Αντίθετα με την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ να εντάξουν τους εαυτούς τους στους κερδισμένους των εκλογών, στην πραγματικότητα, με βάση τα στοιχεία, οι απόψεις διίστανται. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών σε 332 δήμους της χώρας και λαμβάνοντας υπόψη ως μέτρο σύγκρισης τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αυτές, δηλαδή, του 2019, η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι φαίνεται ότι είναι οι κερδισμένοι των δημοτικών εκλογών. 

Στον αντίποδα, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά νικητές είναι, καθώς καταγράφουν απώλειες, είτε αυτόνομα είτε και σε σύμπραξη. Παρότι το ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ, πέτυχε στον β’ γύρο την ανατροπή στους δήμους της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τελικώς, τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης μέτρησαν λιγότερες νίκες έναντι του 2019.

Ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ το 2019 είχε κερδίσει 92 δήμους, ενώ φέτος κέρδισε σε 78, πράγμα που σημαίνει ότι μέτρησε 14 απώλειες. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 είχε 20 δήμους και φέτος πήρε 5 λιγότερους, έχοντας, λοιπόν, εξελέξει αυτή τη στιγμή 15 δημάρχους συνολικά σε πανελλαδικό επίπεδο. Με την κοινή στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ εξελέγησαν 9 δήμαρχοι, έναντι 10 το 2019.

Κερδισμένοι ΝΔ, ΚΚΕ και ανεξάρτητοι

Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, μπορεί να μην κατάφερε να εξελέξει δικούς της δημάρχους στους δύο μεγάλους δήμους της χώρας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δηλαδή, όμως, οι υποψήφιοί της κέρδισαν τη δημαρχία σε 202 δήμους, με την Πειραιώς να μετράει 8 επιπλέον νίκες πανελλαδικά, ενώ το 2019 είχε κερδίσει 194 δήμους.

Ακόμα, αναμφισβήτητα συγκαταλέγεται στους κερδισμένους της βραδιάς και το ΚΚΕ, το οποίο εξέλεξε σε όλη τη χώρα 6 δημάρχους, τέσσερις περισσότερους από το 2019, οπότε και είχε δύο, ενώ διατήρησε και τον Δήμο Πατραίων, στον οποίο ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης εκλέχθηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ευνοημένοι ήταν και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Συνολικά 22 δήμαρχοι εξελέγησαν χωρίς κομματική στήριξη, οκτώ περισσότεροι από το 2019, οπότε με την «ταμπέλα» του ανεξάρτητου είχαν εκλεγεί 14.