Tο ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, η τεκνοθεσία και η τέλεση μυστηρίων της εκκλησίας που σχετίζονται με τον εν λόγω γάμο απασχόλησαν, ανάμεσα σε άλλα, τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο ο Αρχιεπίσκοπος Ελλάδος Ιερώνυμος, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρώτου στη χώρα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα της βάπτισης δήλωσε ότι τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών μπορούν να βαφτίζονται εφόσον το επιθυμούν, όταν μεγαλώσουν, χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίσει τη σχετική ηλικία. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Πρέπει να επιστρέψουμε ξανά στην παράδοση. Αν η βάπτιση γίνεται στη μικρή ηλικία των παιδιών, είναι διότι μέσα στην Εκκλησία είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι το παιδί μεγαλώνει μέσα σε ένα περιβάλλον χριστιανικών αρχών. Επομένως δεν χρειαζόταν κατήχηση, γιατί γινόταν εντός του περιβάλλοντος. Τώρα που αλλάζουν τα πράγματα, δεν είμαστε κατά των παιδιών. Τα παιδιά τα αγαπάμε και νοιαζόμαστε περισσότερο απ’ όλους τους άλλους. Η Εκκλησία θα περιμένει αυτά τα παιδιά να φτάσουν σε μία ηλικία και όταν μεγαλώσουν και επιθυμούν να βαπτιστούν θα βαπτιστούν».

Ερωτηθείς για το ίδιο θέμα ο Ελπιδοφόρος είπε πως «δεν έχω να προσθέσω τίποτα, τα είπε όλα ο Μακαριώτατος».

Τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής συνόδευαν ο Ύπατος Πρόεδρος της AHEPA κ. Σαββας Τσίβικος, η Αντιπρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου Αδελφότητας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής κυρία Αννίτα Καρταλοπούλου, ο επιχειρηματίας κ. Στιβ Ζερβούδης και ο Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Αλέξανδρος Καρλούτσος.