Οι εκλογές τελείωσαν, ζήτω οι εκλογές. Οι επόμενες. Διότι όλα τα επιτελεία τώρα πάρα την εξάντληση από τη διπλή μάχη Μαΐου και Ιουνίου, ετοιμάζονται πυρετωδώς για τις αυτοδιοικητικές. Και στο μέτωπο Πειραιώς - Μαξίμου γίνεται μπαράζ γαλάζιων συσκέψεων με κεντρικό ρόλο, πλέον, και του γραμματέα Αυτοδιοίκησης της ΝΔ Διονύση Χατζηδάκη και του αναπληρωτή του Μένιου Κορομηλά.

Ο βασικός πολιτικός στόχος που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αριθμό: 13/13. Οσες και οι περιφέρειες όλης της επικράτειας. Το 2019 είχαν βαφτεί γαλάζιες οι 11, οπότε τώρα με φρέσκο τον θρίαμβο της εθνικής κάλπης οι γαλάζιοι θεωρούν, όπως γράφουν σήμερα «Τα Νέα», ότι είναι εφικτός στόχος να εκλεγούν αυτή τη φορά όλοι οι υποψήφιοι με το χρίσμα ή τη στήριξή τους.

Εν πολλοίς οι αποφάσεις έχουν παρθεί, με τρεις εξαιρέσεις, οι οποίες προβληματίζουν λιγότερο ή περισσότερο το επιτελείο: το Βόρειο Αιγαίο, την Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων και την Πελοπόννησο.

Ο εμφύλιος βγάζει Πτωχό

Η Πελοπόννησος ειδικά, όπως αναφέρουν "Τα Νέα", εξελίσσεται σε θρίλερ εξαιτίας του γνωστού εμφυλίου μεταξύ του νυν περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και του σαμαρικού βουλευτή Κώστα Βλάσση που είχε ακουστεί κάποια στιγμή ως πιθανός υποψήφιος. Ως λύση προκρίνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα ένας άλλος άνθρωπος του Αντώνη Σαμαρά ο Δημήτρης Πτωχός με οικογενειακό… πεντιγκρί, καθώς ο μεσσήνιος πατέρας του Παύλος Πτωχός, ήταν κορυφαίος αυτοδιοικητικός της περιοχής. Οι πληροφορίες λένε ότι η υποψηφιότητά του δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη αλλά η τελική απάντηση θα δοθεί εντός των ημερών.

Ειδικό πλάνο για την Πάτρα

Σε ό,τι αφορά τους δήμους, τα πράγματα είναι πιο απλά, ειδικά τους μεγαλύτερους, πλην ίσως μόνο της Πάτρας που αποτελεί έναν μίνι πονοκέφαλο για την Πειραιώς. Επειδή όμως κανείς δεν πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του βέβαιο, ο Μητσοτάκης έστειλε ένα πολύ επίκαιρο προειδοποιητικό μήνυμα προς τους δημάρχους από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας χθες, γιατί ξεκίνησε, ως γνωστόν η αντιπυρική σεζόν και όλοι θα κριθούν. «Εστω και τώρα», είπε, «να ζητήσω την απαραίτητη συνεργασία όλων των δήμων». Γνωρίζουν «πολύ καλά», υπογράμμισε, «τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο του συντονισμού υπό την επίβλεψη του υπουργείου».