Τα διαλυτικά φαινόμενα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν δώσει ύλη για πληθώρα σεναρίων.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς 

Ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει ότι άγεται και φέρεται από διάφορες σκόρπιες και αποσπασματικές συμβουλές κάποιων, εν πολλοίς ανερμάτιστες και πολύ μακριά από κάθε είδους πολιτικό σχεδιασμό.

Εκτός όμως από όλους τους άλλους, ο βασικός πολιτικός «εγκέφαλος» για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ακούει στο όνομα Παύλος Πολάκης ο οποίος φαίνεται ότι καθοδηγεί στην... καταστροφή τον νεόκοπο πρόεδρο. Τον καθοδηγεί μέχρι την ώρα μηδέν που δείχνει ότι έχει δρομολογηθεί: αυτήν της επαναφοράς του Αλέξη Τσίπρα για να... μαζέψει το «ασκέρι που διαλύεται».

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέχει σχεδόν από όλα, προσέχοντας τόσο τις κινήσεις του όσο και τις επαφές του. Τα πρόσωπα που τον συνδράμουν στην επαναφορά του στο κόμμα είναι ο διευθυντής του γραφείου του Μιχάλης Καλογήρου, οι δυο γραμματείς του από τα παλιά, ο αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης και ο αδελφός του Δημήτρης Τσίπρας.

Κίνηση αποφόρτισης

Ο αναπληρωτής γραμματέας, σε μια κίνηση αποφόρτισης την έντασης, εκτίμησε ότι δύσκολα θα συζητηθούν οι διαγραφές στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. «Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2022 δεν προέβλεπε διαγραφές, είχε μια πολύ πιο αόριστη διαδικασία. Στο καταστατικό συνέδριο του 2022 φτιάξαμε την Επιτροπή Δεοντολογίας σαν ένα όργανο αντικειμενικό, ανεξάρτητο από όλα τα υπόλοιπα όργανα που εκλέγεται απευθείας από το συνέδριο και όχι από την Κεντρική Επιτροπή –άρα δεν υπάγεται πουθενά– καθώς και έναν συγκεκριμένο κώδικα δεοντολογίας, πέραν όσων προβλέπει το καταστατικό», εξήγησε ο κ. Βασιλειάδης.

Φυσικά και δεν προκύπτει από πουθενά ότι αυτή είναι μια άποψη την οποία υποστήριξε ξαφνικά ο κ. Βασιλειάδης, αλλά οι γνωρίζοντες τα σημεία και συνθέτοντας το παζλ, «διαβάζουν» πίσω από αυτήν «καθοδήγηση» από τον κ. Τσίπρα. Οι γνωρίζοντες το μακιαβελικό σκεπτικό του πρώην προέδρου δεν αποκλείουν τίποτα πια για τις μελλοντικές εξελίξεις στο κόμμα. Θεωρούν δε ότι οι «αφωνίες» του Νίκου Παππά και του Δημήτρη Τζανακόπουλου, όπως και η μείωση της έντασης από τον Χρήστο Σπίρτζη εντάσσονται σε «υποδείξεις» του πρώην προέδρου.

«Νίκη των λαϊκιστών»

Ομως οι τελευταίες ώρες ανήκουν στο έμμεσο «αντίο» του ιστορικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ καθηγητή Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος μετά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τόνισε με τη σειρά του ότι «η Αριστερά δεν χωρά στο κόμμα Κασσελάκη». Λάβρος κατά της νέας ηγεσίας και της ηγετικής ομάδας, ο πρώην υπουργός εμφανίστηκε με μακροσκελές άρθρο του, με το οποίο ουσιαστικά ανακοινώνει την αποχώρησή του.

Μιλά για νίκη των «λαϊκιστών» εντός του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κέρδισαν «με τα πιο κατάπτυστα πολιτικά μέσα», δηλαδή «με κεντρικό σύνθημα να νικήσουμε τους “υπονομευτές του Τσίπρα”». Ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει, «αποδείχθηκε ως “ευάλωτος από καιρό” σε μία “επιθετική κίνηση κατάληψης του κόμματος”».

Ο κ. Σταθάκης σημειώνει ότι αναγορεύουν σε κυρίαρχη τη στρατηγική που έχασε στις εκλογές του 2023 και εκτιμά ότι δεν υπάρχει πλέον προοπτική διακυβέρνησης. «Με τη νίκη Κασσελάκη και των λαϊκιστών διαλύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερό κόμμα και έκλεισε η περίφημη “αριστερή παρένθεση”» τονίζει και προσθέτει: «Εξανεμίστηκε η προοπτική επιστροφής του στην κυβέρνηση, έπαψε δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι “κόμμα εξουσίας”. Μπορεί άραγε η σημερινή ομάδα πρώτης γραμμής (Παπάς, Δούρου, Γ. Τσίπρας, Τζάκρη, Αποστολάκης, κ.λπ.) και με συντονιστή τον Πολάκη να δώσει αξιοπιστία και προοπτική κυβερνησιμότητας; Ποιος λογικός άνθρωπος θα δώσει μία δεύτερη σκέψη σε αυτό; Το πρόβλημα είναι διπλά δομικό. Είναι ταυτόχρονα έλλειμμα πολιτικής και έλλειμμα προσώπων».

Μια δήλωση με νόημα έκανε ο κ. Πολάκης, λέγοντας, «όχι, δεν έχω να σας πω κάτι. Εγώ δεν μιλάω πλέον, πράττω». Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, ο πρώην αψύς Σφακιανός υπήρξε λιγότερο λακωνικός, απαντώντας ως το μόνο μέλος της νέας ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο αποχαιρετιστήριο κείμενο του κ. Σταθάκη. Αλλωστε, οι δυο συντοπίτες πολιτικοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκονται σε απόλυτη σύγκρουση από παλιά: «[...] στους επαναλαμβανόμενους άθλιους χαρακτηρισμούς σε μένα και άλλους δεν θα απαντήσω τώρα, όχι γιατί δεν μπορώ να σε βάλω όπως πρέπει στη θέση σου, αλλά γιατί είναι προφανές πως το μόνο που θέλετε μετά την ήττα σας στις εκλογές για πρόεδρο είναι να κάνετε κακό στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ! Τόσοι είστε», έγραψε.

Παράλληλα, αιχμηρή απέναντι στην ομάδα που βρίσκεται γύρω από τον νεόκοπο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και η Σία Αναγνωστόπουλου λέγοντας για τα πρόσωπα αυτά ότι «έχουν μαγκιά και όχι σθένος».