Την πεποίθησή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε 11 μήνες που έχασε τη σοβαρότητά του, καθώς και την εκτίμησή του ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δε θα επανεκλεγεί, εξέφρασε ο Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ACTION 24, στους δημοσιογράφους ΓΙώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού. Κληθείς να σχολιάσει το χθεσινό ντιμπέιτ του ΠΑΣΟΚ, ο κύριος Σπίρτζης είπε ότι ξέρει πολλά για τους συσχετισμούς του ΠΑΣΟΚ, αλλά ότι αρνείται να εκφραστεί δημοσίως. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν έχει πολιτικές επαφές με κάποιους εκ των έξι υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, ο κύριος Σπίρτζης είπε ότι «όχι, πολιτικές επαφές δεν έχω. Επειδή γράφονται και διάφορα, πολιτικές επαφές δεν έχω. Και όταν έχω να κάνω, ή να πω κάτι, το λέω δημόσια. Δεν κρύβομαι δηλαδή -όπως έχετε διαπιστώσει-, ούτε για το κόμμα μου».

Παρασκηνιακές ζυμώσεις με το ΠΑΣΟΚ

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν έχει σηκώσει το τηλέφωνο προκειμένου να κάνει παραινέσεις στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, ο κύριος Σπίρτζης είπε ότι «όχι. Έχω μιλήσει με κάποιους απ' τους έξι. Όχι για την εκλογική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ, για την αναγκαιότητα συνεργασίας και ενιαίας έκφρασης». Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι πράγματι υπάρχουν «παρασκηνιακές ζυμώσεις», ο κύριος Σπίρτζης είπε ότι το λέει πριν από τις εθνικές εκλογές του 2023, καθώς και ότι « δεν έχει καμία σχέση, με το ποιος θα εκλεγεί στο ΠΑΣΟΚ. Νομίζω ότι θα οδηγηθούμε από τα πράγματα εκεί».

Είναι σαφές λοιπόν, ότι ο κύριος Σπίρτζης έχει τέτοιου τύπου επαφές με τους υποψηφίους για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Εάν θα έπρεπε να στοιχηματίσουμε κάπου, ο πιο πιθανός υποψήφιος όλων, είναι ο Χάρης Δούκας, μιας και ο κύριος Σπίρτζης είχε πει σε ανύποπτο χρόνο -προτού ανακοινωθούν επισήμως οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- ότι γνωρίζει τον Χάρη Δούκα, από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Το ερώτημα είναι, το ποιος, ποια, ή ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι υπόλοιποι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τη σοβαρότητά του - Ο Κασσελάκης δε θα επανεκλεγεί

Στο ερώτημα της δημοσιογράφου, εάν θα παίξει κάποιο ρόλο σε μια ενδεχόμενη «σύγκλιση της Κεντροαριστεράς», ο κύριος Σπίρτζης είπε ότι τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι λίγο διαφορετικά. Κι αυτό διότι υπήρχε ένας πρόεδρος που «δεν έχει σχέση με τον ευρύτερο προοδευτικό κόσμο. Ήταν ξένο σώμα όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο, για τον ευρύτερο προοδευτικό κόσμο. Για να μην πω για την πολιτική γενικότερα. Οπότε, ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε 11 μήνες μια παρένθεση, ή ένα χρονικό διάστημα μικρό, που έχασε τη σοβαρότητά του. Αντί να ανακτήσει την αξιοπιστία του».

Βέβαια, κάποιος θα πρέπει να πει με τρόπο στον κύριο Σπίρτζη, ότι την αξιοπιστία του ο ΣΥΡΙΖΑ την έχασε οριστικά το 2023, κι ενόσω στην ηγεσία του βρισκόταν ο «μέγας μπαλαδόρος της πολιτικής», ο Αλέξης Τσίπρας. Εκείνος, για τον οποίο ο κύριος Σπίρτζης διαρρηγνύει τα ιμάτιά του, εδώ και τόσο καιρό, ότι είναι το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί σε μια «σύγκλιση της Κεντροαριστεράς». Εκτός και αν θεωρεί ότι το 17,8% των εθνικών εκλογών του 2023, δεν ήταν η «ταφόπλακα» στο πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα. Εμείς από μεριάς μας, είμαστε υπέρ της θετικής ενέργειας και της θετικής σκέψης, αλλά κάποια πράγματα θα τα απέκλειε ακόμη και ο... Πάουλο Κοέλιο.

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου, πώς θα συνεχίσει το κόμμα, στο ενδεχόμενο μιας επανεκλογής του Στέφανου Κασσελάκη, ο κύριος Σπίρτζης είπε ότι δε θα επανεκλεγεί. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, πώς γίνεται να ξέρει τι θα βγάλει η κάλπη, ο κύριος Σπίρτζης είπε «ε, το ξέρω. Ξέρω τον χώρο (...) αλλά σε κάθε περίπτωση, αν υπάρχει πιθανότητα ο Στέφανος Κασσελάκης να εκλεγεί στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, εγώ θα φύγω. Δεν έχω καμία σχέση, απολύτως καμία. Ούτε πολιτική, ούτε πολιτισμική, με ένα κόμμα που έχει πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη». Το πρόβλημα για τον κύριο Σπίρτζη, δεν είναι μια ενδεχόμενη επανεκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά μια οριακή ήττα του. Διότι οι δηλώσεις του τύπου «ξέρω τι θα βγάλει η κάλπη», δε θέλουν και πολύ για να «διαβαστούν» από τα τρολ του Στέφανου Κασσελάκη, ως προαναγγελία καλπονοθείας! Και μετά, ποιος σε σώζει απ' το στόμα του τους, κύριε Σπίρτζη;

 

Η δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη

Γιώργος Κακούσης: «Έξι πρόσωπα (σ.σ. οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ), τα είδαμε χθες. Μιλάτε με κάποιον απ' αυτούς εσείς; 

Χρήστος Σπίρτζης: «Τι εννοείτε;»

Γιώργος Κακούσης: «Αν μιλάτε, αν έχετε πολιτικές επαφές. Όχι αν πήγατε στη γιορτή του, να σας κεράσει».

Χρήστος Σπίρτζης: «Όχι, πολιτικές επαφές δεν έχω. Επειδή γράφονται και διάφορα, πολιτικές επαφές δεν έχω. Και όταν έχω να κάνω, ή να πω κάτι, το λέω δημόσια. Δεν κρύβομαι δηλαδή -όπως έχετε διαπιστώσει-, ούτε για το κόμμα μου».

Γιώργος Κακούσης: «Δηλαδή, δεν έχετε σηκώσει το τηλέφωνο ποτέ, να πείτε "Νίκο, νομίζω ότι", "Χάρη, θα έλεγα πως πρέπει να";»

Χρήστος Σπίρτζης: «Όχι. Έχω μιλήσει με κάποιους απ' τους έξι. Όχι για την εκλογική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ, για την αναγκαιότητα συνεργασίας και ενιαίας έκφρασης».

Γιώργος Κακούσης: «Άρα, αυτό έχει αρχίσει και "ζυμώνεται"».

Χρήστος Σπίρτζης: «Μα, το λέω πριν τις προηγούμενες εθνικές εκλογές».

Γιώργος Κακούσης: «Είναι άλλο το "λέω εγώ στα πάνελ" και είναι άλλο "έχω βρεθεί, έχω τηλεφωνηθεί, έχω μιλήσει με κάποιους από τους έξι" - και αυτοί τι λένε; Το συμμερίζονται αυτή την αγωνία και την άποψη τη δική σας;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Νομίζω - για αυτό σας είπα ότι δεν έχει καμία σχέση, με το ποιος θα εκλεγεί στο ΠΑΣΟΚ. Νομίζω ότι θα οδηγηθούμε από τα πράγματα εκεί, διαφορετικά -»

Άννα Λιβαθυνού: «Με το ποιος θα εκλεγεί στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει σημασία κύριε Σπίρτζη;»

Γιώργος Κακούσης: «Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι λίγο διαφορετική η κατάσταση. Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει - υπήρχε μάλλον, μέχρι που βγήκε έκπτωτος, ένας πρόεδρος που δεν έχει σχέση με τον ευρύτερο προοδευτικό κόσμο. Ήταν ξένο σώμα όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο, για τον ευρύτερο προοδευτικό κόσμο. Για να μην πω για την πολιτική γενικότερα. Οπότε, ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε 11 μήνες μια παρένθεση, ή ένα χρονικό διάστημα μικρό, που έχασε τη σοβαρότητά του. Αντί να ανακτήσει την αξιοπιστία του. Νομίζω ότι πρέπει να πάει σε μια βαριά πολιτική διαδικασία, που δεν πήγε όταν παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να διαμορφωθούν εκείνα τα πολιτικά πλαίσια, που θα αναμετρηθούν και θα εκφραστούν από κάποιο πρόσωπο. Δεν πρέπει να πάει πάλι σε μια εκλογή προέδρου, χωρίς αυτές τις πολιτικές προτάσεις, ή διαφορετικότητες που υπάρχουν, να μορφοποιηθούν και να εκφραστούν μέσα από την εκλογή του προέδρου. Νομίζω ότι αυτό το πρόβλημα, το έχει και το ΠΑΣΟΚ. Και φάνηκε και χθες, ότι δεν έχει γίνει μια πολιτική διαδικασία με σημαντικές διαφορές, μεταξύ των υποψηφίων και να εκφραστούν από κάποιο πρόσωπο. Και αυτό φαίνεται και από τον αριθμό των υποψηφίων». 

Άννα Λιβαθυνού: «Αν επανεκλεγεί ο κύριος Κασσελάκης, τι θα γίνει στο κόμμα; Πώς θα συνεχίσετε μετά;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Δε θα επανεκλεγεί ο κύριος Κασσελάκης».

Γιώργος Κακούσης: «Και πού ξέρετε το αποτέλεσμα της κάλπης;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Ε, το ξέρω. Ξέρω τον χώρο (...) αλλά σε κάθε περίπτωση, αν υπάρχει πιθανότητα ο Στέφανος Κασσελάκης να εκλεγεί στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, εγώ θα φύγω. Δεν έχω καμία σχέση, απολύτως καμία. Ούτε πολιτική, ούτε πολιτισμική, με ένα κόμμα που έχει πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη».