Το 1205 οι Σταυροφόροι, μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, δημιούργησαν το Δουκάτο των Αθηνών. Ο Όθων ντε λα Ρος προσαγορεύθηκε «Κύριος των Αθηνών. Τον διαδέχθηκε ο ανιψιός του Γκι ντε λα Ρός που αναγνωρίσθηκε από τον βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο Θ΄ ως «Δούκας των Αθηνών», με την ιστορία του Δουκάτου να λήγει με την κατάληψη των Αθηνών από τους Οθωμανούς, το 1456.

Γιατί τα γράφουμε αυτά; Για να βεβαιώσουμε πως πλέον η Αθήνα δεν είναι… Δουκάτο, δεν έχει τα εδάφη της Αττικής και της Βοιωτίας υπό τη διοίκησή της. Είναι απλά ένας δήμος. Ο κεντρικός δήμος της χώρας αφού η Αθήνα είναι πρωτεύουσά της. Από εκεί και πέρα, μπορεί ο νέος δήμαρχος να έχει το επώνυμο Δούκας, δεν παύει να είναι όμως ο εκλεγμένος δήμαρχος ενός δήμου που ανήκει στην επικράτεια της χώρας, η οποία διαθέτει κυβέρνηση.

Ως εκ τούτου, αρέσει-δεν αρέσει, δεν μπορεί ο Χάρης Δούκας να φέρεται ως… Δούκας, αλλά ως ένας αυτοδιοικητικός «άρχοντας», όχι όμως με την παλαιότερη έννοια του άρχοντα. Διοικεί τον δήμο. Δεν αποφασίζει μόνος του και δεν αποφασίζει για θέματα κεντρικής διοίκησης. Με απλά λόγια, δεν είναι ο δήμος Δουκάτο ούτε ένα μικρό Βατικανό. Δεν αποτελεί κράτος εν κράτει, δεν είναι ένα αυτόνομο κρατίδιο εντός της επικράτειας.

Ο Χάρης Δούκας από την πρώτη στιγμή θέλησε να χαράξει πολιτική. Ή μάλλον να επαναχαράξει την πολιτική της κυβέρνησης. Με το… καλημέρα, μετά την εκλογή του στη θέση του δημάρχου, θέλησε να στείλει μήνυμα προαναγγέλλοντας το ξήλωμα του πεζόδρομου στη Βασιλίσσης Όλγας και να δώσει τον δρόμο ξανά στην κυκλοφορία για όλα τα οχήματα. Επιτέθηκε τότε στον απερχόμενο δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη και την κυβέρνηση, παρά τις διευκρινίσεις ότι πρόκειται για ένα έργο που έχει σχεδιαστεί από την κεντρική κυβέρνηση και όχι από τον Δήμο Αθηναίων.

Σήμερα ξανασηκώνει την παντιέρα της… επανάστασης για το θέμα της εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» και τη μετατροπή της σε «Ανάπλαση Α.Ε.» αφού πλέον θα έχει ως έργο την ανάπλαση πόλεων σε όλη τη χώρα. Τι υποστηρίζει; Πως η κυβέρνηση προβαίνει σε αυτήν την αλλαγή ώστε να μη γίνει έλεγχος στην προηγούμενη διοίκηση επικεφαλής της οποίας ήταν ο Κώστας Μπακογιάννης.

Το γεγονός πως η σχετική απόφαση έχει ληφθεί εδώ και έναν χρόνο, ότι προβλέπει τη διεύρυνση του έργου και του αντικειμένου της Ανάπλασης Α.Ε. καθώς και ότι ο επικεφαλής θα επιλεγεί μέσω ΑΣΕΠ ουδόλως απασχολεί τον Χάρη Δούκα, που μάλλον θεωρεί πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει εφόσον εξελέγη δήμαρχος. Κυρίως όμως να σηκώνει αντιπολιτευτικούς τόνους για να κάνει service στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς πλέον να κρύβει και τις προσωπικές φιλοδοξίες του.

Δυστυχώς για τους Αθηναίους, δείχνει ήδη τις προθέσεις του. Δείχνει επίσης ότι ο δήμος δύναται να μετατραπεί σε εφαλτήριο για άλλους δρόμους και άλλες κατευθύνσεις. Εμφανίζεται ως αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και όχι ως αυτοδιοικητικός που οφείλει να εξυπηρετήσει τον ρόλο που του αναθέτει.

Ο οποίος, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι αυτός του… Δούκα αλλά του δημάρχου.