Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ, από το απόγευμα της Δευτέρας και τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας τα τρένα θα κυκλοφορούν από το Μενίδι έως την Τιθορέα «τυφλά», καθώς ο ΟΣΕ κατήγγειλε δολιοφθορά στο σιδηροδρομικό κέντρο Αχαρνών, που είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας το σύστημα τηλεδιοίκησης μέχρι την Τιθορέα. Κάμερα ασφαλείας στις 28 Οκτωβρίου είχε καταγράψει τρία άτομα να σπρώχνουν κάδο με σκοπό να ανέβουν σε αυτόν και να σπάσουν την κάμερα. Είναι προφανές ότι κάποιοι επιδιώκουν νέα ατυχήματα, την ώρα που το δυστύχημα των Τεμπών επανέρχεται στη δημοσιότητα.

Παραπομπή

«Η Νομαρχιακή Βόρειας Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ με παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας επειδή ψήφισα –και το δήλωσα ευθαρσώς– τον προηγούμενο δήμαρχο που πρόσκειται στη ΝΔ. Παράλληλα, στην ίδια επιστολή, απαιτεί από τον πρόεδρο του κόμματος να μην προχωρήσει στις διαγραφές των Φίλη, Σκουρλέτη, Τζουμάκα, Βίτσα. Αυτό το τελευταίο για να καταστεί σαφές από πού και από ποιους εκπορεύεται η επίθεση στο πρόσωπό μου (…). Δεν απολογούμαι για κάτι που θεωρώ ηθικά σωστό, όπως είναι η ακλόνητη πίστη μου στον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των δημοτικών εκλογών», δήλωσε η Ελενα Ακρίτα, πυροδοτώντας ακόμη περισσότερο την εσωκομματική ένταση.

Ξεκάθαρη καρπαζιά

Καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση ή άλλου είδους παρανομίες δεν βλέπει το ΣτΕ από την κοπή των δέντρων στην πλατεία Εξαρχείων. Αυτό προκύπτει από την υπ’ αριθμ. 330/2023 απόφαση του Ε΄ Τμήματος, με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση για προσωρινή αναστολή των εργασιών που κατέθεσαν 50 κάτοικοι της περιοχής. «Από τα στοιχεία προκύπτει ότι αντιμετωπίστηκαν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αφού περιγράφεται πλήρως η βλάστηση επί της πλατείας και καταγράφεται η προστασία είτε με μεταφύτευση προσωρινά, κατά το μεγαλύτερο μέρος, και η επαναφύτευση των δέντρων μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, όπου αυτό είναι επιστημονικά εφικτό, είτε, στην αντίθετη περίπτωση, με την αναπλήρωση των δέντρων και φυτών με βλάστηση του αυτού είδους», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σκεπτικό. Η απόφαση επί της ουσίας βάζει τέρμα και στους αυτόκλητους «ελέγχους» του Νάσου Ηλιόπουλου, που έψαχνε εναγωνίως τις άδειες και τις εγκρίσεις για την εκκίνηση των έργων στην πλατεία Εξαρχείων.

Προκάλεσε ερωτήματα

«Θα ήθελα μια αντιπολίτευση να μπορεί να αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος για να αντιμετωπίσει τις ασυμμετρίες που έχει η χώρα. Αυτή η αντιπολίτευση στεγάζεται στο ΠΑΣΟΚ», υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, χειροκροτούμενος στην καταληκτική του παρέμβαση με την οποία συνόψισε το τριήμερο συνέδριο του e-kyklos. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «η χώρα έχει ανάγκη από θεσμικά αντίβαρα, από ένα κόμμα προοδευτικό που θα αναλάβει πολιτικό κόστος και δεν θα λαϊκίζει, καθώς η κυβέρνηση χάνει μέρος της εκλογικής της νομιμοποίησης». Ωστόσο, παρατήρησε ότι είναι δύσκολο να δημιουργηθεί το αντίβαρο με αυτοδύναμη πολιτική πρόταση και πρέπει να αναζητηθεί συνεργασία εντός του συνταγματικού πλαισίου. Παρ’ όλα αυτά, εκτίμησε πως βρισκόμαστε σε ενδιάμεση φάση μέχρι τις ευρωεκλογές. Μου προκαλεί μια κάποια εντύπωση ότι ο Βενιζέλος θέλει να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με αυτούς που θεωρούν το κόμμα «όργιο διαφθοράς» και έσυραν τον ίδιο απολογούμενο στα μανταλάκια.

«Αρχηγός ή... θήκη»

Με ανάρτηση στο facebook, υπό τον λυρικό τίτλο «Στέφανε, ή κερδίζεις ή μας χάνεις», o γνωστός στιχουργός και φανατικός υποστηρικτής Κασσελάκη, Νίκος Μωραΐτης, απευθύνει –με έκδηλη ανησυχία– έκκληση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μην κάνει πίσω στις διαγραφές. «Ποιες διαγραφές; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα - ΔΟΥ, λες και έχεις πάει για υπόθεσή σου στην εφορία και σε στέλνουν από τον έναν “δεν είμαι εγώ αρμόδιος” στον άλλο. Οι άνθρωποι δεν είναι καλά. Και να φανταστείτε, αυτοί είναι υποστηρικτές και συνεργάτες του νέου προέδρου. Δεν είναι από τους άλλους που θέλουν να καταλάβουν τα χειμερινά ανάκτορα της Κουμουνδούρου με την ομπρέλα τους. Aνθρωποι με μηδενικό πολιτικό ένστικτο. Τους είναι δύσκολο να καταλάβουν ότι αν δεν διαγραφούν τα τέσσερα στελέχη της απόλυτης παρακμής ως την Κυριακή, Κασσελάκης δεν υπάρχει τη Δευτέρα; Ακούστε να δείτε, για να τελειώνουμε. Χιλιάδες άνθρωποι που αγαπήσαμε τον Τσίπρα, σιχαθήκαμε εκείνον τον ΣΥΡΙΖΑ που τον υπονόμευε και είδαμε στον Κασσελάκη –παρά το «άγουρο» πολιτικό του ύφος– την ελπίδα του καινούργιου, γραφτήκαμε σε ένα κόμμα που είναι σχεδόν συνώνυμο της απαξίωσης σήμερα, στηθήκαμε στις ουρές, φάγαμε δύο Κυριακές από τη ζωή μας και του είπαμε ό,τι είχαμε πει το 2019 στον Τσίπρα και δεν το κατάλαβε: Θέλουμε εσένα, όχι το κόμμα σου, άλλαξέ τα όλα. Αν λοιπόν, Στέφανε Κασσελάκη, δεν μπορείς να διαγράψεις τέσσερις υβριστές και σε τρέχουν από το ένα κομματικό όργανο στο άλλο, τι να αλλάξεις; Ασ’ το, αλλάζουμε εμείς και πάμε σπίτια μας, όπως 1.000.000 ψηφοφόροι που εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 μέχρι σήμερα. Οποιος δεν μπορεί να το δει, ας πάψει να ασχολείται με την πολιτική όχι μόνο ως στέλεχος ή βουλευτής, αλλά ακόμα και ερασιτεχνικά: Αυτό το Σαββατοκύριακο ο Στέφανος Κασσελάκης θα γίνει ή αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ή θήκη της Ομπρέλας (…)».