Τον Ιανουάριο του 2022 ο Αλέξης Τσίπρας «ξεχνούσε» το... αδελφό κόμμα της Πορτογαλίας Μπλόκο της Αριστεράς και έστελνε συγχαρητήριο διθυραμβικό μήνυμα στον Αντόνιο Κόστα, εκπρόσωπο της σοσιαλδημοκρατίας και νικητή των εκλογών.
Γράφει η Ελευθερία Γεωργίου
Είχε προηγηθεί η «κοινή μάχη» πριν από τις ευρωεκλογές «για να τερματιστεί η 15χρονη κυριαρχία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην προεδρία της Κομισιόν», όπως έλεγε ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Τσίπρας ως... παρατηρητής στους ευρωσοσιαλιστές, που δεν διάγουν και τις καλύτερες μέρες τους, είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με τον Κόστα τον πρώην –μετά την παραίτησή του την περασμένη Τρίτη– πρωθυπουργό της Πορτογαλίας. Σε σημείο μάλιστα που να υπάρχουν αντιδράσεις από τους αριστερούς της Ε.Ε. και την ομάδα που αυτοί έχουν συστήσει και επισήμως συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη... σοσιαλιστική στροφή του είχε φροντίσει να ζητεί να κάνουμε ό,τι και η Πορτογαλία για την οικονομική κρίση ξεπερνώντας εκείνη την περίοδο άλλα μοντέλα, όπως για παράδειγμα αυτό της Αργεντινής και της Βενεζουέλας. Τόνιζε δε πως μαζί θα αλλάξουν και την Ευρώπη.
Άλλωστε το 2016 είχαν συνυπογράψει και κείμενο-διακήρυξη για τον περιορισμό της λιτότητας και τον αριστερό επαναπροσδιορισμό της πορείας της Ευρώπης. Να ’χαμε να λέγαμε Στο μήνυμά του στην τελευταία κεντρική προεκλογική ομιλία του Κόστα ο Τσίπρας ήταν σαφής. Μιλούσε για τους «κοινούς αγώνες» κόντρα στις πολιτικές λιτότητας, αυτές που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση μαζί με τους ΑΝΕΛ εφάρμοσαν στο ακέραιο και ακόμη περισσότερο υπερφορολογώντας τη μεσαία τάξη, διαλύοντας τον κοινωνικό ιστό της Ελλάδας στο όνομα ενός σοσιαλισμού και μιας σοσιαλδημοκρατίας που αποτέλεσε τη βάση των προβλημάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Σε ό,τι αφορά τις εκτός Ευρώπης χώρες, τα αποτελέσματα είναι γνωστά: Αργεντινή, Βραζιλία, Βενεζουέλα, Χιλή και σειρά άλλων χωρών έζησαν στο πετσί τους το βαθύτερο νόημα της σοσιαλδημοκρατίας στη γενικότερη «κόντρα» της με τον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Πάντως, η προεκλογική ευχή του Τσίπρα «να συνεχίσει η Πορτογαλία να έχει προοδευτική κυβέρνηση» μάλλον δεν έπιασε, αφού ναι μεν εξελέγη ο Κόστα, αλλά πλέον έχει πλέον παραιτηθεί και μάλιστα για υπόθεση διαφθοράς...
Στην περίπτωση της σχέσης Κόστα-Τσίπρα τα ωραιότερα προκύπτουν από μια ανάλυση της γερμανικής εφημερίδας «TAZ» με αφορμή το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Απρίλιο. Τότε που έγραφε ότι είναι «ρεαλιστικές οι πιθανότητες να επιστρέψει ως πρωθυπουργός», επικαλούμενη και το μήνυμα που είχε στείλει ο Κόστα, στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «σήμερα είναι σημαντική η κοινή δράση όλων των προοδευτικών δυνάμεων».
Σαν... ζηλιαρόγατος
Αυτή η σχέση Κόστα-Τσίπρα είχε προκαλέσει την... αφόρητη ζήλια του Νίκου Ανδρουλάκη. Εξάλλου το ΠΑΣΟΚ είναι ο εγχώριος εκφραστής της σοσιαλδημοκρατίας σε όλο το εύρος σκέψης και εφαρμογής. Μάλιστα, αυτή η σχέση όπως και η παρουσία του Τσίπρα στους ευρωσοσιαλιστές αποτελούσε για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ένα είδος casus belli.
Έτσι μόλις ο Κόστα εξελέγη, ο Ανδρουλάκης έσπευσε να τον επισκεφθεί. Οι διαρροές από το ΠΑΣΟΚ ήταν αποκαλυπτικές. Τι για μήνυμα σχετικά με το ποιος είναι πιο σοσιαλιστής έλεγαν ότι εστάλη λόγω του ότι ήταν ο πρώτος σοσιαλιστής «ηγέτης» που επισκέφθηκε τον Πορτογάλο –πρώην πλέον– πρωθυπουργό ειπώθηκε... Τι για τις μεγάλες ιδέες του σοσιαλισμού και της αλληλεγγύης...
Μάλιστα, στη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες συμφώνησαν στη σημασία οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις να πρωταγωνιστήσουν και να ενισχύσουν την παρουσία τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», ενώ και για τις ανισότητες έγινε λόγος. Ο δε Ανδρουλάκης δήλωνε: «Πιστεύω ότι οι ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας είναι χρήσιμες για να έχουμε πολιτικές αλληλεγγύης. Γι’
αυτό πρέπει να κάνουμε περισσότερα όλοι μαζί, για να έχουμε καλύτερο κοινό μέλλον».
Η αποκάλυψη ότι το τηλέφωνο του Κόστα ήταν υπό παρακολούθηση μέσω επισύνδεσης από τις αρμόδιες πορτογαλικές αρχές, που από το 2021 ερευνούσαν υπόθεση διαφθοράς, έρχεται να αναδείξει την προσπάθεια που εξελίχθηκε –και εξελίσσεται– στην Ελλάδα να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες οι οποίες θα επέτρεπαν τη διάλυση της ΕΥΠ και της ακύρωσης του έργου της.
Τακτική αποδόμησης
Στις δηλώσεις του ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας δεν αναφέρθηκε καν στο θέμα. Στον αντίποδα, στην Ελλάδα εξυφάνθηκε ο ιστός μιας συνωμοσιολογικής τακτικής και στήθηκε μια σκευωρία για δήθεν παράνομες παρακολουθήσεις. Το παράνομο λογισμικό Predator συνδέθηκε με τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ με έναν διττό στόχο. Ποιος ήταν
αυτός;
Αφενός ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω του Γρηγόρη Δημητριάδη, αφετέρου η ίδια η ΕΥΠ. Δεν είναι τυχαίο πως την
ώρα που η σκευωρία στηνόταν, η ΕΥΠ έπρεπε να διαχειριστεί μια σειρά ζητημάτων που αφορούσαν την ασφάλεια της χώρας. Όπως δεν είναι τυχαία και η προσπάθεια εμπλοκής του πρώην γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, αφού στη λογική κομμάτων όπως ο
ΣΥΡΙΖΑ (στον οποίο έχει μετακινηθεί το μισό ΠΑΣΟΚ) κυριαρχεί το σκεπτικό της αποδόμησης των προσώπων που βρίσκονται στο
πρωθυπουργικό περιβάλλον.
Η απέλπιδα προσπάθεια να συνδεθούν οι επισυνδέσεις της ΕΥΠ με τις όποιες παρακολουθήσεις μέσω του παράνομου λογισμικού Predator που επανέρχονται στο προσκήνιο επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. Κυρίως διότι κάθε επιπλέον εμπόδιο που τίθεται στον ρόλο της ΕΥΠ λειτουργεί υπέρ όσων επιβουλεύονται την εθνική ασφάλεια.
Παράλληλα, η οποία προσπάθεια συντελεί και σε μια άλλη, εξίσου, προβληματική εξέλιξη: καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την όποια έρευνα αφορά τον τρόπο δράσης του υποκόσμου και του οργανωμένου εγκλήματος. Στην Πορτογαλία ακόμη και το Ανώτατο Δικαστήριο αποδέχθηκε την παρακολούθηση του πρωθυπουργού (πρώην πλέον) Κόστα. Στην Ελλάδα η δήλωση της αρμόδιας εισαγγελέως ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις όταν πληρούνται όλες οι νομικές παράμετροι που το επιτρέπουν την κατέστησε στόχο επιθέσεων...