Πυρετώδεις οι προετοιμασίες στο γαλάζιο επιτελείο, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, μετά την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας με τα πρόσωπα που στηρίζει για τις 13 περιφέρειες της χώρας. Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, η κεντρική κατεύθυνση για τους δήμους της χώρας, δεν θα είναι η λογική των «χρισμάτων», αλλά θα δοθούν στηρίξεις «κατά περίπτωση».

Κάποιες επιλογές, ωστόσο είναι προφανείς: Στο Δήμο Αθηναίων η ΝΔ θα στηρίξει τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, στη Θεσσαλονίκη τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα και στον Πειραιά θα παράσχει στήριξη στον εν ενεργεία δήμαρχο Γιάννη Μώραλη, και ας μην προέρχεται από τη ΝΔ. Στην Κρήτη στο Ηράκλειο θα στηριχθεί ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης και στη Λάρισα ο Θανάσης Μαμάκος.

«Σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες στο γαλάζιο επιτελείο παραμένει ο δήμος Πατρέων, όπου τελικά δεν θα «κατέβει» ο βουλευτής Ιάσων Φωτήλας, με το δίλλημα να περιορίζεται σε πρόσωπα πιο «γαλάζια» αυτά των: Κωνσταντίνου Σβόλη και του Πέτρου Ψωμά, μιας και η μάχη εναντίον του φαβορί, νυν δημάρχου Κώστα Πελετίδη που προέρχεται από το ΚΚΕ, θα είναι δύσκολη.

Στο σχεδιασμο είναι και οι κατά περίπτωση στήριξη σε δημάρχους που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Λόγου χάρη στη Νέα Σμύρνη «γαλάζια» στήριξη θα έχει η πρώην αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Δήμητρα Νάνου, στον Άγιο Δημήτριο ο Στέλιος Μαμαλάκης και στον δήμο Βύρωνα ο Μίλτος Μπαντής.

Στο Χαλάνδρι, προβάδισμα για τη ΝΔ φέρεται να έχει η υποψηφιότητα της Κρίστυς Αγαπητού και στα Βριλήσσια του Γιάννη Πισιμίση. Στην Πεύκη, γαλάζιο χρίσμα θα έχει πιθανά ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων και όχι η Μαρίνα Σταυράκη-Πατούλη, μετά και την αποχώρηση του εν ενεργεία δημάρχου Τάσου Μαυρίδη, ενώ στα Γιαννιτσά, θα στηριχθεί ο Θανάσης Φουντουκίδης.

Στη Νίκαια θα δοθεί στήριξη στον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιάννη Βουτσινά, ενώ στην Κηφισιά η ΝΔ είναι πιο κοντά στην υποψηφιότητα του Βασίλη Ξυπολητά έναντι του νυν δημάρχου Γιώργου Θωμάκου.