Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια θα εισαχθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τις επόμενες ημέρες και όλοι περιμένουν τις λεπτομέρειές του. Θα δίνει τα ίδια δικαιώματα στα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών και φυσικά και τα παιδιά που γεννήθηκαν στο εξωτερικό θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα παιδιά όλων των οικογενειών στην Ελλάδα.

Σε σχέση με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο έχει τρία «όχι». Το πρώτο «όχι» είναι στην παρένθετη μητέρα, αφού δεν επιτρέπεται ένας άνδρας μόνος του να μπορεί να αποκτήσει παιδί με παρένθετη μητέρα. Το δεύτερο «όχι» είναι στην αναγραφή των αναφορών «γονέας 1» και «γονέας 2», αφού οι γονείς θα δηλώνονται πατέρας και μητέρα. Το τρίτο «όχι» έχει να κάνει με το ποιους αφορά ο πολιτικός γάμος, καθώς δεν θα αφορά άτομα «τρίτου φύλου» ή διεμφυλικά άτομα.

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και η τεκνοθεσία, όταν ψηφιστεί, θα είναι η τέταρτη μεγάλη αλλαγή στο Οικογενειακό Δίκαιο τα τελευταία 42 χρόνια. Η πρώτη μεγάλη αλλαγή ήταν τη διετία 1982-1983, όταν το ΠΑΣΟΚ, επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου, θέσπισε τον πολιτικό γάμο, παρά τις τεράστιες αντιδράσεις της Εκκλησίας. Επίσης προχώρησε στην αποποινικοποίηση της μοιχείας, στην ποινικοποίηση της οικογενειακής βίας, θέσπισε τη δυνατότητα στη γυναίκα να κρατήσει το επώνυμό της, ενώ επέβαλε την ισότητα των δύο φύλων, καταργώντας το άρθρο του νόμου που έλεγε πως «ο ανήρ είναι ο αρχηγός της οικογενείας». Λίγο αργότερα καθιέρωσε και το αυτόματο διαζύγιο. Εν συνεχεία, η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, το 2008, καθιέρωσε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ετερόφυλα ζευγάρια και το 2015 επί ΣΥΡΙΖΑ επεκτάθηκε και στα ομόφυλα ζευγάρια.