Ανησυχία επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Κόστα στην Πορτογαλία. Οι κατηγορίες για το σκάνδαλο διαφθοράς φυσικά ήταν... παρούσες στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που διεξάγεται στη Μάλαγα και στο οποίο το παρών έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι το «χτύπημα» ήταν ηχηρό για το σοσιαλιστικό κόμμα, ωστόσο δεν αμαυρώνει συνολικά όλα τα όμορα κόμματα. Τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται –ελέω και των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ– σε ανοδική πορεία. 

Ο κ. Ανδρουλάκης εκτιμά ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Χαριλάου Τρικούπη κερδίζει πόντους, εξ ου κιόλας η συνάντηση με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, κράτησε πάνω από 40 λεπτά. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για την οικονομία, το προσφυγικό, τα Δυτικά Βαλκάνια και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα, δε, με το ΠΑΣΟΚ, ο Γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε ότι παρακολουθεί τη δυναμική παρουσία του κόμματος στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. 

«Προοδευτικό σχέδιο» 

«Είχαμε μια γόνιμη συζήτηση με τον καγκελάριο Σολτς για τα Δυτικά Βαλκάνια, την Τουρκία και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Συμφωνήσαμε ότι στις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές στόχος είναι μια ισχυρή σοσιαλδημοκρατία, νικηφόρα απέναντι στο λαϊκισμό, στον εθνικισμό, απέναντι στη συντήρηση», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και προσέθεσε: «Οι ευρωπαϊκοί λαοί βιώνουν μια νέα οικονομική κρίση, ανισότητες και λιγοστές θέσεις εργασίας. Πρέπει, λοιπόν, ένα ολοκληρωμένο προοδευτικό σχέδιο με κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία να υπηρετήσει τη σύγκλιση, την κοινωνική δικαιοσύνη και ένα κοινωνικό κράτος για όλους. Αυτό πρεσβεύουμε και θέλουμε να υλοποιήσουμε για την Ευρώπη των λαών και όχι για μια Ευρώπη αδικιών, για μια Ευρώπη ανισοτήτων, για μια Ευρώπη χαμηλής προοπτικής και χαμηλών προσδοκιών για τις νεότερες γενιές». 

Και ενώ η Κουμουνδούρου βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη διάλυση, ο κ. Ανδρουλάκης επιχειρεί μια στροφή προς την οικονομία. Συγκεκριμένα, επανέφερε την ιδέα για ένα Ταμείο Οικονομικής Ευρωπαϊκής Κυριαρχίας. Το Ταμείο αυτό θα μπορεί να στηρίξει τις αδύναμες οικονομίες ώστε να δημιουργήσουν ανταγωνιστική και εξωστρεφή παραγωγική βάση με πολλές καλές θέσεις εργασίας, λένε από το ΠΑΣΟΚ, που ολοένα και βλέπουν τις ευρωεκλογές να έρχονται πιο κοντά. 

«Οι ευρωεκλογές είναι ένα πολιτικό ορόσημο. Βάζουμε τον πήχυ ψηλά. Θέλουμε να ανεβάσουμε τα ποσοστά μας και να δυναμώσει κι άλλο η παράταξή μας», υπογραμμίζουν στενοί συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, θυμίζοντας με νόημα ότι «στις δημοσκοπήσεις ανεβαίνουμε διαρκώς». 

Για παράδειγμα, στη δημοσκόπηση της GPO το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε στην πρόθεση ψήφου 11,9% και βρέθηκε μια ανάσα από τη δεύτερη θέση, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε µε μόλις 12,9%. Στη δηµοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, το ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση ψήφου κατέγραψε 13,4%, φτάνοντας ξανά μια ανάσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, που βρέθηκε στη δεύτερη θέση µε μόλις 15,2% ενώ στην τελευταία έρευνα, της Pulse για τον ΣΚΑΪ, το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε ξανά στην εκτίμηση ψήφου 13,5%, µε τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 17%. 

Ματιές στον ΣΥΡΙΖΑ 

Στο μεταξύ, από απόσταση παρακολουθούν στο ΠΑΣΟΚ την κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Ναι μεν δεν επιθυμούν να πάρουν δημοσίως θέση, παρ’ όλα αυτά αναγνωρίζουν πως οι εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση θα έχουν άμεσο αντίκτυπο και στο κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη. Εκτιμούν ότι η πολιτική απαξία που θα φέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ οι εσωκομματικές έριδες ή και η διάσπαση θα δώσουν πόντους, αν καταφέρουν να πείσουν τους πολίτες ότι υπάρχει σχέδιο και κυρίως ότι υπάρχει προοπτική «κυβερνησιμότητας». 

«Δεν θέλουμε να επεμβαίνουμε στα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Και το επισημαίνουμε αυτό διότι κατά το παρελθόν πολλοί επιχείρησαν να παρέμβουν στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ και αυτό δεν εκπέμπει πολιτικό πολιτισμό. Αρα, αυτά που μας έκαναν άλλοι, δεν θέλουμε να τα κάνουμε εμείς. Εμείς εστιάζουμε στην προσπάθειά μας και την καθημερινότητα του πολίτη, καθώς και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει», είπε, άλλωστε, πρόσφατα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος.