Οι αμαρτίες της Τράπεζας Αττικής βαραίνουν αποκλειστικά τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας στον Στέφανο Κασσελάκη ο οποίος με ένα μπαράζ αναρτήσεων επιχειρεί να ρίξει λάσπη στην προσπάθεια για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα της χώρας.

«Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το κράτος έβαλε μέσω του ταμείου των μηχανικών έναν σκασμό λεφτά, λεφτά που εξαερώθηκαν και η τράπεζα έπρεπε να οδηγηθεί σε εκκάθαριση και κλείσιμο μηδενίζοντας τις καταθέσεις και τις περιουσίες» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύσεις έχοντας κάνει προσκλήσεις σε επενδυτές που βλέπουν ότι λείπουν περισσότερα χρήματα. Έχει γίνει ένα δράμα στην τράπεζα αυτή. Εύχομαι πραγματικά για το καλό του τόπου να ολοκληρωθεί η συμφωνία που διαφαίνεται ανάμεσα στους επενδυτές της Παγκρητίου και της Τράπεζας Αττικής. Είναι σχεδόν η μοναδική πραγματική λύση, οι επενδυτές δεσμεύονται να βάλουν έναν σκασμό λεφτά. Εάν δεν ευοδωθεί ένα τέτοιο σχήμα έχει σοβαρά προβλήματα ελλείματος κεφάλαίου στο δυναμικό της η τράπεζα». 

«Δεν θα ήθελα καν να σκεφτομαι τι θα σήμαινε στην ελλάδα μια τραπεζική κρίση γιατί η Τράπεζα Αττικής δεν είναι μια ασήμαντη τράπεζα και οι φλόγες δεν έχουν δυσκολία να επεκταθούν. Έχει μεγάλη σημασία να διατηρείται η ηρεμία στον τραπεζικό τομέα» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

«Ο κ. Κασσελάκης που διατείνεται ότι γνωρίζει από τραπεζικά μου κάνει εντύπωση που αντιδρά σε μια τέτοια συμφωνία τόσο εμφανώς ωφέλιμη για το δημόσιο, για την τράπεζα, τους πολίτες και τους καταθέτες» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτά που λέει ο κ. Κασσελάκης γιατί δεν ξέρω ούτε έναν που ξέρει από τραπεζικά, ανεξαρτήτως κόμματος, και να μην εύχεται να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία».

O Άδωνις Γεωργιάδης αναρωτήθηκε γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης προσπαθεί να υπονομεύσει το εγχείρημα. «Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι γιατί θέλει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα κάποιας άλλης τράπεζας, η οποία δεν θέλει να φτιαχτεί πέμπτος πυλώνας. Γιατί καταλαβαίνω αν είσαι μέτοχος ή αν έχεις συμφέροντα σε μία από τις άλλες τέσσερις συστημικές τράπεζες πιθανόν να θεωρείς απειλή το να γίνει ο πέμπτος πυλώνας και πιθανόν να θες να βάλεις και έναν πολιτικό να κάνει φασαρία. Γιατί άλλη λογική δεν βλέπω» είπε και πρόσθεσε: «Για το κράτος, το συμφέρον του κράτους των φορολογούμενων των καταθετών είναι το εγχείρημα αυτό να προχωρήσει και να δημιουργηθεί πέμπτος πυλώνας. Χωρίς να γνωρίζω κάτι, πιθανόν κάποια ιδιωτικά συμφέροντα, στον καπιταλισμό υπάρχουν συγκρουόμενα σύμφερόντα, που αντιδρούν. Το ερώτημα είναι με ποιον θέλεις να είσαι, με τα ιδιωτικά συμφέροντα ή με το κράτος; Το συμφέρον του κράτους στην προκειμένη περίπτωση είναι να προχωρήσει αυτή η συμφωνία. Όποιος αντιμάχεται αυτή τη συμφωνία προσπαθεί να εξυπηρετήσει άλλα σύμφέροντα και όχι του κράτους. Επειδή δεν είναι Τσίπρας και γνωρίζει για τα τραπεζικά μου κάνει τεράστια εντύπωση ότι ξαφνικά ξύπνησε μια ημέρα και ασχολείται με τη συμφωνία, ξύπνησε δηλαδή μέσα στον καύσωνα και αποφάσισε ως αρχηγός της αντιπολίτευσης να χαλάσει τη συμφωνία εξυγίανσης. Δεν βγάζει νόημα αυτό που γίνεται».