους φίλους σας, σε ένα καινούργιο πάρκο. Όλα αυτά γίνονται με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

   Εδώ λοιπόν στη Ρόδο, στα σύνορα της Ευρώπης, γίνεται περισσότερο από οπουδήποτε αλλού φανερό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι τελικά μία μακρινή ιδέα, δεν είναι μόνο οι Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Η Ευρώπη είναι εδώ, παντού. Στους δρόμους μας, στα νοσοκομεία μας, στα σχολεία μας, στον πολιτισμό μας, στον τουρισμό μας, στη στήριξη των αδύναμων πολιτών, στη στήριξη της επιχειρηματικότητας στα σημαντικά έργα υποδομής που γίνονται εδώ στη Ρόδο αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, η Ευρώπη είναι μέρος της καθημερινότητάς σας. Είναι μέρος της ζωής μας. Όπως είπα προηγουμένως, η Ευρώπη δεν είναι τέλεια, είναι όλα στο χέρι μας να την κάνουμε καλύτερη. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη πολύ σημαντικές αποφάσεις για να απαντήσει σε αυτές τις προκλήσεις και να δώσει λύσεις στα ζητήματα τα οποία ανέφερα προηγουμένως. Είναι στο χέρι όλων μας να την κάνουμε καλύτερη την Ευρώπη.

   Ξέρω, θα με ρωτήσετε και τι μπορούμε εμείς να κάνουμε για να γίνει καλύτερη η Ευρώπη. Η απάντηση είναι απλή κυρίες και φίλοι. Μπορείτε να κάνετε πολλά, γιατί η Ευρώπη δεν είναι μόνο οι ηγέτες της. Είναι πρωτίστως οι πολίτες της. Μπορείτε λοιπόν να συμμετέχετε σε ευρωπαϊκά προγράμματα εθελοντισμού για συγκεκριμένα θέματα που σας ενδιαφέρουν όπως για παράδειγμα το περιβάλλον, μπορείτε να καταθέσετε ιδέες σε ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς καινοτομίας, ώστε μέσα από τις καινοτόμες, ώστε να βελτιώσουμε τη ζωή των συνανθρώπων μας όπου κι αν κατοικούν, μπορείτε σε λίγα χρόνια, μόλις τελειώσετε το πανεπιστήμιο να ξεκινήσετε μία startup με την ευρωπαϊκή στήριξη, μία εταιρεία που θα καινοτομεί, θα αλλάζει διαδικασίες, θα μειώνει γραφειοκρατία και φυσικά όταν έρθει η ώρα, προσέξτε, θα μπορείτε να ψηφίζετε και το πιο σημαντικό, μέσα από το διάλογο, το δημόσιο διάλογο για τις πολιτικές της Ευρώπης, στον οποίο μπορεί να συμμετέχει σήμερα κάθε πολίτης, μπορείτε να μιλήσετε, να κάνετε ερωτήσεις, να πείτε τη γνώμη σας, να απαιτήσετε αλλαγές, να προτείνετε λύσεις, γιατί η Ευρώπη χρειάζεται ενεργούς πολίτες.

   Και ξέρετε ποια είναι η μεγαλύτερη δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Δεν είναι ούτε το ευρώ ούτε η κοινή αγορά. Είναι το γεγονός ότι έχει καταφέρει να ενώσει ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, γλώσσες, πολιτισμούς γύρω από κοινές αξίες, τη δημοκρατία, την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη, αυτές είναι οι αξίες που πρέπει να υπερασπιστεί η δική σας γενιά. Γιατί ζούμε σε μία εποχή γεμάτη προκλήσεις, κλιματική αλλαγή, τεχνική νοημοσύνη, ανισότητα, όλα είναι δίπλα μας… παραπληροφόρηση, και για αυτό πρέπει όλοι μαζί να βρούμε τις απαντήσεις. Η Ευρώπη πρέπει αν θέλει να έχει μέλλον, να ακούσει πρώτα εσάς, τους νέους ανθρώπους, να σας εμπιστευτεί, να σας δώσει χώρο. Η ημέρα της Ευρώπης είναι μία καλή ευκαιρία να κοιτάξουμε πίσω και να εκτιμήσουμε τι έχουμε αποκτήσει και δεν είναι λίγα αυτά που έχουμε πετύχει. Σήμερα όμως, είναι κυρίως μία μέρα για να κοιτάξουμε μπροστά, να αναρωτηθούμε σε τι Ευρώπη θέλουμε να ζούμε αύριο, μια Ευρώπη φοβισμένη και κλειστή στον εαυτό της; Ή μια Ευρώπη γενναία, ανοιχτή, δημιουργική; Σας διαβεβαιώνω ότι η επιλογή αυτή δεν θα γίνει στα υπουργικά συμβούλια, δεν θα γίνει στο κολλέγιο των επιτρόπων ή στα γραφεία των Βρυξελλών και του Στρασβούργου. Θα γίνει στα Πανεπιστήμια, στις σχολικές αίθουσες, στις ιδέες και στις πράξεις των νέων ανθρώπων.

   Κλείνοντας λοιπόν, θέλω να σας ζητήσω κάτι, να μην θεωρήσετε και να μην θεωρείτε ποτέ τίποτα αυτονόητο, ούτε την ειρήνη ούτε την ελευθερία ούτε τα δικαιώματα. Να τα υπερασπίζεστε διαρκώς και να συμμετέχετε, να αμφισβητείτε, να χτίζετε το δικό σας μέλλον με τόλμη, όνειρα και δημιουργικότητα. Ζείτε στην Ευρώπη όπως είναι σήμερα αλλά κυρίως, ζήστε στην Ευρώπη όπως θα είναι αύριο, όπως εσείς θα τη χτίσετε. Το μέλλον σας ανήκει, η Ευρώπη σας ανήκει, έχει ανάγκη της φωνή σας. Χρόνια πολλά για τη μέρα της Ευρώπης».