Πέρασαν περίπου 4 χρόνια από τις τελευταίες προεδρικές εκλογές και όπως επιβεβαιώνουν όλες οι τελευταίες έρευνες κοινής γνώμης τα πράγματα για τον Αμερικανό πρόεδρο δεν είναι καλά. Έρευνα που δημοσίευσε προχθές Κυριακή η εφημερίδα «New York Times» φέρει τον Αμερικανό πρόεδρο να οδεύει σε ήττα από τον Ντόναλντ Τραμπ, το φαβορί της εσωκομματικής διαδικασίας των Ρεπουμπλικάνων, σε πέντε Πολιτείες-κλειδιά στις έξι – και, χειρότερα, να χάνει απήχηση στους νέους και στις μειονότητες! Είναι πραγματικά εντυπωσιακό με όλα όσα έχουν συμβεί πώς κατάφερε ο Τζο Μπάιντεν να επαναφέρει στο παιχνίδι τον τελειωμένο πολιτικά Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, ο 77χρονος Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος ξεπερνά σε προθέσεις ψήφου τον 80χρονο δημοκρατικό αντίπαλό του στη Νεβάδα, στην Τζόρτζια, στην Αριζόνα, στο Μίσιγκαν και στην Πενσιλβάνια. Από τις έξι, δεν απομένει στον Τζο Μπάιντεν παρά το Ουισκόνσιν. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις η πλειοψηφία των Αμερικανών θέλει τον Ντόναλντ Τραμπ να προηγείται ως προς τις προθέσεις ψήφου γενικά, να συγκεντρώνει 51%, έναντι 48% του Τζο Μπάιντεν.

Το πιο αρνητικό για τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ είναι πως όλες οι τελευταίες μετρήσεις αποκαλύπτουν πως ο ογδοντάρης πρόεδρος δεν καταφέρνει να κλείσει το χάσμα που μοιάζει να τον χωρίζει από την αμερικανική κοινή γνώμη. Πάνω από το 70% των πολιτών θεωρεί πως η χώρα τα πάει άσχημα, ότι η χώρα του κινείται στη λάθος κατεύθυνση.

Στις ΗΠΑ συμβαίνει ό,τι και στην Ελλάδα. Συμβαίνει ό,τι και στις άλλες χώρες του πλανήτη. Η οικονομία και η καθημερινότητα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ευημερία και τις αποφάσεις των πολιτών. Έτσι λοιπόν οι Αμερικανοί ανησυχούν περισσότερο για την αγοραστική τους δύναμη, που ροκανίζει ο πληθωρισμός, ενώ αρκετοί φοβούνται πως τα πράγματα θα πάνε χειρότερα εάν οι ΗΠΑ εμπλακούν σε νέο πόλεμο.

Το έχω γράψει πολλές φορές από τη στήλη μου στην εφημερίδα. Δεν υπάρχει χώρα στον πλανήτη, οι πολίτες της οποίας να μην επηρεάζονται από την οικονομία. Ειδικοί επισημαίνουν πως η εξωτερική πολιτική δεν διαδραματίζει γενικά καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις των Αμερικανών στις εκλογές. Η οικονομία παίζει και θα συνεχίζει να παίζει τον σημαντικότερο ρόλο διαμόρφωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Αυτό φαίνεται να το έχει καταλάβει πολύ καλά ο δικός μας πρωθυπουργός. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει κερδίσει τόσες εκλογές γιατί πολύ απλά ενέπνευσε σταθερότητα και προοπτική στην οικονομία. Γι’ αυτό η ΝΔ κέρδισε με τόσο μεγάλη άνεση όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από τότε που ο Κ. Μητσοτάκης ανέλαβε πρόεδρος του κόμματος. Γι’ αυτό και μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων είναι όλα σαρωτικά υπέρ του.

Συμπερασματικά, για να γίνει ξεκάθαρο σε όλες και σε όλους, δεν υπάρχει περίπτωση πρόεδρος ή πρωθυπουργός να κερδίσει εκλογική αναμέτρηση χωρίς να έχει πείσει ότι έχει σοβαρό πλάνο για την οικονομία. Πουθενά στον πλανήτη δεν κερδίζει τις εκλογές αυτός ο υποψήφιος που έχει σοβαρό πρόβλημα να πείσει τους πολίτες του ότι έχει σχέδιο για την οικονομική ανάπτυξης της χώρας του.

Αυτό θα το πρέπει να το έχουν υπόψη τους όλοι εδώ στην Ελλάδα. Το εκ διαμέτρου αντίθετα παραδείγματα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τζο Μπάιντεν επιβεβαιώνουν τον πολιτικό κανόνα που κυριαρχεί παντού. Οι πολίτες θέλουν απαντήσεις στη βελτίωση των οικονομικών τους. Τελεία και παύλα…