ο γενικό κλίμα του δεύτερου γύρου των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν ότι ενώθηκαν όλα τα κόμματα για να μην εκλεγούν οι επιλογές Μητσοτάκη. Δεν το λες κολακευτικό το ότι χρειάζονται να ενωθούν 4-5 κόμματα για να το καταφέρουν. Πέρα από αυτό όμως, η αποχή σημείωσε ρεκόρ Μεταπολίτευσης και αυτό είναι το πρώτο πολύ σημαντικό μήνυμα στην κυβέρνηση: θα πρέπει να εστιάσει τη δράση της σε ακρίβεια, μεταναστευτικό - ασφάλεια, αποτελεσματική λειτουργία του κράτους. 

Η εκλογή Δούκα στην Αθήνα ήταν αναπόφευκτη, καθώς όλα τα κόμματα έδωσαν φανερή ή σιωπηρή γραμμή υπέρ του. Επειδή η θητεία είναι πενταετής και η Αθήνα δεν έχει χρόνο για πειράματα, εύχομαι να μην καταλήξει έρμαιο των ιδεοληπτικών τύπων που τον στήριξαν. Ο Αγγελούδης στη Θεσσαλονίκη ουδέποτε στηρίχθηκε ανοιχτά από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ηταν δε τόση μεγάλη η επιθυμία της Θεσσαλονίκης να φύγει ο νυν δήμαρχος, που με τον Αγγελούδη συντάχθηκαν και στελέχη της ΝΔ! Οι πανηγυρισμοί Ανδρουλάκη λες και κέρδισε εθνικές εκλογές με έναν δήμο και μιάμιση περιφέρεια είναι κάπως αμετροεπείς, αλλά συγχωρούνται, μιας και το καπέλωμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αριστοτεχνικό. Αφήνω τελευταίους τους πραγματικά ακατανόητους και γελοίους πανηγυρισμούς Κασσελάκη και ΣΥΡΙΖΑ. Δεν κέρδισαν πουθενά. Εκτός αν πλέον το κλείνουν το μαγαζί και ψάχνουν ένωση με τους άλλοτε γερμανοτσολιάδες του ΠΑΣΟΚ. 

Συμπέρασμα: Η ΝΔ τα πήγε αρκετά καλά, αλλά υποτίμησε τους αντάρτες της και το συνασπισμό των υπολοίπων. Δεν πέτυχε το «13 στις 13» και έλαβε το μήνυμα. Το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη με ταχείς ρυθμούς, αλλά θέλει πολλή δουλειά ακόμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανύπαρκτος στην Αυτοδιοίκηση, αλλά πανηγυρίζει τις νίκες του ΠΑΣΟΚ. Τέλος, το ρεκόρ αποχής, πέρα από το μήνυμα στην κυβέρνηση, δείχνει ότι ο κόσμος δεν πιστεύει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητά του.