Στα άκρα φαίνεται να πηγαίνει η κόντρα μεταξύ της ομάδας του Στέφανου Κασσελάκη και της «κομματικής γραφειοκρατίας», καθώς νωρίτερα με ανάρτησή της η Θεοδώρα Τζάκρη, ισχυρίζεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης στην πραγματικότητα δεν έχει εκπέσει της θέσεως του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Το νομικό της επιχείρημα, αφορά τη χθεσινή εξέλιξη, όπου ο Μανώλης Καπνισάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης, ρώτησαν τη Ράνια Σβίγκου για το ποιος είναι υπεύθυνος κατά τον νόμο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη στιγμή. Η κυρία Σβίγκου τους παρέπεμψε στον οικονομικό διευθυντή, Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, όπου απάντησε πως εκείνος είναι ο υπεύθυνος, κατόπιν του πληρεξουσίου που του έχει παραχωρήσει ο Στέφανος Κασσελάκης, σε νωρίτερο χρόνο.
Τι ισχυρίζεται η Θεοδώρα Τζάκρη
Η κυρία Τζάκρη λέει ότι εφόσον ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πράγματι εκπέσει από το αξίωμα, δεν δύναται να είναι ο υπεύθυνος για το κόμμα -δηλαδή, ο κύριος Μαυροκεφαλίδης-, κάποιος που είχε λάβει την πληρεξουσιότητα από τον Στέφανο Κασσελάκη, όπου στο μεταξύ εξέπεσε του αξιώματος του προέδρου. Κι αυτό διότι δεν υπήρξε εκχώρηση των αρμοδιοτήτων, αλλά εκχώρηση δικαιώματος ενέργειας -από τον Στέφανο Κασσελάκη- προς τον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, αποκλειστικά όμως για λογαριασμό του Στέφανου Κασσελάκη.
Με βάση το συγκεκριμένο νομικό επιχείρημα, η κυρία Τζάκρη κάνει λόγο για αντικαταστατική διαδικασία, προκειμένου να αποπεμφθεί ο Στέφανος Κασσελάκης που όμως «οδηγεί σε πολιτική και διαχειριστική παράλυση τον Οργανισμό του κόμματος». Ακόμη, κάνει επίθεση στην «κομματική γραφειοκρατία», λέγοντας ότι η απόφαση κανονικά θα έπρεπε να επικυρωθεί από το συνέδριο του κόμματος, θέλοντας έτσι να καταδείξει παρατυπία στην εφαρμογή της απόφασης να εκπέσει ο Στέφανος Κασσελάκης.
Να αναγνωριστεί ομόφωνα ότι ο Κασσελάκης παραμένει πρόεδρος
Η κυρία Τζάκρη προτείνει ως μοναδική λύση -λόγω των παρατυπιών που περιγράφει-, την ομόφωνη και αναγνώριση ότι ο Στέφανος Κασσελάκης παραμένει πρόεδρος. Συγκεκριμένα είπε πως «η λύση είναι μία: η ομόφωνη και ομόθυμη αναγνώριση του νομικού κανόνα ότι ο πρόεδρος παραμένει στη θέση του νομικά, πολιτικά και θεσμικά μέχρι την αντικατάσταση ή την επανεκλογή του. Δεν νοείται ούτε νομικά ούτε πολιτικά να παραμείνει ακέφαλο το κόμμα».
Είναι σαφές ότι οι «kasselistas» έχουν αντιληφθεί, πως λόγω του γεγονότος ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είχε ουδεμία θέση σε κανένα όργανο του κόμματος -μιας και όπου παρίστατο, ήταν λόγω της θέσης του ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (ex officio)-, βρίσκεται σε πάρα πολύ δεινή θέση. Συνεπώς, είναι πλήρως αποκλεισμένος από κάθε όργανο του κόμματος, κι ενδεχομένως ακόμη και από το κτήριο όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που συνιστά τρομακτικό μειονέκτημα για τον Στέφανο Κασσελάκη, στην προσπάθειά του να επανεκλεγεί. Η λύση της ανάδειξης των νομικών παρατυπιών καταδεικνύει πανικό, μιας και το σενάριο οποιασδήποτε ποινικής εμπλοκής, δεν έχει τον απαιτούμενο χρόνο προκειμένου να εξεταστεί, καθώς το έκτακτο συνέδριο είναι προγραμματισμένο για τον Νοέμβριο. Δύσκολα τα πράγματα, Στέφανε...
Η ανάρτηση της Θεοδώρας Τζάκρη
«Η αντικαταστατική διαδικασία που ακολουθήθηκε προκειμένου να αμφισβητηθεί και να αποπεμφθεί ο εκλεγείς με τριετή θητεία πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης δεν αποτελεί μόνο ιστορικό πολιτικό ατόπημα, αλλά αποτελεί και παράτυπη ενέργεια που οδηγεί σε πολιτική και διαχειριστική παράλυση τον Οργανισμό του κόμματος.
Η πρεμούρα της κομματικής γραφειοκρατίας να καθαιρέσει την ίδια ώρα της έκδοσης της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής τον εκλεγμένο με τριετή θητεία πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, ενώ η απόφαση αυτή θα έπρεπε να επικυρωθεί από το συνέδριο σύμφωνα με το Σύνταγμα, το δίκαιο των κομμάτων και το δίκαιο των νομικών προσώπων, προκαλεί πολιτική και διαχειριστική παράλυση στον Οργανισμό του κόμματος, εφόσον δεν μπορεί να γίνει καμία έγκυρη διαχειριστική πράξη ή πράξη εκπροσώπησης του κόμματος.
Τα όποια πληρεξούσια για τρέχουσες καθημερινές διαχειριστικές πράξεις που αφορούν το κόμμα έχουν δοθεί από τον πρόεδρο ισχύουν μόνο εφόσον ο εξουσιοδοτών πρόεδρος παραμένει στην θέση του.
Αν ο εξουσιοδοτών εξέπεσε, όπως ισχυρίζεται η κομματική γραφειοκρατία συμπαρέσυρε και τους πληρεξουσίους.
Δεν υπάρχει εντολοδόχος, χωρίς εντολέα.
Άρα το πληρεξούσιο του Στέφανου Κασσελάκη προς τον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη για την διαχείριση των οικονομικών του κόμματος είτε είναι σε ισχύ με τον πρόεδρο στην θέση του είτε καταργήθηκε επειδή ο πρόεδρος εξέπεσε και νομικά το συμπαρέσυρε καταργώντας το.
Η λύση είναι μία: η ομόφωνη και ομόθυμη αναγνώριση του νομικού κανόνα ότι ο πρόεδρος παραμένει στην θέση του νομικά, πολιτικά και θεσμικά μέχρι την αντικατάσταση ή την επανεκλογή του.
Δεν νοείται ούτε νομικά ούτε πολιτικά να παραμείνει ακέφαλο το κόμμα.
Αλλιώς η παράταση του διαχειριστικού κενού συνεπάγεται την πολιτική κατάρρευση και την οικονομική χρεωκοπία».
Η ανάρτηση της Θεοδώρας Τζάκρη στο Twitter / X
Η αντικαταστατική διαδικασία που ακολουθήθηκε προκειμένου να αμφισβητηθεί και να αποπεμφθεί ο εκλεγείς με τριετή θητεία πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης δεν αποτελεί μόνο ιστορικό πολιτικό ατόπημα, αλλά αποτελεί και παράτυπη ενέργεια που οδηγεί σε πολιτική και… pic.twitter.com/7IFomxcu55
— Θεοδώρα Τζάκρη (@Theodora_Tzakri) September 13, 2024