Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από σήμερα τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος, βρίσκεται στο Πεκίνο. Με πολύ σημαντική ατζέντα που περιλαμβάνει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, τη διεθνή οικονομία, τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή και την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας - Κίνας, ο πρωθυπουργός θα έχει εξαιρετικά κρίσιμες συναντήσεις. Στην επίσημη επίσκεψή του στη χώρα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ, αλλά και τον πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Τζάο Λετζί.

ΑΞΙΖΕΙ να σημειωθεί ότι το ταξίδι του πρωθυπουργού είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό, ενώ συνιστά μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τεθούν επί τάπητος σημαντικά ζητήματα διμερούς συνεργασίας αλλά και θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, ειδικά μετά τον πόλεμο στο Ισραήλ και έναν άλλον πόλεμο, αυτό στην Ουκρανία που έχει ξεκινήσει πολύ καιρό πριν. Για να καταλάβουν οι αναγνώστες μας την κρισιμότητα του ταξιδιού η Αθήνα στοχεύει στην ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων και η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς την Κίνα, κυρίως στους τομείς των αγροτικών και τυποποιημένων προϊόντων. Την ίδια στιγμή ο τουρισμός έχει ιδιαίτερη σημασία για τις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς η Κίνα με τον τεράστιο πληθυσμό της αποτελεί μια τεράστια αγορά σε όλο τον πλανήτη. Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα έρχεται σε μια περίοδο μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P και την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους μεγαλύτερους κινεζικούς οίκους αξιολόγησης.

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Η Ελλάδα πρέπει να παίξει το ρόλο της «γέφυρας» ανάμεσα στην ΕΕ και το Πεκίνο για μια πιο ισόρροπη σχέση λόγω της τεράστιας ιστορίας, των πολιτισμικών δεσμών και της διπλωματικής εκτίμησης και σεβασμού. Συμπερασματικά ως προς το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκη έχει αντιληφθεί ότι η Κίνα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατά συνέπεια τη θέλουμε στο πλευρό μας, ειδικά στις διαφορές μας με την Τουρκία, καθώς η Κίνα έχει μεγάλη επιρροή και πάντα παίζει σημαντικό ρόλο σε ζητήματα περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας. Αυτά συμβαίνουν και θα συμβούν από σήμερα στην Κίνα, όσες ημέρες κρατήσει η επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στη μακρινή χώρα. Και όλα αυτά που συμβαίνουν εκεί έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη μίζερη εσωτερική κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό.

ΟΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ στο πολιτικό σύστημα είναι ξεκάθαρες. Προσπάθεια του πρωθυπουργού να ενισχύσει την Ελλάδα στο εσωτερικό, την ίδια στιγμή που στο εσωτερικό πεδίο κυριαρχεί η τοξικότητα της αντιπολίτευσης, που επειδή δεν έχει με τι να ασχοληθεί και πώς να φθείρει τον Κ. Μητσοτάκη, ξεθάβει «τελειωμένα» θέματα όπως οι υποκλοπές, θέματα από τα οποία δεν έχει προκύψει κάποια εμπλοκή πολιτικού προσώπου και το κυριότερο έχουν αποδοκιμαστεί μαζικά σε δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Η μιζέρια στο εσωτερικό της χώρας κυριαρχεί παντού, αλλά γι’ αυτό δεν έχουν ευθύνη ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του. Εχουν ευθύνη τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που επειδή δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν πολιτικά τον πρωθυπουργό ανακαλύπτουν και συντηρούν θέματα τα οποία αναγάγουν μόνοι τους σε σκάνδαλα και δεν αφορούν κανένα στην κοινωνία. Καλό Σαββατοκύριακο σε όλες και σε όλους..