Όλα τα κόμματα αντιμετωπίζουν δυσκολίες για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ως προς τους υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες που τελικά θα επιλέξουν να στηρίξουν. Τρανό παράδειγμα η περίπτωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που η επιλογή να στηριχτεί από τη ΝΔ άλλος υποψήφιος και όχι ο νυν περιφερειάρχης έχει προκαλέσει μια κάποια αναταραχή στο γαλάζιο στρατόπεδο, ειδικά σε τοπικό επίπεδο. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει αναμενόμενα τις περισσότερες δυσκολίες και αναποδιές. Μεγάλη μερίδα κεντροαριστερών υποψηφίων δεν θέλουν να πάρουν το «χρίσμα» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμα και αν η Κουμουνδούρου τούς το δίνει με ευκολία. Ο λόγος προφανής: Θεωρούν ότι, με δεδομένη την κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς επίσημη στήριξη μπορούν να συσπειρώσουν ευρύτερες δυνάμεις και να διεκδικήσουν με περισσότερες αξιώσεις το στόχο της εκλογής, έστω στον δεύτερο γύρο. Αυτό βέβαια δημιουργεί έναν επιπλέον πονοκέφαλο στη ΝΔ, που είναι ακριβώς αυτό που απεύχεται: συσπείρωση των δυνάμεων της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, ειδικά πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Καθυστέρησε λόγω του γιου 

Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει τις περιοδείες για την επικοινωνία και την υποστήριξη της υποψηφιότητάς της η Έφη Αχτσιόγλου στα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ελλάδα. Η εκκίνηση του εσωκομματικού αγώνα θα γίνει από τη Βόρεια Ελλάδα, την περιοχή δηλαδή από όπου κατάγεται. Το φαβορί για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στη «μετά Τσίπρα εποχή» του κόμματος έχει μπει «ζεστά» στη διεκδίκηση της προεδρίας, ωστόσο ο λόγος που δεν ξεκινά άμεσα τον αγώνα της δεν αφορά την πολιτική. Οπως η ίδια δήλωσε –την ημέρα που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της–, αυτή την εβδομάδα είναι τα γενέθλια του γιου της, οπότε η εσωκομματική προεκλογική περίοδος θα πάει μερικές μέρες πίσω. Αλλωστε, η δυναμική της κυρίας Αχτσιόγλου τής δίνει αυτή την επιλογή, με τις δηλώσεις υποστήριξής της από δημοφιλή και προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να διαδέχονται η μία την άλλη και να δημιουργούν νωρίς νωρίς κλίμα νίκης. 

Ένα από τα δύο θα είναι 

Εάν κάποιος περιηγηθεί στην «προοδευτική πτέρυγα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», θα διαπιστώσει το εξής συγκλονιστικό: Σχεδόν το σύνολο των χρηστών εύχεται «να καούν όλοι διότι ψήφισαν Μητσοτάκη», ποστάροντας παράλληλα τα αποτελέσματα των εκλογών στις περιοχές που μαίνονται πυρκαγιές. Το αξιοπερίεργο με όλους αυτούς –στη συντριπτική τους πλειοψηφία υποστηρικτές του παραπαίοντος ΣΥΡΙΖΑ– δεν είναι η σκ@τοψυχιά τους. Το αξιοπερίεργο είναι η ηλιθιότητά τους. Τα ίδια έλεγαν και πέρσι και πρόπερσι και η κατάληξη ήταν παραίτηση η Τσίπρα και 17% στις εκλογές για το κόμμα τους και την ίδια στιγμή ο λαός έδωσε ένα θηριώδες ποσοστό στην κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της. 

Απειλεί με ξεκαθάρισμα 

Να σημειωθεί ότι δεν είναι τυχαίο ότι η περίσσεια ηλιθιότητας που αναφέραμε παραπάνω δεν είναι ανεκτή από όλους. Για παράδειγμα, η Ελενα Ακρίτα, βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, έγραψε στο facebook ότι «οι σαραντατακατό και οι καλαναπάθετε όταν καίγεται το σύμπαν γύρω μας είναι ανεπιθύμητοι σε αυτό το προφίλ. Βάλτε την πολιτική σας σπέκουλα στο κουβαδάκι σας και σ’ άλλη παραλία», θέλοντας να δείξει την ενόχλησή της και να διαχωρίσει τη θέση της από τον ορυμαγδό ηλιθιότητας που έχει διαλύσει τα πάντα στο κόμμα της. Μάλιστα σε συμπληρωματική ανάρτησή της πρόσθεσε: «Οταν έρθει η ώρα, θα γίνει ο απολογισμός. Όχι τώρα. Όχι απόψε». 

Τα επαγγέλματα της νέας Βουλής 

Αναλυτικά στοιχεία για την επαγγελματική ιδιότητα των βουλευτών παρουσιάζει το περιοδικό «Επί του Περιστυλίου» (διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο: https://www.hellenicparliament...) και κατά πλειοψηφία πρόκειται για δικηγόρους, γιατρούς, δημοσιογράφους και μηχανικούς. 

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι δικηγόροι αποτελούν την πλειοψηφία του νομοθετικού σώματος, ακολουθούν οι γιατροί που φτάνουν τους 40, οι οικονομολόγοι (22), οι δημοσιογράφοι (17), οι πολιτικοί μηχανικοί (16), οι πανεπιστημιακοί (16). Επίσης, εντοπίζονται μηχανολόγοι-μηχανικοί 9, εκπαιδευτικοί 8, πολιτικοί επιστήμονες 8, στρατιωτικοί- Σώματα Ασφαλείας 6, δημόσιοι υπάλληλοι 6, ελεύθεροι επαγγελματίες 7, γεωπόνοι 5, φαρμακοποιοί 4, λογιστές 4, ιστορικοί 4, ψυχολόγοι 4, μουσικοί 3. Τέλος, με μικρότερη αναλογία στα έδρανα κάθονται: αγρότες 2, στελέχη διοίκησης επιχειρήσεων 2, χημικοί μηχανικοί 2, αρχιτέκτονες 2, ηλεκτρολόγοι μηχανολόγοι 2, τοπογράφοι 2, κοινωνιολόγοι 2, ηθοποιοί 2, σύμβουλος επιχειρήσεων 1, δασολόγος 1, διατροφολόγος 1, βιοχημικός 1, επικοινωνιολόγος 1, διπλωμάτης 1, σκηνοθέτης 1, μηχανικός εμπορικού ναυτικού 1, ναυτεργάτης 1, οικοδόμος 1, αισθητικός 1, μάνατζερ ποδοσφαίρου 1, μηχανικός πληροφορικής 1, μηχανικός τηλεπικοινωνιών 1, επιχειρηματίας 1, φυσικοθεραπευτής 1, κοινωνική λειτουργός 1, μετεωρολόγος 1, ιδιωτικός υπάλληλος 1, ξενοδοχοϋπάλληλος 1, ναυτιλιακός υπάλληλος 1. 

Αν και δεν υπάρχει κάποιο τυπικό προσόν, ένα μίνιμουμ γνωστικού επιπέδου είναι πάντοτε χρήσιμο για να αντιληφθεί τις πολύπλοκες νομοθετικές διαδικασίες και δραστηριότητες που καλείται να υπηρετήσει κατά τη θητεία του.