Την πεποίθησή του ότι ο κίνδυνος της διάσπασης είναι ορατός, εάν η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη προσπαθήσει να ανατρέψει στο συνέδριο του κόμματος, την απόφαση που πήρε η κεντρική επιτροπή για την καθαίρεσή του, εξέφρασε ο Κώστας Ζαχαριάδης. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη και κληθείς να σχολιάσει αυτό το ενδεχόμενο, ο κύριος Ζαχαριάδης είπε ότι «εγώ νομίζω ότι πρέπει να πάμε σε μια διαδικασία εκλογής, η οποία να είναι πολιτικού χαρακτήρα και όχι διαδικαστικού χαρακτήρα. Και πρέπει να πάμε σε κλίμα όσο το δυνατόν εσωκομματικής ειρήνης και ομαλότητας. Γιατί θα το διαλύσουμε το κόμμα, κύριε Τάκη. Αν δεν το έχουμε διαλύσει ήδη. Δηλαδή, είναι ένας κόσμος κουρασμένος, ταλαιπωρημένος, ηττημένος, ο οποίος δεν αντέχει άλλη τοξικότητα και άλλη πίεση. Πήραμε την απόφαση που πήραμε, στην κεντρική επιτροπή. Ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να την έχει αποδεχθεί, εφόσον λέει ότι θα είναι παρών σε αυτή τη διαδικασία».

Το γεγονός πάντως, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης λέει ότι θα είναι παρών στη διαδικασία εκλογής προέδρου, δε σημαίνει ούτε ότι αποδέχεται την καθαίρεσή του, αλλά ούτε και ότι δε θα προσπαθήσει να ανατρέψει την απόφαση της κεντρικής επιτροπής, στο συνέδριο του κόμματος. Με βάση το ίδιο το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, το συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο, το οποίο μπορεί να ερωτηθεί και να αποφασίσει για οτιδήποτε απασχολεί το κόμμα, ακόμη και για τις αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής. Ο μόνος λόγος για τον οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πει ότι πράγματι προτίθεται να πάρει μέρος στη διαδικασία εκλογής προέδρου, είναι διότι δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα καταφέρει να έχει τους συσχετισμούς υπέρ του, στο συνέδριο του κόμματος. Αυτό άλλωστε έγινε και στην κεντρική επιτροπή, όπου θεωρούσε ότι οι αμφισβητίες του, δε θα κατάφερναν να περάσουν την πρόταση μομφής. Συνεπώς, εκείνος που «κάηκε στο χυλό, φυσά και το γιαούρτι».

Θα γίνουμε μαλλιά - κουβάρια

Στο σχόλιο του δημοσιογράφου, ότι η ερώτησή του αφορούσε το κατά πόσο το συνέδριο έχει πράγματι τη δύναμη να ανατρέψει την απόφαση της κεντρικής επιτροπής, ο κύριος Ζαχαριάδης είπε ότι «ε ναι, αλλά άμα αρχίσει το άλλο, θα γίνουμε μαλλιά - κουβάρια. Και "είναι έτσι" και "δεν είναι έτσι"», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι το συνέδριο πράγματι «είναι το ανώτατο όργανο, αλλά η απόφαση που έχει πάρει η κεντρική επιτροπή, υλοποιείται ήδη αυτή τη στιγμή. Δηλαδή, τι θα κάνει το συνέδριο; Θα μας γυρίσει δυο μήνες πίσω και θα ξαναζήσουμε τους δυο τελευταίους μήνες με διαφορετικό τρόπο;». Ορατό είναι επίσης το ενδεχόμενο μιας νέας διάσπασης, καθώς όπως είπε ο κύρος Ζαχαριάδης, «όλες οι πλευρές, πηγαίνοντας προς το συνέδριο - ιδίως άμα θέλουν έναν ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος να μπορεί να ισορροπήσει στο ύψος που τον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και να αρχίσει να ανασυγκροτείται, για να γίνει σε έναν ορατό ορίζοντα κυβερνητικό κόμμα ξανά, να σεβαστούν μια διαδικασία. Γιατί αλλιώς, θα έχουμε διαλυτικά φαινόμενα». 

Η απάντηση στο ερώτημα, εάν το συνέδριο θα τους «γυρίσει δυο μήνες πίσω», είναι ξεκάθαρα «ναι». Το γεγονός ότι υλοποιείται -με τον έναν, ή τον άλλο τρόπο- η απόφαση της κεντρικής επιτροπής, είναι εντελώς άσχετο με την -καταστατικώς πηγάζουσα- δύναμη του συνεδρίου, να την ανατρέψει. Το γεγονός ότι ήδη από την περασμένη εβδομάδα η κυρία Τζάκρη είχε προαναγγείλει ότι «η μεγαλύτερη μάχη για τον Κασσελάκη είναι το συνέδριο», δείχνει ξεκάθαρα πως η συγκεκριμένη κίνηση, δεν είναι απλώς ένα ενδεχόμενο, αλλά μια βεβαιότητα. Για την ακρίβεια, είναι η βασική στρατηγική του Στέφανου Κασσελάκη, ακόμη κι αν αποφασίσει την ίδια ώρα -που θα ακυρωθεί από το συνέδριο η έκπτωσή του- να επαναβεβαιώσει, ότι οι εκλογές από τη βάση συνεχίζουν να ισχύουν, όπως προγραμματίστηκαν.

Τι θα κάνει ο Κασσελάκης στο συνέδριο;

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση που προτίθεται να κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης, είναι να ανατρέψει στο συνέδριο την απόφαση της κεντρικής επιτροπής και προκειμένου να μην γίνει την ίδια στιγμή μια νέα διάσπαση, θα πει ότι οι εκλογές θα γίνουν πράγματι όπως προγραμματίστηκαν. Η ειδοποιός διαφορά, είναι ότι θα εκμεταλλευτεί το συγκεκριμένο διάστημα, προκειμένου να κατέλθει στη μάχη για την ηγεσία, όντας πρόεδρος του κόμματος, με ό,τι ωφελήματα προβολής μπορεί να παρέχει η συγκεκριμένη θέση. Το μεγάλο ερώτημα όμως, είναι το τι θα γίνει στην περίπτωση που προσπαθήσει να ανατρέψει την απόφαση της κεντρικής επιτροπής, αλλά αποτύχει παταγωδώς. Τότε αποκτά πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον, η όλη υπόθεση. Όχι από πολιτικής πλευράς, αλλά καθαρά από ψυχαγωγικής.

Η δήλωση του Κώστα Ζαχαριάδη

Δημήτρης Τάκης: «Επειδή υπάρχει και μια άλλη συζήτηση, για τις εξουσίες που έχει, ή δεν έχει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, διαβάζω ακόμα και απόψεις που λένε ότι ενδεχομένως θα μπορούσε το συνέδριο, να ακυρώσει την απόφαση της κεντρικής επιτροπής, να τεθεί εκτός προεδρίας ο κύριος Κασσελάκης. Θεωρείτε ότι το συνέδριο το έκτακτο που θα κάνετε, έχει όλες αυτές τις εξουσίες; Ακόμα και την ακύρωση της απόφαση της κεντρικής επιτροπής, ή όχι;»

Κώστας Ζαχαριάδης: «Εγώ νομίζω ότι πρέπει να πάμε σε μια διαδικασία εκλογής, η οποία να είναι πολιτικού χαρακτήρα και όχι διαδικαστικού χαρακτήρα. Και πρέπει να πάμε σε κλίμα όσο το δυνατόν εσωκομματικής ειρήνης και ομαλότητας. Γιατί θα το διαλύσουμε το κόμμα, κύριε Τάκη. Αν δεν το έχουμε διαλύσει ήδη. Δηλαδή, είναι ένας κόσμος κουρασμένος, ταλαιπωρημένος, ηττημένος, ο οποίος δεν αντέχει άλλη τοξικότητα και άλλη πίεση. Πήραμε την απόφαση που πήραμε, στην κεντρική επιτροπή. Ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να την έχει αποδεχθεί, εφόσον λέει ότι θα είναι παρών σε αυτή τη διαδικασία. Να γίνει μια πολιτική αναμέτρηση για το ποιος θέλει το κόμμα και πώς θέλει το κόμμα».

Δημήτρης Τάκης: «Σωστό. Αυτό είναι σωστό, η αναμέτρηση μπορεί να γίνει - εγώ άλλο ρώτησα».

Κώστας Ζαχαριάδης: «Ε ναι, αλλά άμα αρχίσει το άλλο, θα γίνουμε μαλλιά - κουβάρια. Και "είναι έτσι" και "δεν είναι έτσι"».

Δημήτρης Τάκης: «Εγώ άλλο ρώτησα. Εγώ ρώτησα ότι αν θεωρείτε με βάση τις διαδικασίες -γιατί τις ξέρετε, είστε χρόνια σε αυτό το κόμμα-, εάν όντως το συνέδριο έχει αυτή τη δύναμη και αυτή την εξουσιοδότηση, αυτό ρώτησα».

Κώστας Ζαχαριάδης: «Να καταργήσει μια ειλημμένη -»

Δημήτρης Τάκης: «Να ακυρώσει την απόφαση της κεντρικής επιτροπής. Αν είναι το ανώτατο όργανο και είναι πάνω από την κεντρική επιτροπή».

Κώστας Ζαχαριάδης: «Είναι το ανώτατο όργανο, αλλά η απόφαση που έχει πάρει η κεντρική επιτροπή, υλοποιείται ήδη αυτή τη στιγμή. Δηλαδή, τι θα κάνει το συνέδριο; Θα μας γυρίσει δυο μήνες πίσω και θα ξαναζήσουμε τους δυο τελευταίους μήνες με διαφορετικό τρόπο;»

Δημήτρης Τάκης: «Άρα δεν μπορεί να ακυρωθεί, αυτό λέτε».

Κώστας Ζαχαριάδης: «Και όλες οι πλευρές - μα στην πράξη υλοποιείται μια κατάσταση, στην πράξη υλοποιείται. Και όλες οι πλευρές, πηγαίνοντας προς το συνέδριο - ιδίως άμα θέλουν έναν ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος να μπορεί να ισορροπήσει στο ύψος που τον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και να αρχίσει να ανασυγκροτείται για να γίνει σε έναν ορατό ορίζοντα κυβερνητικό κόμμα ξανά, να σεβαστούν μια διαδικασία. Γιατί αλλιώς, θα έχουμε διαλυτικά φαινόμενα».