Διεξοδική αναφορά στην πεζοδρόμηση της Βασ. Όλγας, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ήδη από το 2000, ως μια περιοχή μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, έκανε σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ η Λίνα Μενδώνη.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα επί της Όλγας είναι σωζόμενα, ρωμαϊκά, απλώνονται σε μεγάλο πλάτος και πρέπει να αναδειχθούν σε μία πόλη σαν την Αθήνα που στην πραγματικότητα είναι αναπεπταμένος αρχαιολογικός χώρος με εξαιρετικά σημαντικά μνημεία, σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού, απαντώνας έτσι στον νέο δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα και στη θέση του να σταματήσουν τα έργα επί της συγκεκριμένης λεωφόρου και να ανοίξει ξανά στα αυτοκίνητα. Προτού γίνουν τέτοιες εξαγγελίες, σημείωσε, «πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν η ιστορία και τα πραγματικά δεδομένα, σημειώνοντας ότι το έργο αφορά στην κατασκευή ενός πεζοδρόμου κάθετου, ήπιας κυκλοφορίας, και από τη στιγμή που υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα, θα αναδειχθούν κι αυτά.

«Δεν θεωρώ ότι μια πόλη σαν την Αθήνα, που στην πραγματικότητα είναι ένας αναπεπταμένος αρχαιολογικός χώρος με εξαιρετικά σημαντικά μνημεία, να μένει στην αφάνεια εξαιτίας αυτών των θεμάτων (σ.σ. προβλήματα κυκλοφοριακής διαχείρισης). Αυτοί οι οποίοι είχαν μελετήσει την ενοποίηση -η ενοποίηση μελετάται από τη δεκαετία του ‘90, από διαπρεπείς αρχιτέκτονες- πολύ σωστά είχαν βγάλει όλη τη γραμμή από το Καλλιμάρμαρο μέχρι τον Κεραμεικό. Έχουμε τη δυσκολία στη Βασιλίσσης Αμαλίας, πράγματι πάλι λόγω αρχαιοτήτων, ότι εκεί δεν μπορούσαμε να κάνουμε την υπόγεια διάβαση γιατί δεν μπορούσε τεχνικά να γίνει αυτό το έργο, εκεί θα ήταν ένα μείζον ζήτημα. Αλλά νομίζω ότι για το θέμα της Βασιλίσσης Όλγας πρέπει να μείνουμε σε αυτό το οποίο έχει σχεδιαστεί, γιατί είναι για το καλό της πόλης, για το καλό των Αθηναίων - και εάν πρέπει να λύσουμε ένα κυκλοφοριακό πρόβλημα, να το λύσουμε», τόνισε η υπουργός.

Η ίδια σημείωσε ότι «η πεζοδρόμηση της Βασ. Όλγας δεν είναι κάτι που ξεκίνησε επί δημαρχίας Μπακογιάννη. Πρόκειται για παλιό σχέδιο που είχε εγκριθεί από το ΥΠΠΟ, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ήδη από το 2000, διότι συμπεριλαμβανόταν στα βασικά έργα ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων. Για διάφορους λόγους το κομμάτι της Βασ. Όλγας δεν πεζοδρομήθηκε όπως έγινε με τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, την Απ. Παύλου. Ήταν έργο που προετοίμαζαν όλες οι κυβερνήσεις διαδοχικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ώστε να ενωθεί το Καλλιμάρμαρο Στάδιο με τον Κεραμεικό για να κάνουμε έναν μεγάλο αρχαιολογικό περίπατο».