Η Εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα για το ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών αλλά έχει καθήκον να ενημερώσει τους πολίτες οι οποίοι είναι αυτοί που θα πάρουν θέση, επισήμανε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι «θα μπορούσε να γίνει και ένα δημοψήφισμα». 

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του σε σχολείο της Νέας Μάκρης, ο αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι η επίσημη θέση της Εκκλησίας θα ακουστεί την Τρίτη μετά τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας και πρόσθεσε ότι το θέμα δεν συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Επισήμανε ωστόσο ότι σε τέτοια ζητήματα δεν μπορεί να πάρει θέση ο αρχιεπίσκοπος και ο πρωθυπουργός, αλλά οι ίδιοι οι πολίτες. «Το ποίμνιο πρέπει να ενημερωθεί και τι ζητάμε και ποιος μας βάζει να το ζητάμε. Να δει ο κόσμος πώς θα ζήσουν τα παιδιά που θα έρθουν σε μα οικογένεια με δύο μπαμπάδες και δύο μαμάδες, πώς θα ξυπνάει στο σπίτι και τι θα βλέπει δίπλα του. Μια καινούργια κοινωνία που δημιουργείται δεν την απορρίπτουμε, βλέπουμε τάσεις προς τα εκεί. Μια τέτοια κοινωνία έχει το δικαίωμα να τη διαστρέφει ο καθένας και να την κάνει όπως θέλει και εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να διαφωνούμε», συμπλήρωσε ο αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε; «Η εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα, αλλά έχει καθήκον να ενημερώσει τον κόσμο και ο καθένας από εμάς δεν θα πρέπει να σκέφτεται τι θα πει η δεξιά ή η αριστερά ή η κεντρώα αλλά ποια οικογένεια θέλουμε».