«Την ημέρα που θα ξεκινήσουν οι εργασίες κοπής δέντρων στο εργοτάξιο της πλατείας Εξαρχείων στηρίζουμε την αντανακλαστική πορεία, την ίδια μέρα» – αυτή είναι η προμετωπίδα κειμένου που καλεί σε πορεία, υπογράφεται από το «Συντονιστικό δράσεων για την υπεράσπιση των Εξαρχείων» και δημοσιεύτηκε σε ιστότοπο του «χώρου» λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα στις 6 Νοεμβρίου 2023. Το πρωί της ίδιας ημέρας, δηλαδή σήμερα, ξύπνησα από φωνές και πυκνούς καπνούς: κάποιοι «αντανακλαστικά» είχαν πετάξει μολότοφ στους κάδους απορριμμάτων κάτω από το σπίτι μου.

Και τώρα θα πω δυο λόγια στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Αθηναίων κύριο Χάρη Δούκα, ο οποίος έσπευσε να κάνει δήλωση-ανάρτηση προς υπεράσπιση των δέντρων. Δεν ξέρω πού ζούσατε, κύριε Δούκα μου, προτού εκλεγείτε δήμαρχος, αλλά είναι προφανές πως δεν γνωρίζετε την ανθρωπογεωγραφία των Εξαρχείων, ίσως μόνο κάτι φήμες ότι είναι ιστορική γειτονιά και μποέμ, ήτοι όλα επιτρέπονται εκτός από το να μπορούν να ζήσουν ανώδυνα, ειρηνικά και ανεπαίσχυντα οι κάτοικοί τους.

Και για να μη σας κουράζω, επειδή είμαι πολύ κουρασμένη ως κάτοικος Εξαρχείων επί σαράντα δύο συναπτά έτη: κανένας κάτοικος δεν αντιδρά στην κατασκευή μετρό και στην ανάπλαση της περιοχής. Επίσης κανένας κάτοικος, ακόμη κι αν θέλει να διαμαρτυρηθεί για κάτι, δεν κατεβαίνει από το σπίτι του με ένα σακίδιο στους ώμους γεμάτο μολότοφ – το πολύ πολύ να κρατάει τα κλειδιά του και το κινητό του.

Όλοι αυτοί που χθες, σήμερα, αύριο «διαμαρτύρονται» πετώντας μολότοφ και κάνοντας μαύρη τη ζωή μας δεν ζουν στα Εξάρχεια, έρχονται από άλλους δήμους που έχουν μετρό, τράπεζες, λεωφορεία, ταχυδρομεία, σουπερμάρκετ – δηλαδή απλά και βασικά στοιχεία, απαραίτητα για τη λιγότερο κοπιαστική καθημερινότητα…

Όταν θα ενημερωθείτε λοιπόν για τη σημασία της ανθρώπινης ζωής των Εξαρχειωτών, είμαι βεβαία ότι δεν θα ξανακλείσετε πονηρά το μάτι σε όλους αυτούς που τη ζωή τη θεωρούν προσάναμμα για να διακοσμούν την πλήξη τους περιφέροντας την ασημαντότητά τους από γειτονιά σε γειτονιά.