Μια σημαντική εξέλιξη που έχει ιδιαίτερη σημασία και για τη χώρα μας προέκυψε στην Πορτογαλία. Η εξέλιξη αυτή αφορά τη νομιμότητα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων που οδήγησαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου στην Πορτογαλία, που οδήγησε σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.
Η είδηση έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη χώρα μας, με δεδομένη τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές, κυρίως εξαιτίας της στάσης που έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
ΣΥΜΦΩΝΑ με δημοσίευμα της ιταλικής έκδοσης της «Huffington Post», το 2021 είχαν καταγραφεί τρεις τηλεφωνικές κλήσεις με τον Αντόνιο Κόστα. Εκείνη την περίοδο ερευνούσαν τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος Μάτος Φερνάντες και μια επένδυση άνω του 1,5 δισ. ευρώ σε πράσινο υδρογόνο. Δεδομένου ότι οι υποκλοπές αφορούσαν τον πρωθυπουργό, τέθηκαν υπό αμφισβήτηση από το Ανώτατο Δικαστήριο – τελικά ενέκρινε τη χρήση ενός από τα τρία τηλεφωνήματα. Και τον περασμένο Ιανουάριο η Εισαγγελία επιβεβαίωσε την ύπαρξη έρευνας για υδρογόνο και λίθιο – μια έρευνα που καλύπτεται από το απόρρητο…
Η παραίτηση του πρωθυπουργού ήρθε λίγες ώρες αφότου η εθνική αστυνομία της Πορτογαλίας πραγματοποίησε έρευνες στην κατοικία του Κόστα και σε διάφορα κτίρια υπουργείων. Οι έρευνες εντάσσονται στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά που συνδέεται με σχέδια εξόρυξης λιθίου στο βόρειο τμήμα της χώρας, καθώς και με ένα μεγαλεπήβολο έργο πράσινου υδρογόνου στο Sines.
ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ επισήμανα χαρακτηριστικά στο σημερινό άρθρο μου επιβεβαιώνουν ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης όλα λειτουργούν όπως πρέπει να λειτουργούν, με γνώμονα την εθνική ασφάλεια και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Μόνο στην Ελλάδα παρουσιάζεται το φαινόμενο κόμματα της αντιπολίτευσης να διαστρεβλώνουν συνεχώς τα πάντα.
Να έρθουμε, λοιπόν, τώρα στα δικά μας. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τις υποκλοπές πιστεύοντας ότι θα εισπράξουν κομματικά οφέλη, αλλά σε δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις διαψεύστηκαν πανηγυρικά.
Ο Χρ. Ράμμος, παρά το γεγονός ότι ορίστηκε πρόεδρος της ΑΔΑΕ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, έχοντας δηλαδή διακομματική συναίνεση, στηρίζεται ανοιχτά από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντίθεση με την Πορτογαλία, εδώ στην Ελλάδα είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από δημοσιογραφικές πληροφορίες που ήθελαν τον Χρ. Ράμμο να αποτελεί έναν από τους στενούς συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και να «φλερτάρει» με την είσοδο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε και όχι μόνο δεν πρέπει να τα ξεχνάμε, αλλά καλό θα είναι για να δούμε το μέγεθος της αντιπολιτευτικής υποκρισίας, καθώς η συμπεριφορά του προέδρου της ΑΔΑΕ δεν συνάδει με αυτή ενός πραγματικά υπερκομματικού και ανεξάρτητου προέδρου.
ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ οι παρακολουθήσεις οδήγησαν στην αποκάλυψη ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία της χώρας. Αυτές οι παρακολουθήσεις οδήγησαν στην παραίτηση του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού και μάλιστα οι Αρχές έκαναν ξαφνικό έλεγχο, έφοδο δηλαδή, στο σπίτι του Αντόνιο Κόστα. Σχεδόν όλα τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν προήλθαν από παρακολουθήσεις και υποκλοπές. Το σημαντικότερο όμως είναι το εξής: Ούτε το ίδιο το κυβερνητικό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας βγήκε να διαμαρτυρηθεί για τις υποκλοπές αυτές. Οι πολιτικές συγκρίσεις της Πορτογαλίας με την Ελλάδα είναι το ισχυρότερο αποδεικτικό στοιχείο για την πολιτική εμπάθεια της αντιπολίτευσης εδώ στην ταλαίπωρη χώρα μας.