Παραδόθηκαν την Τρίτη τα κλειδιά του κτιρίου όπου στεγαζόταν ο Σύλλογος Αρχαιολόγων σε συμμόρφωση της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ, με την οποία διετάχθη η εκκένωση του χώρου κατ’ εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης της κ. Μενδώνη. Ο Σύλλογος είναι σε αναζήτηση στέγης, αν και το Μουσείο Ηρακλειδών έχει ήδη προσφερθεί να φιλοξενήσει κάποιες ήδη προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Από πλευράς Συλλόγου κάνουν λόγο για «καταδίκη σε αστεγία», χωρίς να εξηγούν για ποιο λόγο δεν μπορούν να βρουν άλλο ακίνητο. Άλλωστε, το αρχείο και η βιβλιοθήκη του Συλλόγου μεταφέρθηκαν ήδη σε έτερο δημόσιο ακίνητο. Άρα, πολύ κακό για το τίποτα.

Εύστοχος

Μακράν το πλέον εύστοχο σχόλιο για την άγαρμπη προσέγγιση Κασσελάκη σε Ανδρουλάκη το έκανε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: «Είκοσι τέσσερις ώρες χρειάστηκαν για να σταματήσει το "ειδύλλιο" ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικά το θεωρούσα αναμενόμενο και όσα γράφονταν μόνο στη φαντασία τους υπήρχαν! Όσοι τα πίστεψαν ακόμη χειρότερα! Η πολιτική είναι μαραθώνιος, απαιτεί στρατηγική και οι τακτικισμοί έχουν ημερομηνία λήξης. Το ΠΑΣΟΚ έχει μόνο έναν δρόμο, την πολιτική του αυτονομία, μέσα στην κοινωνία, μακριά απο γυρολόγους και γενίτσαρους».

Είναι προφανές ότι τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον απασχολεί καμία συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η απορρόφησή του.

Προοδευτική διαφθορά

Αντιγράφω από το ρεπορτάζ του –όχι και τόσο μακρινού– 2022: «Η νίκη Κόστα στην Πορτογαλία είναι σημαντικό μήνυμα για τις προοδευτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στο συγχαρητήριο μήνυμά του στον Αντόνιο Κόστα και υπενθύμισε τους κοινούς αγώνες που έδωσαν οι δύο ηγέτες τα προηγούμενα χρόνια απέναντι στις πολιτικές λιτότητας, υπογραμμίζοντας ταυτοχρόνως τη σημασία των σημερινών αγώνων για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, τη στήριξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς και την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Κλείνοντας το προεκλογικό μήνυμά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ευχήθηκε η Πορτογαλία να συνεχίσει να έχει μια προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη ημέρα, εφαρμόζοντας πολιτικές που συνδυάζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη με την κοινωνική δικαιοσύνη».

Τελικά, όταν ο Αλέξης μιλούσε για «νίκη προοδευτικών δυνάμεων», ο Κόστα είχε ήδη τεθεί υπό παρακολούθηση ως εμπλεκόμενος σε μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς, το οποίο τελικώς τον οδήγησε σε παραίτηση την Τρίτη.

Πληρωμένη απάντηση

«Θέλω να με λένε συνεχιστή του Ανδρέα Παπανδρέου, θέλω να κάνω τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ, ανέχομαι στον ΣΥΡΙΖΑ εκσυγχρονιστές πασόκους, ζητάω τη συνεργασία του Ανδρουλακη, αλλά όχι και να πάω στην εκδήλωση για τον Σημίτη, που αρχικώς τους είπα ότι θα πάω. Παραπάει το πράμα».

Κάπως έτσι θεωρώ ότι σκέφτηκε ο Στέφανος Κασσελάκης ή όποιος τέλος πάντων τον έπεισε να βγει on camera και να πει ότι αυτός δεν σχέση με Σημίτηδες και γενικώς με όσους εκτροχίασαν δημοσιονομικά τη χώρα. Την καλύτερη απάντηση την έδωσε η Αννα Διαμαντοπούλου: «Αν στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη ερχόταν ο Σ. Κασσελάκης θα ήταν πολιτισμική ανατροπή, αν απλά δεν ερχόταν ήταν αναμενόμενο. Το ότι δεν ήρθε και έβρισε χυδαία τη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη δημιουργεί αποστροφή στον κόσμο του Κέντρου, αφού πριν έκανε το ίδιο με τον κόσμο της Αριστεράς. Προσεχώς: ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ».

Ξέρει ο έμπειρος

Καλεσμένος στον ΣΚΑΪ βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης ο Ανδρέας Δρυμιώτης. Το πρώτο πράγμα του σχολίασε ήταν η νέα ρουκέτα Κασσελάκη περί «μανδύα χρέους». Ο εκλογικός αναλυτής στάθηκε ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη φράση λέγοντας ότι «το παιδί δεν ξέρει τι λέει. Τι σημαίνει μανδύας του χρέους; Δεν μεταφράζεται ούτε από τα αγγλικά».

Συνέχισε, δε, λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κοτέτσι και έφεραν έναν κύκνο που δεν μπορεί να ταιριάξει». Για τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «εκεί που υποτίθεται ότι τα βρήκαν το πρωί με αγκαλιές και φιλιά (σ.σ.: στη συνάντηση Κασσελάκη-Ανδρουλάκη το πρωί της Δευτέρας) και το βράδυ τον περίμεναν στην εκδήλωση, δεν πήγε. Είναι η μεγαλύτερη προσβολή να πεις ότι θα πας κάπου και να μην πας, ακόμα και σε γάμο. Προσβάλλεις αυτούς που σε κάλεσαν».

Εν όψει της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο, παρατήρησε ότι «είτε φύγουν αυτοί είτε περάσει είτε δεν περάσει η πρόταση, έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα. Μόνος του ο Κασσελάκης δημιούργησε ένα τοξικό κλίμα και εγκλωβίστηκε. Πρέπει να έχει πολύ κακούς συμβούλους. Ό,τι και να κάνει τους μισούς θα τους χάσει».

Τα όσα εξέφρασε ο κ. Δρυμιώτης είναι τα όσα αποτυπώνουν και οι έρευνες αποτύπωσης της κοινής γνώμης που έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα. Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας αντιμετωπίζει πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ γραφικά (αν όχι ως ανέκδοτο) και ασχολείται με τα εσωκομματικά του καθαρά για λόγους ψυχαγωγίας. Η διαφαινόμενη διάσπαση είναι πέρα από βέβαιη, με τον νέο φορέα να λαμβάνει τουλάχιστον το 1/3 από το σημερινό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ (ALCO για ALPHA, 7 Νοεμβρίου), ενώ όλοι προεξοφλούν το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέρουμε σήμερα.