Την εκτίμησή του ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα χάσει τις εσωκομματικές εκλογές, καθώς και ότι δεν πρόκειται να περάσει ούτε απ' έξω από το κτήριο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, εξέφρασε ο Κώστας Ζαχαριάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ACTION 24, στους δημοσιογράφους Άννα Λιβαθυνού και Γιώργο Κακούση. Κληθείς να σχολιάσει την παραμονή του στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ενδεχόμενο επανεκλογής του Στέφανου Κασσελάκη, ο κύριος Ζαχαριάδης είπε ότι «εγώ είμαι και θα είμαι -πιστεύω θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη- σε ένα  κόμμα, το οποίο έχει δημοκρατική συγκρότηση, δημοκρατική λειτουργία και βεβαίως, ισχυρή ηγεσία. Αλλά σε ένα κόμμα με ανεξέλεγκτες ηγεσίες, αυτό δεν είναι το κόμμα μου. Δεν έχω φύγει εγώ απ' το κόμμα, έχουν φύγει αυτοί που τα λένε αυτά». Βέβαια, το ερώτημα δεν ήταν το κατά πόσο θα μετακινηθεί το κόμμα ιδεολογικά προς το κέντρο, αλλά εάν θα μείνει ο κύριος Ζαχαριάδης σε ένα τέτοιο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια, ο κύριος Ζαχαριάδης έψεξε τις αναφορές της πλευράς Κασσελάκη περί συμμορφώσεως στο ενδεχόμενο επανεκλογής του έκπτωτου πρόεδρου. Ο κύριος Ζαχαριάδης διερωτήθηκε «τι σημαίνει δηλαδή, "περί συμμορφώσεως"; Δε δώσαμε τη μάχη όλοι μαζί για τις Ευρωπαϊκές εκλογές; Με το που πήγαμε και δώσαμε τη μάχη όλοι μαζί, για τις Ευρωπαϊκές εκλογές, δεν είπε την άλλη μέρα στον Τσίπρα "μη με υπονομεύεις"; Δεν ξεκίνησε τις γελοίες ιστορίες με τα μαύρα ταμεία, που μετά τις μάζεψε; Δηλαδή, ποιος πρέπει να συμμορφωθεί; Με τι; Δεν είπε ο ίδιος ότι "το ΝΑΤΟ είναι ιερή συμμαχία"; Αυτό είναι απόφασή μας; Συμμορφώθηκε; Δε μας θόλωσε τη γραμμή αυτό, δε μας θόλωσε το στίγμα; Το ότι μετέφερε το κόμμα από τις πολιτικές ράγες, στις ψυχαγωγικές ράγες στην τηλεόραση, από μόνος του χωρίς συλλογική απόφαση, συμμορφώθηκε με κάτι; Το ότι δε συνεδρίασαν τα όργανα προεκλογικά ποτέ και πήγαμε σε ένα αποτέλεσμα, που χάσαμε 3% σε σχέση με το αποτέλεσμα - ποιος να συμμορφωθεί; Εμείς να συμμορφωθούμε;». Μάλλον δεν έχουν καταλάβει ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι ήδη από την πρώτη περίοδο της ηγεσίας του Στέφανου Κασσελάκη, όσοι «δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις» του, είναι ήδη στη «μαύρη λίστα».

Δεν μπορεί να διοικούν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώην στελέχη της ΝΔ

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αναφορικά με την παραμονή του Κώστα Ζαχαριάδη στον ΣΥΡΙΖΑ, εάν επανεκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης, ο κύριος Ζαχαριάδης είπε πως «αν αυτό το κόμμα μετατραπεί σε κάτι άλλο, που δεν έχει σχέση με την εκφορά του πολιτικού λόγου -είναι στον χώρο τον κεντρώο, ή πολλές φορές στον χώρο τον συντηρητικό-, αν είναι αυταρχικό και αντιδημοκρατικό στη λειτουργία του, τότε δεν έχω φύγει εγώ, έχουν φύγει αυτοί. Εγώ δε φεύγω απ' τον χώρο αυτό. Και δεν ήρθα χθες στον χώρο αυτό», για να προσθέσει ότι «αν επανεκλεγεί και φτιάξει ένα κόμμα, το οποίο θα το διοικούν πρώην ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, πρώην στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που θα έχει αυταρχική δομή, αυτό είναι Αριστερά και ΣΥΡΙΖΑ; Όχι. Ακόμη κι αν λέγεται, είναι; Δεν είναι. Αυτό προσπαθώ να πω».

Το ερώτημα βέβαια για το αν θα παραμείνει σε έναν τέτοιο ΣΥΡΙΖΑ, θέλησε να το αποφύγει ο κύριος Ζαχαριάδης, καθώς στην ερώτηση του δημοσιογράφου «αν το πρωί της 2ης Δεκεμβρίου έχει εκλεγεί ο κύριος Κασσελάκης και πάει στον φύλακα της Κουμουνδούρου και πει "δώστε μου τα κλειδιά του 7ου ορόφου", εσείς την ίδια ημέρα, θα έχετε γραφείο σε αυτό το κόμμα;», απάντησε με ερώτηση «το θέμα είναι κτηριακό;». Πάντως, από τις διαρκείς υπεκφυγές, μάλλον είναι και κτηριακό το ζήτημα, για τον κύριο Ζαχαριάδη. Είναι πολύ πιθανό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, να τον δούμε ταμπουρωμένο στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου -ως ένας άλλος Κώστας Πρέκας- και να φωνάζει -για τα κλειδιά του ορόφου- «ελάτε να τα πάρετε! Ελάτε»! 

Ο Κασσελάκης δεν θα περάσει ούτε καν έξω απ' την Κουμουνδούρου

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν θα παραμείνει ο κύριος Ζαχαριάδης σε μια πολιτική οντότητα υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, ο κύριος Ζαχαριάδης είπε ότι «εγώ σας εξήγησα σε τι οντότητα θέλω να μετέχω. Εκτιμώ ότι θα πάρουμε την πλειοψηφία και ότι αυτός που δε θα περάσει ούτε καν έξω από την Κουμουνδούρου την επόμενη ημέρα, θα είναι ο ίδιος ο Κασσελάκης». Πάντως, οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής, δείχνουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει τις περισσότερες πιθανότητες να πάρει πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τον Παύλο Πολάκη και τον Απόστολο Γλέτσο - οι οποίοι είναι και οι μόνοι που σίγουρα θα είναι υποψήφιοι, μέχρι αυτή τη στιγμή. Το κατά πόσο μπορεί αυτή η εικόνα να αλλάξει, εξαρτάται από τις υπόλοιπες υποψηφιότητες. Αν όμως σε κάτι έχει δίκιο ο κύριος Ζαχαριάδης, είναι στην εκτίμησή του ότι στην περίπτωση που ο Στέφανος Κασσελάκης χάσει, δεν πρόκειται να περάσει καν απ' έξω απ' τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο βέβαιο είναι ότι μετά θα ασχοληθεί με το lifestyle - εάν υποτεθεί ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα.

Η δήλωση του Κώστα Ζαχαριάδη

Άννα Λιβαθυνού: «Αν επανεκλεγεί ο κύριος Κασσελάκης, εσείς θα μείνετε στον ΣΥΡΙΖΑ;»

Κώστας Ζαχαριάδης: «Εγώ είμαι και θα είμαι -πιστεύω θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη- σε ένα  κόμμα, το οποίο έχει δημοκρατική συγκρότηση, δημοκρατική λειτουργία και βεβαίως, ισχυρή ηγεσία. Αλλά σε ένα κόμμα με ανεξέλεγκτες ηγεσίες, αυτό δεν είναι το κόμμα μου. Δεν έχω φύγει εγώ απ' το κόμμα, έχουν φύγει αυτοί που τα λένε αυτά. Όπως και τα περί συμμορφώσεως. Τι σημαίνει δηλαδή, "περί συμμορφώσεως"; Δε δώσαμε τη μάχη όλοι μαζί για τις Ευρωπαϊκές εκλογές; Με το που πήγαμε και δώσαμε τη μάχη όλοι μαζί, για τις Ευρωπαϊκές εκλογές, δεν είπε την άλλη μέρα στον Τσίπρα "μη με υπονομεύεις"; Δεν ξεκίνησε τις γελοίες ιστορίες με τα μαύρα ταμεία, που μετά τις μάζεψε; Δηλαδή, ποιος πρέπει να συμμορφωθεί; Με τι; Δεν είπε ο ίδιος ότι "το ΝΑΤΟ είναι ιερή συμμαχία"; Αυτό είναι απόφασή μας; Συμμορφώθηκε; Δε μας θόλωσε τη γραμμή αυτό, δε μας θόλωσε το στίγμα; Το ότι μετέφερε το κόμμα από τις πολιτικές ράγες, στις ψυχαγωγικές ράγες στην τηλεόραση, από μόνος του χωρίς συλλογική απόφαση, συμμορφώθηκε με κάτι; Το ότι δε συνεδρίασαν τα όργανα προεκλογικά ποτέ και πήγαμε σε ένα αποτέλεσμα, που χάσαμε 3% σε σχέση με το αποτέλεσμα - ποιος να συμμορφωθεί; Εμείς να συμμορφωθούμε;»

Γιώργος Κακούσης: «Αν το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θέλετε, εσείς σε αυτό το "κόμμα Κασσελάκη" μένετε; Έτσι το είπατε, για αυτό το δανείζομαι».

Κώστας Ζαχαριάδης: «Εγώ σας είπα σε τι κόμμα είμαι. Εγώ θα είμαι στο κόμμα μου πάντα. Με αυτές τις αρχές και τις αξίες. Και αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν αυτό το κόμμα μετατραπεί σε κάτι άλλο, που δεν έχει σχέση με την εκφορά του πολιτικού λόγου -είναι στον χώρο τον κεντρώο, ή πολλές φορές στον χώρο τον συντηρητικό-, αν είναι αυταρχικό και αντιδημοκρατικό στη λειτουργία του, τότε δεν έχω φύγει εγώ, έχουν φύγει αυτοί. Εγώ δε φεύγω απ' τον χώρο αυτό. Και δεν ήρθα χθες στον χώρο αυτό».

Γιώργος Κακούσης: «Δηλαδή, τι θα κάνετε; Κατάληψη;»

Κώστας Ζαχαριάδης: «Άλλο λέω, ότι θα έχει φύγει αυτός».

Άννα Λιβαθυνού: «Αν επανεκλεγεί όμως, κύριε Ζαχαριάδη;»

Κώστας Ζαχαριάδης: «Αν επανεκλεγεί και φτιάξει ένα κόμμα, το οποίο θα το διοικούν πρώην ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, πρώην στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που θα έχει αυταρχική δομή, αυτό είναι Αριστερά και ΣΥΡΙΖΑ; Όχι. Ακόμη κι αν λέγεται, είναι; Δεν είναι. Αυτό προσπαθώ να πω».

Γιώργος Κακούσης: «Αν το πρωί της 2ης Δεκεμβρίου έχει εκλεγεί ο κύριος Κασσελάκης και πάει στον φύλακα της Κουμουνδούρου και πει "δώστε μου τα κλειδιά του 7ου ορόφου", εσείς την ίδια ημέρα, θα έχετε γραφείο σε αυτό το κόμμα;» 

Κώστας Ζαχαριάδης: «Το θέμα είναι κτηριακό;»

Γιώργος Κακούσης: «Όχι, αν θα ανήκετε εκεί. Αν θα ανήκετε σε αυτή την πολιτική οντότητα».

Κώστας Ζαχαριάδης: «Εγώ σας εξήγησα σε τι οντότητα θέλω να μετέχω. Εκτιμώ ότι θα πάρουμε την πλειοψηφία και ότι αυτός που δε θα περάσει ούτε καν έξω από την Κουμουνδούρου την επόμενη ημέρα, θα είναι ο ίδιος ο Κασσελάκης».