Ψάχνοντας στις σελίδες της νεότερης Ιστορίας της χώρας, κανένα κόμμα στην Ελλάδα δεν έχει εμφανίσει τόση αρνητική εικόνα με μέλη του να γιουχαΐζουν τον αρχηγό τους! Πραγματικά δεν έχει ξαναγίνει αυτό που έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ. Μέλη του κόμματος και μάλιστα στην υψηλόβαθμη ιεραρχία να αποδοκιμάζουν με γιούχα έναν αρχηγό που έχει εκλεγεί πρόσφατα από τη βάση.

Ηταν τέτοια η απαξίωση για τον αρχηγό και γενικότερα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που μετά την προθεσμία 7 ημερών που έδωσε ο Στέφανος Κασσελάκης στην Επιτροπή Δεοντολογίας να προχωρήσει στις διαγραφές, ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Κοτσακάς τον προειδοποίησε δίνοντας τη δική του απάντηση, λέγοντας ότι λογοδοτούν μόνο στο Συνέδριο. Ο πρόεδρος της Επιτροπής επεσήμανε ότι δεν εντέλλεται από κανέναν και τηρεί τις διαδικασίες που προβλέπει το Καταστατικό του κόμματος. Ο Κοτσακάς ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που αποχώρησαν από τη χθεσινή συνεδρίαση.

ΘΕΣΗ ΣΤΑ ΟΣΑ δραματικά γίνονται στην εκρηκτική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πήραν και άλλα στελέχη. Μεταφέροντας το κλίμα διάλυσης και μιλώντας στις κάμερες, ανέφεραν, μεταξύ άλλων, πως τη διαφωνία τους με τη θέση του προέδρου την έχουν εκφράσει από την αρχή και ότι η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ τον οδηγεί σε πλήρη διάλυση και απαξίωση του κόμματος σε όλα τα επίπεδα.

Ο Κασσελάκης στην ομιλία του το Σάββατο ομολόγησε ότι η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε από παλιά. Αυτό είναι και το σημαντικό στοιχείο που αναδεικνύει την αδυναμία αυτού του κόμματος να αποτελέσει σοβαρή εναλλακτική λύση απέναντι στη ΝΔ. Το γεγονός ότι ο ίδιος ο αρχηγός του επιβεβαιώνει τη διάλυσή του και άρα ότι δεν είναι αξιόπιστο κόμμα για να μπορέσει όχι μόνο να κυβερνήσει, αλλά και να ασκήσει τα καθήκοντά του ως κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρόσωπα και στελέχη τα οποία ήταν επί χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Στρατούλης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου και άλλα πολλά, ξέρουν καλύτερα από εμάς.

ΤΑ ΟΣΑ ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΑ έγιναν στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο επιβεβαιώνουν ότι το κόμμα αυτό είναι σε φάση διάλυσης. Νομίζω ότι το πιο εύστοχο σχόλιο των τελευταίων ημερών το έκανε ο Στέλιος Κούλογλου. Ο ευρωβουλευτής χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «κόμμα μιας χρήσης». Εναν πολιτικό φορέα χωρίς καμία προοπτική και αξιοπιστία, δηλαδή. Εκμεταλλεύθηκε το κύμα αντίδρασης για το δικομματισμό από το 2012 και μετά, το καβάλησε, κυβέρνησε με αλλοπρόσαλλους συμμάχους, όπως οι ΑΝΕΛ, και μόλις κυβέρνησαν κατάλαβαν σχεδόν όλοι ότι η χώρα θα περνούσε μεγάλες περιπέτειες.

Αυτός ήταν είναι και θα είναι όσο υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερα στοχαστικές αναλύσεις για να αντιληφθούμε τι αντιπροσωπεύει το κόμμα αυτό. Τίποτα δεν αντιπροσωπεύει και σχεδόν κανένας δεν ενδιαφέρεται για το εάν διαλυθεί ή όχι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε βασικές αρχές για να μπορέσει να εξελιχθεί σε ένα ισχυρό διαχρονικά κόμμα εξουσίας. Όσοι κυβέρνησαν και αποτέλεσαν στελέχη του αποδείχθηκαν πολιτικά ανεπαρκείς για να μπορέσουν να δώσουν λύσεις ακόμα και στα πιο μικρά και εύκολα προβλήματα της κοινωνίας. Ηταν τέτοια η πολιτική ανικανότητά τους που πραγματικά θα μείνουν στην Ιστορία ως οι πιο άσχετοι που πέρασαν από την εξουσία του τόπου αυτού τις τελευταίες δεκαετίες.

ΤΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΜΕ λοιπόν για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ; Το μαγαζί διαλύεται και επειδή διαλύεται κάποια στελέχη του θα προσπαθήσουν να εισχωρήσουν και να αξιοποιηθούν από άλλα κόμματα. Το έχουν κάνει πολλές φορές στο παρελθόν και θα προσπαθήσουν να το ξανακάνουν. Η διαδρομή ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ έχει γίνει πλέον συνήθεια για τα στελέχη αυτά. Ελπίζω ότι οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι αυτά τα στελέχη δεν θα πρέπει να τα ξαναδούμε να κυβερνούν τη χώρα. Καλή εβδομάδα σε όλες και σε όλους…