Ο Χάρης Δούκας εξελέγη Δήμαρχος Αθηναίων. Μόνο που συμπεριφέρεται ως… επικεφαλής κόμματος της αντιπολίτευσης σηκώνοντας pandiera rossa για θέματα που αφορούν στο συνολικό κυβερνητικό σχεδιασμό. Ξεκίνησε με την Βασιλίσσης Όλγας, συνεχίζει με τα Εξάρχεια και το σταθμό του Μετρό. Εκτός και αν απλά κλείνει το μάτι στους συμμάχους που τον… στήριξαν και τον έχουν προειδοποιήσει πως πρέπει να δείξει «με ποια πλευρά είναι».

Ίσως φταίει η ξαφνική δημοσιότητα, ίσως παρασύρεται από τις… τυχαίες συναντήσεις με τον άλλο αντιστασιακό ηγέτη της κεντροαριστεράς τον Στέφανο (της Ελλάδας) Κασσελάκη. Ίσως πάλι αγνοεί αρμοδιότητες ή αδιαφορεί για τη βελτίωση των συνθηκών των κατοίκων –των πραγματικών- στις γειτονιές της Αθήνας.

Σίγουρα πάντως, με τη στάση και τις δηλώσεις του, αγνοεί τι συμβαίνει στα Εξάρχεια και κυρίως τι επιθυμεί η πλειοψηφία των κατοίκων της Αθήνας. Όχι αυτών που τον ψήφισαν, διότι οι ψήφοι που έλαβε αποτελούν ένα μικρό ποσοστό του συνόλου των κατοίκων που είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους της πρωτεύουσας και οι οποίοι με τη στάση τους –δηλαδή την αποχή- επιβεβαίωσαν πως όταν αφήνεις άλλους ν αποφασίσουν για εσένα πολλές φορές τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά.

Αυτό όμως είναι μια άλλη υπόθεση. Ο Χάρης Δούκας είναι ο εκλεγμένος Δήμαρχος της Αθήνας. Δήμαρχος όμως. Δεν χαράσσει κεντρικές γραμμές δεν μπορεί να κάνει δηλώσεις και να ζητά να σταματήσει η κατασκευή του Μετρό της Αθήνας. Διότι αυτό πράττει. Εκτός και αν ως καθηγητής ειδικός στις αναπλάσεις πόλεων εκτιμά πως δεν πρέπει να υπάρχει το Μετρό. Ότι δεν πρέπει να υπάρχουν σταθμοί εξυπηρέτησης των διαφόρων περιοχών. Εκτός επίσης αν δεν γνωρίζει ότι των αλλαγών που γίνονται στο πλαίσιο των έργων κατασκευής ενός σταθμούς, ακολουθεί η ανάπλαση.

Το βασικότερο ζήτημα που εγείρεται είναι πως ταυτίζεται με τους συμμάχους. Αυτούς που τον στήριξαν ώστε να χάσει ο Κώστας Μπακογιάννης. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ δηλαδή. Κόμματα που θεωρούν ότι οι πολίτες που ψήφισαν την κυβέρνηση προκειμένου να υλοποίηση το μεταρρυθμιστικό και όχι μόνο, έργο της δεν έχουν καταλάβει τι έχουν κάνει.

Ο Χάρης Δούκας έχει την ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει ως Δήμαρχος ξεφεύγοντας από τη λογική του σχολιαστή ή το θεωρητικό πεδίο ενός πανεπιστημιακού. Και θα κριθεί. Όμως οι κινήσεις του πριν καν αναλάβει το πόστο του Δημάρχου δείχνουν ότι μάλλον θα κινηθεί με γνώμονα την επόμενη ημέρα, όχι όμως των Αθηναίων….