Αρνητική, όπως αναμενόταν, είναι η θέση της Εκκλησίας στο ζήτημα του γάμου των ομόφυλων και στην τεκνοθεσία.

Η ομόφωνη απόφαση ελήφθη μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και θα διατυπωθεί τις επόμενες ώρες τόσο με την επίσημη ανακοίνωση όσο και με δύο εγκυκλίους, μια που θα αναγνωστεί την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στις εκκλησίες και άλλη μια που θα έχει ως παραλήπτες την κυβέρνηση και τους βουλευτές. Επιπλέον, θα μοιραστούν φυλλάδια και θα εξουσιοδοτηθούν οι μητροπολίτες να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των πολιτών.

Στην αρχή της συνεδρίασης που διήρκεσε πέντε ώρες ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε στους λόγους που αποφάσισε να συγκαλέσει τη σύνοδο και τόνισε την ενότητα που πρέπει να υπάρχει απέναντι στο ζήτημα. Στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για «μια νέα πραγματικότητα που πρόκειται να αλλοιώσει την κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας, να εισαγάγει νέες μορφές οικογένειας, να κανονικοποιηθούν οι "εκτροπές"». Παράληλλα, ανέφερε πως θίγονται τα παραδοσιακά πρότυπα του πατέρα και της μητέρας και επιχειρείται αλλαγή του οικογενειακού δικαίου. Ακολούθησε αντιφώνηση από τον αντιπρόεδρο της Ιεραρχίας, μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ. 

Τα 82 μέλη της Ιεραρχίας άκουσαν την εισήγηση του θέματος από τον μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο, ταυτιζόμενα πλήρως με τις θέσεις που ανέπτυξε. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση.