Μια ενδιαφέρουσα είδηση αναφορικά με τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Στέφανος Κασσελάκης, αναφορικά με τη «μάχη του συνεδρίου» στον ΣΥΡΙΖΑ, αποκάλυψε η Θεοδώρα Τζάκρη στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Δημήτρη Οικονόμου. Κληθείσα να τοποθετηθεί για τη δήλωση της κυρίας Γεροβασίλη, η οποία απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανεκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης, η κυρία Τζάκρη διερωτήθηκε αν «έριξε καμιά ματιά η κυρία Γεροβασίλη -η εκλεκτή συνάδελφος-, στα στοιχεία των δημοσκοπήσεων; Αυτά που βρίσκονται από τώρα», θέλοντας να καταδείξει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι το απόλυτο φαβορί.
Στο σχόλιο του δημοσιογράφου, ότι το δείγμα των πολιτών για τις εσωκομματικές εκλογές του οποιουδήποτε κόμματος δεν είναι αξιόπιστο, η κυρία Τζάκρη είπε πως την ίδια αίσθηση με τις δημοσκοπήσεις αποκομίζει και εκείνη, από τις αντιδράσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και την αγορά. Βέβαια, υπάρχει άλλη μια τρανή περίπτωση που κάποιος εμπιστεύτηκε τα ΜΚΔ και νόμισε πως είχε την παντοδυναμία, αλλά κατέληξε να παραιτηθεί. Και μιλάμε για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πίστευε ότι έβγαινε περίπου αυτοδύναμος στις εθνικές εκλογές του 2023 και τελικά αποκόμισε μόλις 17,8%.
Παραβιάστηκε η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και τα... «δίευρα»
Επιχειρηματολογώντας περαιτέρω, η κυρία Τζάκρη είπε ότι «εγώ βλέπω ότι η βάση του ΣΥΡΙΖΑ -γιατί το κοινό είναι νοήμον, έτσι;- αυτό που θέλει να γίνουν γρήγορα εκλογές για να αποκαταστήσουν την απρέπεια που έγινε. Γιατί αυτό που παραβιάστηκε απ' αυτή την πρωτόγνωρη διαδικασία της μομφής, κατά ενός εκλεγμένου προέδρου -μόλις 11 μήνες πριν-, είναι η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν πράγματι παραβιάστηκε η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, η κυρία Τζάκρη πρόσθεσε «βεβαίως, κατάφωρα. Και το έχει αντιληφθεί αυτό και το τελευταίο μας μέλος. Μπορεί να λένε όλοι ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα των πολλών, το κόμμα των μελών", αλλά τι είπε αυτή η ετερόκλητη -όπως σας είπα προηγουμένως-, συγκυριακή συμμαχία που διαμορφώθηκε, σε ένα μικρό όργανο, της κεντρικής επιτροπής που είναι 300 άτομα; Είπαν ότι "γράφουμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας, τη λαϊκή βούληση 150.000 ανθρώπων που συμμετείχαν στη διαδικασία 11 μήνες πριν, γιατί είναι 'δίευρα', λαϊκιστές και θα αποφασίσουμε εμείς". Αυτό το μήνυμα το έχει πάρει η βάση».
Παραβλέποντας το έωλο του επιχειρήματος, περί της λαϊκής κυριαρχίας -μιας και μέχρι οι πρωθυπουργοί αναγκάζονται σε παραίτηση, στην περίπτωση απώλειας της δεδηλωμένης-, αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον, είναι ο χαρακτηρισμός «δίευρα». Ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός, αφορά τα όσα μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν στις περσινές εσωκομματικές εκλογές, τον οποίο αποδίδει η κυρία Τζάκρη στα στελέχη της κεντρικής επιτροπής. Είναι πράγματι πολύ υποτιμητικό -από πλευράς των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ- προς τους ίδιους τους ψηφοφόρους του κόμματος, εάν όντως τους αποκαλούν έτσι. Ιδίως γιατί τα «δίευρα» ανέδειξαν νικητή, ακριβώς εκείνον που υπέδειξε η κομματική νομενκλατούρα, εναντίον της Έφης Αχτσιόγλου. Διότι άπαντες είδαν την «αβάντα» της πλευράς του Αλέξη Τσίπρα, στις περσινές εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοιου τύπου ελιτισμός και υποτίμηση της κομματικής βάσης, ποτέ δε βγαίνει σε καλό.
Η «μάχη του συνεδρίου»
Μεγάλο ενδιαφέρον όμως έχει η αποκάλυψη που έκανε σχετικά με τη «μάχη του συνεδρίου». Κληθείσα να τοποθετηθεί επί του σεναρίου που κυκλοφορεί εδώ και αρκετό καιρό, το οποίο περιγράφει ανατροπή της απόφασης της κεντρικής επιτροπής για την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη, στο συνέδριο του κόμματος -μιας και είναι το ανώτατο κομματικό όργανο-, η κυρία Τζάκρη είπε πως «το συνέδριο είναι το κυρίαρχο όργανο, έτσι; Μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Εγώ αυτό που έχω να σας πω, ότι η μεγαλύτερη κρίσιμη μάχη -πριν και από τις εκλογές-, είναι η μάχη του συνεδρίου. Όπου εκεί δε θα έρθουν 300, εκεί θα έρθουν 4.000 με 5.000».
Είναι σαφές ότι ο Στέφανος Κασσελάκης τηρεί «σιγή ασυρμάτου» όλο αυτό το διάστημα, επειδή προσπαθεί να σχηματίσει τις κατάλληλες συμμαχίες με τους συνέδρους του κόμματος, ούτως ώστε να μπορέσει να ανατρέψει την απόφαση της καθαίρεσης του, από την κεντρική επιτροπή. Εκείνο που δεν είναι σίγουρο, είναι τι ακριβώς θα γίνει, στην περίπτωση που αυτό όντως επιτευχθεί. Θα ακυρωθούν και οι εκλογές; Διότι οι εκλογές, είναι συνέπεια της καθαίρεσης του προέδρου του κόμματος. Εφόσον εκείνη η απόφαση ανατραπεί, προφανώς εκλείπει και ο λόγος των εσωκομματικών εκλογών. Το μόνο βέβαιο, είναι ότι αν καταφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης να ανατρέψει την απόφαση της καθαίρεσής του και δεν ακυρώσει και τις εκλογές, η διάσπαση θα είναι θέμα ωρών. Παρακολουθούμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Η δήλωση της Θεοδώρας Τζάκρη
Άκης Παυλόπουλος: «Ο κύριος Κασσελάκης με την υποψηφιότητά του, θα είναι απέναντι από τον κύριο Φάμελλο, τον κύριο Πολάκη και όλους τους υπόλοιπους, οι οποίοι θα συμμαχήσουν. Η κυρία Γεροβασίλη είπε χθες "αποκλείεται να βγει ο Κασσελάκης. Δε θα βγει ο Κασσελάκης».
Θεοδώρα Τζάκρη: «Έριξε καμιά ματιά η κυρία Γεροβασίλη -η εκλεκτή συνάδελφος-, στα στοιχεία των δημοσκοπήσεων; Αυτά που βρίσκονται από τώρα. Και ξέρετε, δεν είναι δημοσκοπήσεις που τις έκανε -»
Δημήτρης Οικονόμου: «Λένε ότι δεν υπάρχει δείγμα αξιόπιστο σε αυτά. Έτσι λένε».
Θεοδώρα Τζάκρη: «Τι θα πει; Όταν βγάζει μια δημοσκόπηση τον κύριο Κασσελάκη να βγαίνει απ' την πρώτη Κυριακή -και αυτό είναι η δική μου αντίληψη, δεν είναι μόνο αυτό που λένε οι δημοσκοπήσεις- και ο δεύτερος - τρίτος να είναι πίσω παρασάγγας, αντιλαμβάνεστε ότι μπορώ και εγώ να βγαίνω και να λέω ό,τι θέλω. Αν κάνετε μια βόλτα στα Social Media θα δείτε αυτό. Και μια βόλτα στην αγορά θα καταλάβετε. Εγώ βλέπω ότι η βάση του ΣΥΡΙΖΑ -γιατί το κοινό είναι νοήμον, έτσι;- αυτό που θέλει να γίνουν γρήγορα εκλογές για να αποκαταστήσουν την απρέπεια που έγινε. Γιατί αυτό που παραβιάστηκε απ' αυτή την πρωτόγνωρη διαδικασία της μομφής, κατά ενός εκλεγμένου προέδρου -μόλις 11 μήνες πριν-, είναι η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας».
Δημήτρης Οικονόμου: «Παραβιάστηκε αυτό, λέτε;»
Θεοδώρα Τζάκρη: «Βεβαίως, κατάφωρα. Και το έχει αντιληφθεί αυτό και το τελευταίο μας μέλος. Μπορεί να λένε όλοι ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα των πολλών, το κόμμα των μελών", αλλά τι είπε αυτή η ετερόκλητη -όπως σας είπα προηγουμένως-, συγκυριακή συμμαχία που διαμορφώθηκε, σε ένα μικρό όργανο, της κεντρικής επιτροπής που είναι 300 άτομα; Είπαν ότι "γράφουμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας, τη λαϊκή βούληση 150.000 ανθρώπων που συμμετείχαν στη διαδικασία 11 μήνες πριν, γιατί είναι 'δίευρα', λαϊκιστές και θα αποφασίσουμε εμείς". Αυτό το μήνυμα το έχει πάρει η βάση».
Δημήτρης Οικονόμου: «Πάντως, το δικαίωμα αυτό το είχαν. Δεν το είχαν αυτό το δικαίωμα κυρία Τζάκρη;»
Θεοδώρα Τζάκρη: «Το είχαν. Τι σημαίνει όμως;»
Δημήτρης Οικονόμου: «Δεν έκαναν κάτι αντικαταστατικό, παράτυπο, παράνομο. Σου λέει "την έχουμε τη δικαιοδοσία αυτή».
Θεοδώρα Τζάκρη: «Καλά. Να μην ξαναπάρουμε πάλι την ανάγνωση του άρθρου 16 και του άρθρου 20 του καταστατικού. Και τα διαχειριστικά κενά -και οικονομικά-, νομικής εκπροσώπησης που έχουν δημιουργηθεί, σε μια δύσκολη συγκυρία για τον ΣΥΡΙΖΑ, οικονομικής δυσπραγίας. Δεν θέλω να ξαναπιάσω μια τέτοια συζήτηση».
Δημήτρης Οικονόμου: «Μπορεί να αρθεί στο συνέδριο αυτή η απόφαση; Να πάει πίσω;»
Θεοδώρα Τζάκρη: «Το συνέδριο είναι το κυρίαρχο όργανο, έτσι; Μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Εγώ αυτό που έχω να σας πω, ότι η μεγαλύτερη κρίσιμη μάχη -πριν και από τις εκλογές-, είναι η μάχη του συνεδρίου. Όπου εκεί δεν θα έρθουν 300, εκεί θα έρθουν 4.000 με 5.000».