Ποιος «σοσιαλισμός»; Ποια «κυβέρνηση»; Αυτή της Πορτογαλίας, που μας προέτασσαν από την Κουμουνδούρου ως «πρότυπο», όταν ο Αντόνιο Λουίς Σάντος ντα Κόστα συγκυβέρνησε –αν και οι σοσιαλιστές τότε ήρθαν δεύτεροι– με τους αριστεριστές του Bloco de Esquerda; Ιδού λοιπόν το «προοδευτικό πρότυπο»!

Η Πορτογαλία συγκλονίζεται από ένα σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο έριξε τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα και αγγίζει το ήμισυ του Υπουργικού Συμβουλίου της σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Η υπόθεση, που ονομάστηκε από τις διωκτικές αρχές «Operacao Influencer» και στο πλαίσιο της οποίας έχουν ήδη γίνει συλλήψεις, αφορά κυρίως την παραχώρηση της εκμετάλλευσης ενός ορυχείου λιθίου (μετάλλου πολύ σημαντικού για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων) στον βορρά της Πορτογαλίας και συγκεκριμένα στο Μονταλέγκρε (οι κάτοικοι εκεί αντιδρούσαν), αλλά και ένα πρότζεκτ υδρογόνου. Κινητοποιήθηκε δύναμη 140 αστυνομικών και ερευνήθηκαν δεκάδες οικίες και γραφεία δημοσίων υπηρεσιών και εταιρειών. Υποπτοι για διαφθορά είναι από την κυβέρνηση, μέχρι στιγμής και πλην του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, ο υπουργός Υποδομών Ζοάο Γκαλάμπα, ο προσωπάρχης του Αντόνιο Κόστα, Βιτόρ Εσκάρια (βρέθηκαν χρήματα στο γραφείο του), ο οποίος μάλιστα έχει συλληφθεί, ο νομικός του σύμβουλος και στενός φίλος του, Ντιόγκο Λακέρντα Μασάντο, ο σοσιαλιστής δήμαρχος της πόλης Σίνες Νούνο Μασκαρένιας, ενώ υπό διερεύνηση είναι και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος του Αντόνιο Κόστα, Ζοάο Πέντρο Μάτος Φερνάντες.

Υπό το μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών βρίσκεται και μια απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορά σε θέματα σύνδεσης στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας σε περιοχές υψηλής ζήτησης. Εδώ κάποιοι φέρονται να… «εξυπηρετήθηκαν»! Τα κεφάλια πέφτουν το ένα μετά το άλλο…

Καταιγιστικές εξελίξεις

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την πλευρά του πατρός του από την Γκόα (πρώην πορτογαλική αποικία στην Ινδία), υπέβαλε ήδη την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντα Σόουζα, καθώς βρίσκεται υπό το μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης και δεν είχε άλλη επιλογή. «Η αξιοπρέπεια των καθηκόντων του πρωθυπουργού δεν είναι συμβατή με καμία υποψία για την ακεραιότητά του, την καλή διαγωγή του και ακόμη λιγότερο με την υποψία τέλεσης οποιασδήποτε εγκληματικής πράξης», είπε στους πολίτες σε διάγγελμά του. Η αστυνομία ήδη προχώρησε σε έρευνα στην οικία του. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Στο μικροσκόπιο έχει μπει σχεδόν όλος ο κύκλος του παραιτηθέντος πρωθυπουργού.

Ο στενός του φίλος και συνεργάτης Ζορζ Κόστα Ολιβέιρα, πρώην γενικός γραμματέας αρμόδιος στην πρώτη κυβέρνηση του σοσιαλιστή πολιτικού για θέματα Διεθνοποίησης και έμπιστος συνεργάτης του και του οποίου το όνομα έχει εμπλακεί σε πολλές υποθέσεις, όπως αυτή του σκανδάλου Galpgate (όπως και του Βιτόρ Εσκάρια, πλήρωσαν πρόστιμα ώστε να μη διωχθούν ποινικά), κατηγορείται τώρα ότι προσελήφθη από την εταιρεία που κέρδισε την εκμετάλλευση του ορυχείου. Ο συγκεκριμένος δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Ηταν ο επί δεκαετία υπεύθυνος της κυβέρνησης της Λισαβόνας για τη στρατηγική και τον χειρισμό των προπαρασκευαστικών εργασιών για τη συνέχεια του νομικού συστήματος στην πορτογαλική αποικία του Μακάο, μετά την παράδοσή του στην Κίνα.

Χαλάρωση και διάβρωση

Η διαφθορά στον «μπουρζουά» σοσιαλισμό της Γηραιάς Ηπείρου δεν είναι καινούργια ιστορία. Θυμόμαστε όλοι και δεν υπάρχει ανάγκη απαρίθμησης σκανδάλων. Η «πρόοδος», όπως την ευαγγελίζονται οι σοσιαλιστές, φέρνει μια χαλάρωση των ηθικών κανόνων, που με τη σειρά της διαβρώνει την πολιτική και την εξουσία. Στην περίπτωση της Πορτογαλίας, η οποία ήδη έχει δει τη φυλάκιση του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες, αυτά όλα δεν είναι καινούργια. Αν φανταστεί κανείς ότι ο Αντόνιο Κόστα κάποτε ήταν υπουργός Δικαιοσύνης (1999 - 2002), είναι να αναρωτιέται για πολλά… Εχει επίσης διατελέσει ευρωβουλευτής, υπουργός Εσωτερικών (2005 - 2007), δήμαρχος Λισαβόνας (2007 - 2015) και παραμένει επί μακρόν Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος και βουλευτής. «Η ευρωπαϊκή Αριστερά χάνει έναν φάρο μετά την παραίτηση του Αντόνιο Κόστα», ήταν ο τίτλος της ισπανικής «El Pais». Και αυτό τα λέει όλα.

Χθες το βράδυ αναμενόταν η επίσημη τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντα Σόουζα, ο οποίος είδε όλους όσοι προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Ολα έδειχναν ότι η προκήρυξη εκλογών είναι αναπόφευκτη, λόγω του κλίματος που έχει δημιουργηθεί στη χώρα. Αν αυτό τελικά ανακοινωνόταν χθες το βράδυ, πάμε για μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Νοεμβρίου 2023.