Αν κάποιος παρακολουθήσει τα fake news και τις θεωρίες συνωμοσίας στα σόσιαλ μίντια εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα πως ορισμένοι επιχειρούν να δημιουργήσουν νέο διχασμό στην ελληνική κοινωνία. Το αφήγημα που θυμίζει το «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», το οποίο κυριαρχούσε στις πλατείες των «Αγανακτισμένων», δυστυχώς επανέρχεται με την πολιτική κάλυψη κομμάτων που υιοθετούν άκριτα και με καταπληκτική άνεση ύβρεις και κατηγορίες, όπως τα περί δήθεν δολοφονίας του Βασίλη Καλογήρου, η σορός του οποίου βρέθηκε στην περιοχή του Τυρνάβου.
Η σύνδεση που επιχειρείται με την τραγωδία στα Τέμπη είναι χαρακτηριστική. Χωρίς στοιχεία, πριν καν καταλήξουν οι ιατροδικαστές, το διαδίκτυο γέμισε με αναφορές περί εμπλοκής της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Όμως στο παιχνίδι μπήκαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ από τη μια πλευρά και τον Κυριάκο Βελόπουλο από την άλλη να πρωτοστατούν σε υπονοούμενα αλλά και ευθείες αναφορές.
Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Η εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών –εμφανής πλέον στο 80% των πολιτών– θυμίζει τα όσα έγιναν την περίοδο των «Αγανακτισμένων», με συνθήκες διχασμού που λειτουργούν σε βάρος της κοινωνίας και της χώρας, αφού αμφισβητούν τους θεσμούς και καλλιεργεί την αντισυστημικότητα.
Το αίτημα για δικαιοσύνη μετατρέπεται επιτηδευμένα και, τελικά, πολύ καλά –αν και περίεργα– οργανωμένα, σε διαδικασία που μοναδικό στόχο έχει να φύγει η κυβέρνηση. Η εκμετάλλευση της τραγωδίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνει να αποτελεί τη βάση που αναζητούσαν για να δημιουργήσουν συνθήκες αμφισβήτησης, χωρίς πολιτικό σχέδιο και πρόγραμμα.
Το περίεργο είναι πως τα αυτοαποκαλούμενα κόμματα εξουσίας, ενώ διαπιστώνουν πως η τακτική οδηγεί σε μείωση των δημοσκοπικών ποσοστών τους και πριμοδότηση των άκρων, επιμένουν να θεωρούν ότι στο τέλος θα ωφεληθούν από τη φθορά της κυβερνώσας παράταξης. Τα περί δικαιοσύνης, συγκάλυψης, εγκλήματος κ.λπ. είναι απλά ο απαραίτητος φερετζές…
* To άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»