Λάβρος ήταν κατά των «87» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο KONTRA CHANNEL, στον δημοσιογράφο Μάριο Αραβαντινό. Κληθείς να σχολιάσει την ήττα -δια τις καθαιρέσεως- του Στέφανου Κασσελάκη, ο κύριος Παππάς είπε ότι ενώ «έδωσε διπλές και τριπλές αναθέσεις, σε ανθρώπους που ήταν ενδεχομένως μακριά του, στην εσωκομματική αντιπολίτευση. Προσπάθησε να πορευτεί σε μια κοινή πορεία. Δυστυχώς, δεν αντιλήφθηκε ότι δεν ισχύουν πάντα, αυτά τα οποία του λέγανε. Ήρθε ως ένας Έλληνας της ομογένειας, ο οποίος θεωρούσε ότι όταν κάποιος του λέει ότι τον στηρίζει, θα τον στηρίζει». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν τον κορόιδεψαν τον Στέφανο Κασσελάκη, ο κύριος Παππάς είπε πως εξαπατήθηκε και προδόθηκε. Ο μόνος λόγος για να κάποιος ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εξαπατήθηκε, θα πρέπει να μην έχει ιδέα από την ιστορία της Αριστεράς -παγκοσμίως και εγχωρίως-, η οποία είναι γεμάτη από πισώπλατες μαχαιριές, ανατροπές και εκπαραθυρώσεις.
Η διεύρυνση του Τσίπρα και το «κακό κόμμα»
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν έχει τελειώσει για εκείνον ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Παππάς είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέραμε, για εμένα προσωπικά έχει τελειώσει από το 2019, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ο ίδιος είχε διαγνώσει, ότι υπάρχει μια αναντιστοιχία στα -τότε- λίγα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και στην πραγματική εκλογική βάση. Και είπε "πάμε να κάνουμε μια μεγάλη διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά". Τότε μπήκαμε και εμείς -πάρα πολύς κόσμος- στον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι μπορούμε να ενταχθούμε σε αυτό το εγχείρημα της μεγάλης διεύρυνσης, στην Κεντροαριστερά. Το προσπάθησε ο Τσίπρας, αλλά δυστυχώς, είχε ένα κακό κόμμα. Και αυτό το κακό κόμμα, δεν τον άφησε να ολοκληρώσει αυτή την προσπάθεια. Το προσπάθησε ξανά ο Κασσελάκης με μια μεγαλύτερη αθωότητα -θα πω εγώ-, στην προσπάθεια γιατί θεωρούσε ότι μπορεί να νικήσει και να σπάσει αυτούς τους μηχανισμούς, συμμαχώντας μαζί του. Δυστυχώς, προδόθηκε αυτή η συμμαχία από μέσα».
Πέφτει κανείς απ' τα σύννεφα, που μια κακή κυβέρνηση -εκείνη του Αλέξη Τσίπρα- στηρίχθηκε σε ένα κακό κόμμα! Υπάρχουν βέβαια και κάποια γεγονότα, τα οποία προσκρούουν στο αφήγημα του κυρίου Παππά. Για παράδειγμα, το «κακό κόμμα» στο οποίο αναφέρεται, είναι εκείνο το κομμάτι που εκκαθάρισε η πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, στηρίζοντας την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη. Άρα, μετά τη συγκεκριμένη εκκαθάριση, το κόμμα ήταν καλό, ή κακό; Διότι τον περασμένο Φεβρουάριο, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε -ανεπιτυχώς- να εκκαθαρίσει τον Στέφανο Κασσελάκη, βάζοντας μπροστά την Όλγα Γεροβασίλη. Συνεπώς, είτε ολόκληρο το κόμμα ήταν -και παραμένει- κακό, είτε η «διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά» την οποία επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν εντελώς προσχηματική. Ή ακόμη και τα δυο. Πάντως σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον μια συνθήκη από τις παραπάνω, θα πρέπει να ισχύει.
Ο Πολάκης θεωρεί ότι δεν μπορεί όλοι να είναι ίσοι απέναντι στον νόμο
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν θα παραμείνει ο κύριος Παππάς στον ΣΥΡΙΖΑ, εάν δεν εκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης, ο κύριος Παππάς είπε ότι «εγώ δεν έχω δει ποια είναι η εναλλακτική πρόταση στον κύριο Κασσελάκη και δεν έχω δει ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο. "Κάναν' αμάν" να τον ρίξουν. Τον ρίξανε, τον διώξανε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος είναι ο άνθρωπος εκείνος, ο οποίος έχει ένα άλλο σχέδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ; Και ποιο είναι αυτό το σχέδιο; Θα πρέπει να το δω, για να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Δεν έχω δει - εγώ έχω δει τον Πολάκη που έχει ένα πολιτικό σχέδιο. Λέει ότι δε θέλει πολύ τα δικαιώματα», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι ο Παύλος Πολάκης «έχει μια δική του ιδέα για τα πράγματα, η οποία όμως δε θεωρώ ότι αγγίζει τον πυρήνα των ιδεών του ΣΥΡΙΖΑ. Τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά το κομμάτι της ισότητας των ανθρώπων απέναντι στον νόμο».
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, αν αναφέρεται στη στάση του Παύλου Πολάκη στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο κύριος Παππάς είπε ότι πράγματι απευθύνεται στο συγκεκριμένο ζήτημα και σχολίασε περαιτέρω ότι ο Παύλος Πολάκης πιστεύει πως «δεν μπορεί να είναι όλοι οι άνθρωποι ίσοι απέναντι στον νόμο, αφού λέει ότι είναι αντίθετος σε αυτό το νομοσχέδιο. Και αυτό είναι προβληματικό για εμένα, για έναν άνθρωπο που θέλει να ηγηθεί της Αριστεράς». Ίσως θα έπρεπε να προσέχει ο κύριος Παππάς αυτά που λέει για τον Παύλο Πολάκη, μιας και είναι πιθανότερο να κατηγορήσουν εκείνον για «υψομετροφοβία», παρά τον Παύλο Πολάκη για ομοφοβία. Οι καιροί άλλωστε, είναι πονηροί. Και ο ΣΥΡΙΖΑ φημίζεται για την a la carte αντιμετώπιση τέτοιων κατηγοριών, προς τα προβεβλημένα στελέχη του.
Η δήλωση του Πέτρου Παππά
Δημήτρης Ριζούλης: «Το ότι κατάφερε να αποξενώσει, ή να έχει μακριά του ο κύριος Κασσελάκης, όλα αυτά τα στελέχη που τελικά ψήφισαν υπέρ του να φύγει από τη θέση του αρχηγού, είναι μια αποτυχία. Και κάποιοι εκ των οποίων, τον είχαν στηρίξει. Γιατί και το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό».
Πέτρος Παππάς: «Ο Στέφανος Κασσελάκης από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να έχει όλα τα στελέχη κοντά του. Έδωσε διπλές και τριπλές αναθέσεις, σε ανθρώπους που ήταν ενδεχομένως μακριά του, στην εσωκομματική αντιπολίτευση. Προσπάθησε να πορευτεί σε μια κοινή πορεία. Δυστυχώς, δεν αντιλήφθηκε ότι δεν ισχύουν πάντα, αυτά τα οποία του λέγανε. Ήρθε ως ένας Έλληνας της ομογένειας, ο οποίος θεωρούσε ότι όταν κάποιος του λέει ότι τον στηρίζει, θα τον στηρίζει».
Δημήτρης Ριζούλης: «Τον κοροϊδέψανε δηλαδή, κύριε Παππά; Για να μιλάμε ανοιχτά».
Πέτρος Παππάς: «Εξαπατήθηκε θεωρώ και προδόθηκε. Και προδόθηκε ακριβώς γιατί ήταν ένας άνθρωπος που δεν είχε σχέση με την πολιτική και ήταν ένας άνθρωπος που ήρθε καλή τη πίστει να δουλέψει».
Δημήτρης Μανιάτης: «Αν δεν είχε σχέση με την πολιτική, πώς θα γινόταν πρωθυπουργός;»
Πέτρος Παππάς: «Το είπε και ο ίδιος. Το γεγονός ότι εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ακριβώς τη βαθιά κρίση, στην οποία βρισκόταν το κόμμα αυτό. Το είπε ακριβώς με τις λέξεις αυτές, ότι "αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα κανονικό, εγώ δε θα είχα εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ". Άρα, εξελέγη ένας άνθρωπος σε ένα κόμμα, του οποίου είχαν αναγνωρίσει τα μέλη του, ότι χρειάζεται μια ριζική αναδιάρθρωση».
Δημήτρης Μανιάτης: «Έχει τελειώσει ο ΣΥΡΙΖΑ -ευθέως- για εσάς;»
Πέτρος Παππάς: «Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέραμε, για εμένα προσωπικά έχει τελειώσει από το 2019, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ο ίδιος είχε διαγνώσει, ότι υπάρχει μια αναντιστοιχία στα -τότε- λίγα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και στην πραγματική εκλογική βάση. Και είπε "πάμε να κάνουμε μια μεγάλη διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά". Τότε μπήκαμε και εμείς -πάρα πολύς κόσμος- στον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι μπορούμε να ενταχθούμε σε αυτό το εγχείρημα της μεγάλης διεύρυνσης, στην Κεντροαριστερά. Το προσπάθησε ο Τσίπρας, αλλά δυστυχώς, είχε ένα κακό κόμμα. Και αυτό το κακό κόμμα, δεν τον άφησε να ολοκληρώσει αυτή την προσπάθεια. Το προσπάθησε ξανά ο Κασσελάκης με μια μεγαλύτερη αθωότητα -θα πω εγώ-, στην προσπάθεια γιατί θεωρούσε ότι μπορεί να νικήσει και να σπάσει αυτούς τους μηχανισμούς, συμμαχώντας μαζί του. Δυστυχώς, προδόθηκε αυτή η συμμαχία από μέσα. Οπότε νομίζω ότι φτάσαμε σε αυτό το σημείο και φτάσαμε τώρα να έχουμε στελέχη, τα οποία δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία, είναι απόλυτα αναντίστοιχο με αυτό το οποίο οι ίδιοι πραγματεύονται. Προσπαθούν να περιφρουρήσουν μια ιδεολογική καθαρότητα και έναν χώρο, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια έχει πάψει να είναι ο χώρος, ο οποίος ήταν -ενδεχομένως- πριν από 15, ή 20 χρόνια».
Μάριος Αραβαντινός: «Θα είστε στο κόμμα την επόμενη ημέρα, αν δεν είναι αρχηγός ο κύριος Κασσελάκης;»
Πέτρος Παππάς: «Εγώ δεν έχω δει ποια είναι η εναλλακτική πρόταση στον κύριο Κασσελάκη και δεν έχω δει ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο. "Κάναν' αμάν" να τον ρίξουν. Τον ρίξανε, τον διώξανε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος είναι ο άνθρωπος εκείνος, ο οποίος έχει ένα άλλο σχέδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ; Και ποιο είναι αυτό το σχέδιο; Θα πρέπει να το δω, για να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Δεν έχω δει - εγώ έχω δει τον Πολάκη που έχει ένα πολιτικό σχέδιο. Λέει ότι δεν θέλει πολύ τα δικαιώματα και τα λοιπά και-»
Μάριος Αραβαντινός: «Ο κύριος Πολάκης, θεωρείτε ότι τον κορόϊδεψε τον κύριο Κασσελάκη;»
Πέτρος Παππάς: «Όχι, δε θεωρώ ότι τον κορόϊδεψε. Θεωρώ ότι από ένα σημείο και μετά είδε ότι ο δικός του σχεδιασμός δεν εξυπηρετείται από τον Στέφανο Κασσελάκη. Έχει μια δική του ιδέα για τα πράγματα, η οποία όμως δε θεωρώ ότι αγγίζει τον πυρήνα των ιδεών του ΣΥΡΙΖΑ. Τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά το κομμάτι της ισότητας των ανθρώπων απέναντι στον νόμο».
Μάριος Αραβαντινός: «Μιλάτε για τον γάμο των ομοφύλων, υποθέτω».
Πέτρος Παππάς: «Ναι. Ο ίδιος θεωρεί ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι - μάλλον, δεν μπορεί να είναι όλοι οι άνθρωποι ίσοι, απέναντι στον νόμο, αφού λέει ότι είναι αντίθετος σε αυτό το νομοσχέδιο. Και αυτό είναι προβληματικό για εμένα, για έναν άνθρωπο που θέλει να ηγηθεί της Αριστεράς».