Την πεποίθησή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει σε «δημοσκοπικά επίπεδα Λατινοπούλου» εξέφρασε ο Κώστας Ζαχαριάδης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Δημήτρη Οικονόμου. Κληθείς να σχολιάσει την ήδη εκπεφρασμένη ανησυχία του, ότι αν συνεχίσει έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα διαλυθεί, αλλά θα εκραγεί, ο κύριος Ζαχαριάδης είπε ότι «έτσι είναι. Αλλά νομίζω ότι υπάρχει δυνατότητα. Το θέμα δεν είναι τι λέμε εμείς ως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το κόμμα μας, το θέμα είναι: η κοινωνία αναζητάει τον ΣΥΡΙΖΑ; Τον θέλει; Τον χρειάζεται;». Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι τον Στέφανο Κασσελάκη -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- η κοινωνία φαίνεται να τον ψάχνει, ο κύριος Ζαχαριάδης σχολίασε σκωπτικά «γιατί; Επειδή έβγαλε ο ίδιος μια αφίσα που λέει "με ψάχνουν";». Είναι σαφές ότι συνεχίζει η ευχάριστη ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατρακυλάμε - Έχουμε φτάσει σε επίπεδα Λατινοπούλου

Στο σχόλιο του δημοσιογράφου, ότι λόγω της δημοφιλίας Κασσελάκη -ο οποίος φαίνεται να παίρνει το 45%, με δεύτερο τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος αποκομίζει 15%-, εύλογα ερμηνεύεται ως καταληκτική εικόνα και πως «είναι σαν να λέει ο κόσμος, ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο στον ΣΥΡΙΖΑ», ο κύριος Ζαχαριάδης έκανε λόγο για αποδοκιμασία του Στέφανου Κασσελάκη στις ευρωεκλογές. Επιχειρηματολογώντας επ' αυτού, ο κύριος Ζαχαριάδης είπε ότι υπήρξε απώλεια τριών ποσοστιαίων μονάδων, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023.

Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάνω από το ΠΑΣΟΚ, ο κύριος Ζαχαριάδης είπε «γιατί, ο στόχος μας είναι το ΠΑΣΟΚ; Είναι δυνατόν; Αυτά τα κάνει το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια. Εμάς ο στόχος μας είναι η Νέα Δημοκρατία. Όταν η Νέα Δημοκρατία πέφτει 13% και εμείς πέφτουμε 3% - δεν πήραμε ούτε 1%. Να πεις ότι "πέσανε αυτοί 13%, πήραμε εμείς 1%". Δεν πήραμε. Και στη συνέχεια αυτού, με όλα αυτά τα οποία γίνανε εσωτερικά, στις δημοσκοπήσεις κατρακυλάμε στην 5η θέση. Δηλαδή, δε μας έχει περάσει το ΠΑΣΟΚ, έχουμε φτάσει σε επίπεδα Λατινοπούλου».

Το κατά πόσο μπορεί να είναι η Νέα Δημοκρατία ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει σε «δημοσκοπικά ποσοστά Λατινοπούλου», αξιολογείται ως μια επιθυμία στη σφαίρα του φαντασιακού επιπέδου. Κι αυτό διότι, ενώ ούτε ο Στέφανος Κασσελάκης κατάφερε να ανακόψει την κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις η βάση του κόμματος -σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις- θέλει «Κασσελάκη δαγκωτό». Αν κάτι θα πρέπει να πιστώσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι τη διαχρονική του άρνηση, στο να αποδεχτεί ότι ποτέ ο γιαλός δεν είναι στραβός. Ο ΣΥΡΙΖΑ μια χαρά αρμενίζει. 

Ακόμη αναπολούν τα ποσοστά του 2015

Ο κύριος Ζαχαριάδης, έκανε λόγο για την ανάγκη να απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ εκ νέου στα 2.000.000 κόσμου που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχει ένας κόσμος, ο οποίος ανησυχεί, ο οποίος δεν έχει πάει σε άλλο κόμμα -είναι στο σπίτι του-, ο οποίος στενοχωριέται με τη σημερινή κατάσταση και αυτός πρέπει να πάρει τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια του. Αν όλος αυτός ο κόσμος εμπλακεί, που δεν είναι το ποσοστό -άποψή μου, μπορεί να κάνω και λάθος- που πήραμε στις ευρωπαϊκές εκλογές, τότε μιλάμε για ένα άλλο τοπίο». Η συγκεκριμένη εκτίμηση έχει εκφραστεί κατά καιρούς από πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι εντελώς έωλη.

Αυτό που καταλαβαίνει κανείς, είναι ότι ακόμη κι αν κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκαστεί να κάνει την αυτοκριτική του, προκειμένου να καταλάβει τις αιτίες που τον έφεραν στην ήττα το 2019 (31,53%), καθώς και στη συντριβή του 2023 (17,83%), δε θα καταφέρει να φτάσει σε σωστά συμπεράσματα, διότι ακόμη δεν έχουν καταλάβει γιατί κέρδισαν το 2015. Κι αυτό γιατί στη δική τους θεώρηση των πραγμάτων, ποτέ δε φταίνε εκείνοι για τα στραβά, ενώ για όσα καλά τους έλαχαν, ήταν επειδή πράγματι κατάφεραν να πείσουν τον κόσμο. Δηλαδή, πιστεύουν ότι αυτά τα 2.000.000 ψηφοφόρων του 2015, είναι και ο πραγματικός αριθμός των Αριστερών ριζοσπαστών στη χώρα! «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε», που είπε και ο συγγραφέας Λουίτζι Πιραντέλο.

Ο Κασσελάκης δεν κάνει

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει την πορεία του, εάν ο επόμενος ηγέτης είναι ξανά ο Στέφανος Κασσελάκης, ο κύριος Ζαχαριάδης είπε «εμείς το δηλώσαμε αυτό, με έναν τρόπο κατηγορηματικό ότι δεν κάνει. Αυτή είναι η απόφαση της κεντρικής επιτροπής». Όταν η ίδια η βάση του κόμματος, δείχνει την ξεκάθαρη προτίμησή της, σε εκείνον που κατά τα κομματικά στελέχη «δεν κάνει», το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται ζοφερό. Τουλάχιστον όμως -παραφράζοντας την ατάκα του Χάμφρι Μπόγκαρντ στην ταινία Καζαμπλάνκα-, θα έχουν πάντα το 2015...

Η δήλωση του Κώστα Ζαχαριάδη

Άκης Παυλόπουλος: «Έχετε εκφράσει την ανησυχία σας -και νομίζω ότι ήταν γνήσια ανησυχία-, ότι αν πάτε έτσι, θα εκραγείτε, δε θα διαλυθείτε».

Κώστας Ζαχαριάδης: «Έτσι είναι. Αλλά νομίζω ότι υπάρχει δυνατότητα. Το θέμα δεν είναι τι λέμε εμείς ως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το κόμμα μας, το θέμα είναι: η κοινωνία αναζητάει τον ΣΥΡΙΖΑ; Τον θέλει; Τον χρειάζεται;»

Άκης Παυλόπουλος: «Τον κύριο Κασσελάκη, φαίνεται να τον ψάχνει πάντως».

Κώστας Ζαχαριάδης: «Γιατί; Επειδή έβγαλε ο ίδιος μια αφίσα που λέει "με ψάχνουν";» 

Άκης Παυλόπουλος: «Όποια δημοσκόπηση έχουμε δει, ο κύριος Κασσελάκης είναι πολύ μακριά από τον επόμενο».

Δημήτρης Οικονόμου: «Η δημοσκόπηση της Interview έχει τον κύριο Κασσελάκη μακράν πρώτο, με 45% και τον δεύτερο πολύ χαμηλά - 15% ο δεύτερος, ο κύριος Πολάκης».

Άκης Παυλόπουλος: «Αυτή η εικόνα όμως, επειδή είναι επαναλαμβανόμενη κύριε Ζαχαριάδη, μοιάζει να είναι και καταληκτική. Δηλαδή, σαν να λέει ο κόσμος "παιδιά, δεν υπάρχει κάτι άλλο"».

Κώστας Ζαχαριάδης: «Εγώ νομίζω ότι είχαμε και εσωκομματικά μια μεγάλη αποδοκιμασία στον πρώην πρόεδρο. Και κοινωνικά, το κόμμα μας αποδοκιμάστηκε στις ευρωπαϊκές εκλογές. Στις ευρωπαϊκές εκλογές, η βάση του ΣΥΡΙΖΑ που διαμορφώθηκε -»

Άκης Παυλόπουλος: «Γιατί; Αφού ήσασταν πάνω από το ΠΑΣΟΚ».

Κώστας Ζαχαριάδης: «Γιατί, ο στόχος μας είναι το ΠΑΣΟΚ; Είναι δυνατόν; Αυτά τα κάνει το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια. Εμάς ο στόχος μας είναι η Νέα Δημοκρατία. Όταν η Νέα Δημοκρατία πέφτει 13% και εμείς πέφτουμε 3% - δεν πήραμε ούτε 1%. Να πεις ότι "πέσανε αυτοί 13%, πήραμε εμείς 1%". Δεν πήραμε. Και στη συνέχεια αυτού, με όλα αυτά τα οποία γίνανε εσωτερικά, στις δημοσκοπήσεις κατρακυλάμε στην 5η θέση. Δηλαδή, δεν μας έχει περάσει το ΠΑΣΟΚ, έχουμε φτάσει σε επίπεδα Λατινοπούλου».

Δημήτρης Οικονόμου: «Λατινοπούλου; Εκεί έχει φτάσει;»

Κώστας Ζαχαριάδης: «Ε, δε βλέπετε τις δημοσκοπήσεις; Το θέμα δεν είναι σε έναν μικρό και στενό ΣΥΡΙΖΑ του σήμερα, ποιος είναι λίγο πιο μπροστά, ή λίγο πιο πίσω. Το θέμα είναι σε ένα κόμμα το οποίο πριν από 9 χρόνια -»

Δημήτρης Οικονόμου: «Ποιος μπορεί να το κάνει αυτό κύριε Ζαχαριάδη;»

Κώστας Ζαχαριάδης: «Αυτό θα το δούμε. Μα, θέλω να δω το περιεχόμενο. Γιατί αλλιώς θα μείνουμε στα πρόσωπα. Τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, τον ψήφισαν 2.000.000 άνθρωποι. Και πέρυσι που χάσαμε -»

Άκης Παυλόπουλος: «Πάει αυτό κύριε Ζαχαριάδη, τελείωσε».

Κώστας Ζαχαριάδης: «Ναι, αλλά υπάρχει ιστορική μνήμη. Δηλαδή, εγώ όταν λέω ΣΥΡΙΖΑ, δεν αναφέρομαι στις 590.000 - φυσικά αναφέρομαι και σε αυτούς, (...) υπάρχει ένας κόσμος, ο οποίος ανησυχεί, ο οποίος δεν έχει πάει σε άλλο κόμμα -είναι στο σπίτι του-, ο οποίος στενοχωριέται με τη σημερινή κατάσταση και αυτός πρέπει να πάρει τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια του. Αν όλος αυτός ο κόσμος εμπλακεί, που δεν είναι το ποσοστό -άποψή μου, μπορεί να κάνω και λάθος- που πήραμε στις ευρωπαϊκές εκλογές, τότε μιλάμε για ένα άλλο τοπίο».

Δημήτρης Οικονόμου: «Με τον κύριο Κασσελάκη, μπορείτε να συνεχίσετε την πορεία σας, αν αυτός είναι ο αυριανός ηγέτης;»

Κώστας Ζαχαριάδης: «Εμείς το δηλώσαμε αυτό, με έναν τρόπο κατηγορηματικό».

Δημήτρης Οικονόμου: «Τι είπατε δηλαδή;»

Κώστας Ζαχαριάδης: «Ότι δεν κάνει. Αυτή είναι η απόφαση της κεντρικής επιτροπής».