Ο πλανήτης αλλάζει, μετασχηματίζεται και οι συγκρούσεις αυξάνονται, γι’ αυτό στην Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία να έχουμε σταθερότητα όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στο πολιτικό σύστημα.

Φαντασθείτε μέσα από την αυξημένη αβεβαιότητα που έχουν προκαλέσει στην παγκόσμια κοινή γνώμη «πρωτόγνωρα περιστατικά», κάποια εκ των οποίων είχαν να συμβούν πάνω από εκατό χρόνια, όπως η πανδημία του κορονοϊού, και κάποια άλλα από τη λήξη του Παγκοσμίου Πολέμου, όπως η σύγκρουση Ουκρανίας - Ρωσίας και του Ισραήλ με τη Χαμάς, να είχαμε πολιτική αστάθεια και στις τελευταίες εθνικές εκλογές να μην είχε εκλεγεί με αυτοδυναμία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Ισραήλ δημιουργούν συνθήκες αστάθειας σε παγκόσμιο επίπεδο ακόμα και σε πανίσχυρες χώρες, όπως είναι οι ΗΠΑ και η Βρετανία, γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία η σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας σε ένα τόσο εχθρικό και επιθετικό περιβάλλον.

Για να καταλάβουμε όλοι μας τη σημασία της αστάθειας που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο, δύο από τους ισχυρότερους οικονομολόγους της Wall Street, ο Λάρι Φινκ της BlackRock και ο Τζέιμι Ντίμον της JP Morgan, χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου. Σε συνέντευξή του στους «Sunday Times», ο Φινκ σημειώνει πως «ο γεωπολιτικός κίνδυνος είναι ένα σημαντικό στοιχείο στη διαμόρφωση της ζωής όλων μας. Εχουμε αυξανόμενο φόβο σε όλο τον κόσμο και λιγότερες ελπίδες.

Από την πλευρά του ο Τζέιμι Ντίμον, ο πρόεδρος της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας JP Morgan, προειδοποιεί ότι ο συνδυασμός του πολέμου στη Μέση Ανατολή και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία θα δημιουργήσει απρόβλεπτα γεγονότα στην παγκόσμια οικονομία.

Χωρίς να έχω τη διάθεση να διασπείρω τον πανικό, πρέπει να καταλάβουμε βρισκόμαστε στην πιο επικίνδυνη εποχή που έχει δει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες, με την κλιμάκωση της σύγκρουσης να έχει ενδεχομένως σημαντικές επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας, στο κόστος των τροφίμων, στο διεθνές εμπόριο και τις διπλωματικές σχέσεις.

Και βέβαια σε όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς αποτελεί παγκόσμια οικονομική απειλή είναι η εξάρτηση του κόσμου από το πετρέλαιο της περιοχής, το οποίο αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της αγοράς. Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για καταλάβεις ότι οι αναταράξεις στην τιμή του πετρελαίου μπορούν να προκαλέσουν παγκόσμια ύφεση.

Το ερώτημα είναι σε όλα αυτά που συμβαίνουν σε διεθνές επίπεδο, η Ελλάδα θα μπορέσει να αντέξει; Η απάντηση είναι απλή. Μα για αυτό ο κόσμος, οι πολίτες επανεξέλεξαν τον Κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της χώρας και μάλιστα με τέτοια διαφορά από το δεύτερο κόμμα. Γιατί οι ψηφοφόροι ήθελαν προοπτική, σταθερότητα και ισχυρή οικονομία μπροστά σε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα που αφορά την κρίση λόγω των διενέξεων και των συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Η απάντηση της Ελλάδας στην διεθνή αστάθεια είναι η σταθερότητα στην οικονομία, η επιλογή στήριξης των επιλογών της Δύσης και η βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα μπορέσει να οικοδομήσει μια νέα Ελλάδα, στην οποία οι μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών.

Η απάντηση της Ελλάδας στη διεθνή ρευστότητα είναι μία λέξη. Σταθερότητα. Χρόνια πολλά στην Πολεμική μας Αεροπορία για τη σημερινή ημέρα…