Από τη Χαριλάου Τρικούπη έχουν βάλει ψηλά τον πήχυ. Θεωρούν ότι η περιδίνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ ακόμα και στις αυτοδιοικητικές εκλογές στη δεύτερη θέση, δεδομένου ότι η Κουμουνδούρου ποτέ δεν είχε σημαντικές δυνάμεις σε τοπικό επίπεδο, αφού εμφανίστηκε στο προσκήνιο ως κόμμα διαμαρτυρίας. Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ –όπως τονίζουν– διατηρεί ακόμα την παλαιά αίγλη του σε τοπικό επίπεδο, με στελέχη που αναδείχθηκαν από τον κομματικό πυρήνα.

Μάλιστα, όπως τονίζουν από το ΠΑΣΟΚ, τα εσωτερικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσουν τροχοπέδη για τη δημιουργία ισχυρών ψηφοδελτίων και συνεπώς –σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη – οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτόν το λόγο ήδη ο Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε στη σύσταση της επιτροπής υπό τον Κώστα Σκανδαλίδη, προκειμένου να «τρέξει» για τη δημιουργία δυνατών ψηφοδελτίων και βέβαια να προλάβει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, στη Χαριλάου Τρικούπη αντιλαμβάνονται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να βρει σανίδα σωτηρίας σε κοινούς υποψηφίους, ώστε να μην υποστεί μια ακόμα μεγάλη ήττα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, όμως, έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν σκοπεύει να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τουλάχιστον θα προσπαθήσει να μειώσει στο ελάχιστο δυνατό τις όποιες κοινές υποψηφιότητες.

«Δεν μπορεί να ανοίξει αυτή τη στιγμή η συζήτηση για την Αυτοδιοίκηση ως βαλβίδα αποσυμπίεσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε ως σανίδα σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ από τα υπαρξιακά ζητήματά του. Για εμάς η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι χειραφετημένη από την κεντρική διοίκηση και κυρίως από τα κομματικά γραφεία. Είναι σαφές ότι για εμάς –όπως ισχύει διαχρονικά– υπάρχουν και οι παρατάξεις και τα πρόσωπα που μπορούν να απηχήσουν αυθεντικά τις απόψεις μας για περιφερειακή ανάπτυξη, αποκέντρωση, Αυτοδιοίκηση, που θα στέκεται δίπλα στους πολίτες, στις τοπικές κοινωνίες. Εχουμε τους τρόπους να διαγνώσουμε από κάτω αυτές τις διαδικασίες και τις δυναμικές και αυτό δεν γίνεται με δήθεν deal κορυφής», τόνισε χαρακτηριστικά πριν από λίγες ημέρες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος.

Στο κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη προσπαθούν ουσιαστικά να κεφαλαιοποιήσουν τα εσωτερικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αντιλαμβάνονται ότι έχουν την ευκαιρία να εμφανιστούν ως ο βασικός πόλος στην Κεντροαριστερά. Στόχος, προφανώς, είναι οι ευρωεκλογές, αλλά ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αποφασίσει ότι δεν θα αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Εξ ου κιόλας η Επιτροπή υπό τον Κώστα Σκανδαλίδη, η οποία θα είναι αρμόδια για τα ψηφοδέλτια, περιλαμβάνει πρόσωπα τα οποία έχουν μεγάλη εμπειρία στην Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, δίπλα του βρίσκονται στελέχη, όπως ο Βαγγέλης Αργύρης (υπεύθυνος των ψηφοδελτίων για τις εθνικές εκλογές), ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Μανώλης Οθωνας, η Κατερίνα Μπατζελή, αλλά και ο στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Μήλης.

Στο μεταξύ, από τη Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζουν να χτίζουν το προφίλ της αξιόπιστης αντιπολίτευσης, χωρίς τοξικότητα. Στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη εξηγούν ότι αυτή η στρατηγική μπορεί να δώσει... πόντους στο κόμμα, τη στιγμή που στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνονται.

Χαρακτηριστική, μάλιστα, είναι και η πρόσφατη αναφορά του Δημήτρη Μάντζου: «Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι που βρισκόμαστε, με μία πολύχρωμη και πολύβουη Βουλή, απέναντι σε μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κυρίως με μία βαθιά ταυτοτική κρίση του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε ένα μεγάλο πολιτικό διακύβευμα: να απευθύνουμε ένα ειλικρινές προσκλητήριο στους πολίτες, να δυναμώσουμε το μήνυμα της αλλαγής του πολιτικού υποδείγματος. Θέλουμε να κάνουμε πολιτική στη χώρα μας με διαφορετικούς όρους, περισσότερο συμμετοχικούς».

Ο εκπρόσωπος Τύπου προσέθεσε ότι το γεγονός πως άλλοι χώροι που θέλουν να είναι όμοροι με το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη έχουν εμπιστευτεί σε πρώην στελέχη του κρίσιμα χαρτοφυλάκια και το 2015-19 και το 2019-23 κάτι λέει για το ΠΑΣΟΚ και τις κοινωνικές ρίζες του. «Είναι ένας χώρος ο οποίος έχει κοινωνικές αναφορές και δυνατότητα παραγωγής πολιτικών ιδεών και στελεχών. Αρα, εφόσον εμπιστευόμαστε εκείνους που ήταν κάποτε στο ΠΑΣΟΚ να κάνουν τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις με άλλα “χρώματα”, μου φαίνεται κάπως αντιφατικό να μην εμπιστευόμαστε αυτούς που είναι σήμερα στο ΠΑΣΟΚ», κατέληξε.