Η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια βρίσκεται στην τελευταία της φάση, με την ισχυρή προσδοκία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και της αγοράς, ότι μέσα από τη δημιουργία ενός πιστωτικού ιδρύματος, το οποίο θα επικεντρώνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.

Το θέμα έχει χειριστεί υποδειγματικά μέχρι σήμερα η Thivest Holding των Αλέξανδρου Εξάρχου, Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου, στον απόηχο της επικείμενης συμφωνίας μετόχων μεταξύ της επενδυτικής εταιρείας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η οποία ανοίγει το δρόμο για τη συγκρότηση μίας νέας, μεγάλης, ισχυρής και υγιούς τράπεζας, που φιλοδοξεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι πρόκειται για δικαίωση της στρατηγικής του σχήματος των τριών επενδυτών, οι οποίοι, όταν ξεκινούσαν την προσπάθειά τους για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, δέχονταν κριτικές από την αγορά περί επιχειρηματικής ενέργειας υψηλού ρίσκου.

Ο πέμπτος τραπεζικός πυλώνας είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές κινήσεις των τελευταίων ετών, που υπόσχεται στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ότι θα έχουν πρόσβαση σε τραπεζικές πιστώσεις.

Με ισχυρή «προίκα»

Η συνένωση δυνάμεων της Attica Bank και της Παγκρήτιας θα δημιουργήσει ένα νέο και ισχυρό τραπεζικό ίδρυμα με «δύναμη πυρός» 10 δισ. ευρώ καταθέσεις, μηδενικό αναβαλλόμενο φόρο, κεφαλαιακό δείκτη 15%, μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 2,5% και ισχυρή παρουσία καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα.

Η Thrivest των Εξάρχου, Καϋμενάκη και Μπάκου, είχε συμμετάσχει στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Παγκρήτιας Τράπεζας τον Οκτώβριο του 2022 και ανέλαβε τον έλεγχό της. Στη συνέχεια, το 2023, τόσο απευθείας όσο και μέσω της Παγκρήτιας, εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank. Συνολικά, η Thrivest έχει επενδύσει μέχρι σήμερα 140 εκατ. ευρώ στις δύο αυτές τράπεζες και μάλιστα όταν εκείνες αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα, ελαχιστοποιώντας έτσι τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία.

Τα επιτελεία των τραπεζών και του ΤΧΣ έχουν εγκύψει στο εγχείρημα και προετοιμάζουν με προσοχή τα επόμενα βήματά τους, δεδομένου πως η συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών έχει επί της αρχής επιτευχθεί.

Ως πρώτο βήμα αναμένεται εντός μήνα η κατάθεση του κειμένου της οικονομικής και νομικής συμφωνίας προς τις αρμόδιες αρχές και κυρίως στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σε αυτό θα καθίσταται σαφής η αποτύπωση των κεφαλαιακών αναγκών των οντοτήτων και με ποιο τρόπον θα καλυφθούν τα κεφάλαια. Επίσης, θα αποτυπώνονται και οι νομικές διασφαλίσεις των μετόχων, όπως επίσης και οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

Στη συνέχεια, τα παραπάνω κείμενα και κυρίως η οικονομική συμφωνία, θα δοθεί στους χρηματοοικονομικούς συμβούλους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τη Rothchild και την JP Morgan, προκειμένου να εκφράσουν άποψη για τη δίκαιη αποτίμηση, με βάση τις προβλέψεις του εγχειρήματος, ώστε να δοθεί τελικώς το «πράσινο φως» που θα οδηγήσει και σε θετική εισήγηση του Ταμείου, προκειμένου να εγκρίνει τη συμφωνία με σύγκληση του διοικητικού του συμβουλίου.

Θα ακολουθήσουν η οικονομική και η νομική συμφωνία και το business plan για τη συγχώνευση, τα οποία αποτελούν αντικείμενο αξιολόγησης και αποδοχής από το ΤΧΣ.

Οταν όλα τα παραπάνω θα έχουν πλέον εγκριθεί, θα ενημερωθούν όλες οι αρμόδιες αρχές (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, υπουργείο Οικονομικών κ.λπ.) και θα ξεκινήσει η υλοποίηση του εγχειρήματος.

Συνεχείς επαφές

Στο μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες έντονη είναι η κινητικότητα μεταξύ των επικεφαλής των δύο ισχυρών μετόχων, του ο κ. Εξάρχου της Thrivest και του κ. Ξηρουχάκη του ΤΧΣ, οι οποίοι έχουν διαδοχικές συναντήσεις για να κλείσουν τις τελευταίες και τυπικές λεπτομέρειες ώστε όταν έρθει η ώρα των υπογραφών να είναι όλα έτοιμα, για να ακολουθήσει τέλος μια μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια, με την οποία θα γνωστοποιηθούν στην ελληνική κοινωνία η ίδρυση και ο σκοπός της νέας τράπεζας.