Έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί, με μoναδικό θέμα συζήτησης τη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Το θέμα εισάγεται κάτω από τον τίτλο «Εκκλησία και θέσπιση γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου» και η όποια απόφαση λάβουν οι ιεράρχες  αναμένεται να αναγνωστεί στους ναούς την Κυριακή.

Έχει προηγηθεί η δήλωση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ότι «θα μπορούσε να γίνει και ένα δημοψήφισμα», διαμηνύοντας ότι η Εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα για το ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά θα ενημερώσει τους πολίτες οι οποίοι είναι αυτοί που θα πάρουν θέση. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται να δωθεί συνέχεια στο ζήτημα του δημοψηφίσματος.

Σαφής είναι σε κάθε περίπτωση η θέση της κυβέρνησης για απόλυτο σεβασμό στην Εκκλησία διαχρονικά, η οποία ωστόσο -όπως επισημαίνεται- δεν νομοθετεί.

Την εισήγηση στη σημερινή συνεδρίαση θα κάνει ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος ως Πρόεδρος της ειδικής Συνοδικής επιτροπής Βιοηθικής, θα ακολουθήσει διεξοδική συζήτηση και το ανακοινωθέν στο οποίο θα εκφράζεται η θέση της εκκλησίας.