Την ώρα που μπαίνουν τα θεμέλια για τον πέμπτο μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο της χώρας μέσα από τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας, ενδυναμώνοντας περαιτέρω την ελληνική οικονομία, ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη ανεβάζει τους τόνους και δημιουργεί ένα θολό τοπίο, που παραπέμπει στην εποχή της διακυβέρνησης Τσίπρα, όταν η Τράπεζα Αττικής, σχεδόν υπό την καθοδήγηση της Κουμουνδούρου και της τότε κυβέρνησης, βρέθηκε ένα βήμα πριν την καταστροφή.

Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι τυχόν κατάρρευση των δύο τραπεζών θα συνιστούσε, πέραν του bail in των καταθέσεων, μια δευτερογενή απειλή για την οικονομία, ενώ μονομερές σενάριο για ανακεφαλαιοποίηση μόνο της Attica Bank θα δημιουργούσε σοβαρούς τριγμούς για την Παγκρήτια.

Ετσι, με αφορμή το μεγάλο… ενδιαφέρον του Στέφανου Κασσελάκη για την Attica Bank, πολλοί θυμήθηκαν την περιβόητη Syriza Bank. Χρειάστηκε ένα πολυσέλιδο και ύψιστης σημασίας πόρισμα της Διεύθυνσης Επιθεώρησης της Τράπεζας της Ελλάδος, που εστάλη στη διοίκηση της Attica Bank τον Απρίλιο του 2015, για το αποτέλεσμα επιτόπιου ελέγχου, προκειμένου να αξιολογηθεί το εσωτερικό σύστημα διαχείρισης κινδύνων, με έμφαση στο πιστωτικό και σε αυτό των πληροφοριακών συστημάτων.

Το τελευταίο πόρισμα φέρει την ημερομηνία 1/9/2016 και έγινε με αφορμή πληροφορίες και ενδείξεις για σωρεία δανείων που δόθηκαν με χαριστικούς όρους, έως και κάτω του κόστους, με μηδενικές ή ελάχιστες εξασφαλίσεις, κατόπιν… ευλογίας Μαξίμου (επί ΣΥΡΙΖΑ) και που εντέλει το 2017, έπειτα από μηνυτήρια αναφορά του Γιάννη Στουρνάρα για «τέλεση ενδεχομένων αξιόποινων πράξεων», οδήγησαν σε ποινικές διώξεις από την Εισαγγελία Διαφθοράς για πάρτι δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ηταν τότε που ήρθε ουσιαστικά στην επικαιρότητα η εταιρεία «Τοξότης» του Χρήστου Καλογρίτσα και η μοίρα της Attica συνδέθηκε με το βαθύ «παρακράτος» του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, από το 2015 και μετά, η τράπεζα χρησιμοποιείτο κατά καιρούς από την κυβέρνηση Τσίπρα για να πετύχει σκοπούς που δεν μπορούσε να πετύχει μέσω των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι οποίες βρισκόντουσαν υπό τον διαρκή έλεγχο της ΤτΕ και των δανειστών. Αλλωστε, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι κομβικοί υπουργοί της τότε κυβέρνησης είχαν στενές σχέσεις με τον συγκεκριμένο εργολάβο.
Οταν ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα από την Εισαγγελία Διαφθοράς για τα δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ήρθαν στην επιφάνεια πολλά. Οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι την περίοδο 2011-2015 προκλήθηκε ζημία στην περιουσία της τράπεζας, από πέντε δάνεια συνολικού ύψους περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα δάνεια αυτά χορηγήθηκαν στις εμπλεκόμενες εταιρείες, οι οποίες είχαν χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση, με επιτόκιο πολύ χαμηλότερο από το προβλεπόμενο και με μηδενική ή μερική εξασφάλιση. Στο πλαίσιο του ελέγχου που έγινε, εξετάστηκαν δειγματοληπτικά δάνεια που είχαν χορηγηθεί από την Τράπεζα Αττικής σε 37 δανειολήπτες.

Οι «υποσχετικές»

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κατασκευαστικής, που θεωρείται εξαιρετικά φιλική προς την τότε κυβέρνηση, η οποία το 2015 πήρε 39 δάνεια από την Τράπεζα Αττικής, με εξασφαλίσεις «υποσχετικές» έργων, αλλά και «χαριστικά» επιτόκια. Η εν λόγω εταιρεία, όπως σημειώνεται, συμμετείχε και στην ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής με 14.295.627,30 ευρώ.

Ο λόγος για την εταιρεία «Τοξότης» του Χρήστου Καλογρίτσα, ο οποίος ήταν στην «καρδιά» του ΣΥΡΙΖΑ και είχε στενές σχέσεις με στελέχη της κυβέρνησης. Το πόρισμα της ΤτΕ αναφέρει πως συνολικά ο εν λόγω εργολάβος έχει λάβει δάνεια ύψους 127,6 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα. από το 2011 έως το 2014 οι επιχειρήσεις του κ. Καλογρίτσα έλαβαν δάνεια 55 εκατ. ευρώ, το 2015 έλαβαν 50 εκατ. ευρώ, ενώ εντός του 2016 έλαβαν 22,6 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τα αδικαιολόγητα χαμηλά επιτόκια, σε δάνειο ύψους 14,5 εκατ. ευρώ δόθηκε στην εταιρεία με επιτόκιο μόλις 2,6%, δηλαδή με απόκλιση 9,24% από το επιτόκιο που αντιστοιχούσε (11,84%) στην πιστοληπτική διαβάθμιση G της εταιρείας.

Και φυσικά δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι το φθινόπωρο του 2016 διεξήχθη ο διαγωνισμός - παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες, στη διάρκεια του οποίου, την τελευταία στιγμή, ο κ. Καλογρίτσας κατέθεσε εγγυητική επιστολή που δόθηκε από την Attica Bank, με ενέχυρο τα… βοσκοτόπια της Ιθάκης.

Οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν στην παλαιά διοίκηση της τράπεζας αφορούσαν σε δάνεια που χορηγήθηκαν σε συνολικά 7 εταιρείες, μεταξύ των οποίων και την «Τοξότης», αλλά και άλλων μεγαλόσχημων επιχειρηματιών που ήταν φιλικά διακείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Θύελλα είχε προκληθεί και από το γεγονός ότι ο Παύλος Πολάκης, ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κατάφερε να πάρει προσωπικό-καταναλωτικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, βάζοντας δεύτερη υποθήκη σε ένα ακίνητό του, το οποίο είχε ήδη βάλει σαν ενέχυρο για παλαιότερο δάνειο, ύψους 300.000 ευρώ.

Για την υπόθεση της SYRIZA BANK έγιναν και άλλα ευτράπελα. Τον Σεπτέμβριο του 2016 ανακοινώθηκε η βούληση του ΤΣΜΕΔΕ (δηλαδή της κυβέρνησης) να αναλάβει διευθύνων σύμβουλος ο Τάκης Ρουμελιώτης. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τη Διεύθυνση Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος. Την ίδια ημέρα, όλως τυχαίως, στο σπίτι του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας εισέβαλε η Οικονομική Αστυνομία προκειμένου να ελέγξει τη σύζυγό του.

Με λίγα λόγια, όταν ο κ. Κασσελάκης αποφασίζει να ασκήσει κριτική στον υπό δημιουργία πέμπτο τραπεζικό πόλο, θα έπρεπε πρώτα να έχει μελετήσει τις «πομπές» της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.