Σκληρή κριτική και ευθύνες για τα χθεσινά έκτροπα έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, επέρριψε στον Στέφανο Κασσελάκη, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, στους δημοσιογράφους Ντόρα Κουτροκόη και Νίκο Υποφάντη. Κληθείς να σχολιάσει τα χθεσινοβραδινά ευτράπελα έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου, ο κύριος Θεοχαρόπουλος είπε ότι «είναι πρωτοφανή γεγονότα. Θα έλεγα ότι είναι ξένα όχι μόνο προς την Αριστερά, είναι ξένα προς τη Δημοκρατία. Τα είπατε, προπηλακισμοί, απειλές, όλα αυτά τα οποία τα είδατε, από ελάχιστους ανθρώπους. Δηλαδή, δέκα - μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού (sic) δηλαδή, δεν ήταν κάτι. Αλλά δείχνει πού μπορεί να φτάσει μια κατάσταση». Συμφωνούμε σε όλα όσα λέει ο κύριος Θεοχαρόπουλος, εκτός από ένα: τα δάκτυλα του ενός χεριού είναι πέντε. Αλλά σε κάθε περίπτωση, οι χθεσινές εικόνες ήταν απαράδεκτες και σαφέστατα καταδικαστέες.

Ενδιαφέρον όμως έχει και η ανάγνωση του κυρίου Θεοχαρόπουλου, περί της «πολιτικής αυτουργίας» του Στέφανου Κασσελάκη. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «ήταν οπαδοί του Στέφανου Κασσελάκη. Όλη αυτή η κατάσταση εχθροπάθειας, η οποία ουσιαστικά υπήρχε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, εγώ θεωρώ ότι πολιτικά αυτουργός της διαδικασίας, ήταν ο Στέφανος Κασσελάκης. Και το λέω αυτό διότι μίλησε για εκτροπή χθες, μίλησε για κουκούλες, μίλησε για πραξικοπήματα. Όταν μιλάς με τέτοιο λόγο, καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό», ενώ λίγο αργότερα είπε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «πριν από λίγο καιρό, είχε κάνει ένα βίντεο ειδικό, που στοχοποίησε μέσα απ' αυτό το βίντεο δεκάδες μέλη της κεντρικής επιτροπής του κόμματος και είπε (...) ότι "έχουν σχέση και όλα αυτά τα κάνουν λόγω της διαπλοκής και ούτω καθ' εξής, για την Κεντροαριστερά"».

Βέβαια, οι στοχοποιήσεις δεν είναι κάτι το ξένο προς την Αριστερά. Υπάρχουν πάμπολλες περιπτώσεις που στα μέσα της Αριστεράς δημοσιοποιήθηκαν σε πρωτοσέλιδα με εμπρηστικούς τίτλους, φωτογραφίες και ονοματεπώνυμα δικαστικών, οι οποίοι έβγαλαν «αντεπαναστατικές αποφάσεις». Είτε είστε επί τις αρχής -και οριζοντίως- κατά της στοχοποίησης, κύριε Θεοχαρόπουλε, είτε είστε υπέρ. Αυτή η «à la carte» αντιμετώπιση της στοχοποίησης, εμποδίζει όσους θα ήθελαν να σας συμπαρασταθούν και σας αποξενώνει από τα πιο κεντρώα κοινά. 

Ο Κασσελάκης δε θα επανεκλεγεί, είναι κακή και δυσάρεστη παρένθεση

Ενδιαφέρον όμως έχει και η εκτίμηση του κυρίου Θεοχαρόπουλου, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δε θα επανεκλεγεί. Συγκεκριμένα, ο κύριος Θεοχαρόπουλος είπε ότι «θεωρώ ότι δεν πρόκειται να ξαναεκλεγεί, αν κατέβει υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι ήταν μια πολύ κακή, δυσάρεστη παρένθεση για τον χώρο της Αριστεράς αυτό που έγινε», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «ο κόσμος πλέον, θα ξέρει να προφυλαχθεί από αυτή τη δυσάρεστη παρένθεση και δε θα ξαναοδηγήσει ποτέ τον χώρο της Αριστεράς, σε αυτή την κατάσταση». Η αλήθεια είναι ότι ουδείς μπορεί να ξέρει το τι ακριβώς θα γίνει, από τόσο νωρίς. Αν ο Στέφανος Κασσελάκης χειριστεί έξυπνα την κατάσταση, ίσως να έχει μια ελπίδα. 

Όμως, ο χαρακτηρισμός «πολύ κακή και δυσάρεστη παρένθεση» έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Κυρίως διότι ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ «ανέβηκε στα κάγκελα» με τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη για τις «κουκούλες» και τα «πραξικοπήματα», το περασμένο Σάββατο στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής. Πλείστα στελέχη μάλιστα, δήλωσαν προσβεβλημένα λόγω ψυχολογικών τραυμάτων. Όπως επίσης «ανέβαιναν στα κάγκελα» όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση ακόμη, όταν η Νέα Δημοκρατία επέμενε ότι η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα μείνει στην ιστορία ως «η Αριστερή παρένθεση». Και οι μεγαλύτερες αντιδράσεις, υπήρξαν από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, που μέχρι και από βήματος Βουλής -ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πια- έλεγε ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να μην επιβεβαιωθεί η θεωρία της Αριστερής παρένθεσης». Όμως, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, ουδένα ψυχολογικό τραύμα ήρθε στην επιφάνεια. Ίσως να είναι αυτό το «à la carte», που λέγαμε και παραπάνω.

Η δήλωση του Θανάση Θεοχαρόπουλου

Ντόρα Κουτροκόη: «Ήσασταν ένας εκ των τεσσάρων που δεχτήκατε έναν λεκτικό προπηλακισμό κι εσείς, από τα άτομα που είχαν συγκεντρωθεί έξω απ' τα γραφεία σας στην Κουμουνδούρου. Εσείς, η κυρία Γεροβασίλη, ο κύριος Φλαμπουράρης, ο κύριος Ζαχαριάδης, στοχοποιηθήκατε. Πώς σας φαίνεται; Δεν το έχουμε ξαναδεί, από υποστηρικτές ενός κόμματος, να συγκεντρώνονται έξω απ' τα γραφεία, σε μια διαδικασία δημοκρατική και να γίνεται αυτό;»

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Είναι πρωτοφανή γεγονότα. Θα έλεγα ότι είναι ξένα όχι μόνο προς την Αριστερά, είναι ξένα προς τη Δημοκρατία. Τα είπατε, προπηλακισμοί, απειλές, όλα αυτά τα οποία τα είδατε, από ελάχιστους ανθρώπους. Δηλαδή, δέκα - μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού (sic) δηλαδή, δεν ήταν κάτι. Αλλά δείχνει πού μπορεί να φτάσει μια κατάσταση».

Νίκος Υποφάντης: «Δεν είναι εργαζόμενοι από τα μέσα ενημέρωσης, που είναι απλήρωτοι οι άνθρωποι από το Κόκκινο και την ΑΥΓΗ, όχι. Ήταν κάποιοι που μαζεύτηκαν, αν είδα καλά,  μετά από κάλεσμα ενός τρολ. Ποιος είναι το τρολ τώρα, ο Θεός και η ψυχή μας». 

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Ήταν οπαδοί του Στέφανου Κασσελάκη. Όλη αυτή η κατάσταση εχθροπάθειας, η οποία ουσιαστικά υπήρχε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, εγώ θεωρώ ότι πολιτικά αυτουργός της διαδικασίας, ήταν ο Στέφανος Κασσελάκης. Και το λέω αυτό διότι μίλησε για εκτροπή χθες, μίλησε για κουκούλες, μίλησε για πραξικοπήματα. Όταν μιλάς με τέτοιο λόγο, καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό. Είναι ξένες προς την Αριστερά, είναι ξένες προς τη Δημοκρατία, οι προπηλακισμοί, οι απειλές, όλα αυτά τα γεγονότα από ανθρώπους που μετρώνται στα δάχτυλα ενός χεριού, δείχνει μέχρι που μπορεί να φτάσει η εχθροπάθεια, όταν υπάρχει».

Ντόρα Κουτροκόη: «Λέτε ότι υποκινήθηκαν από τον κύριο Κασσελάκη, λόγω των τόνων που ανέβασε και -»

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Λέω ότι πολιτικός αυτουργός ήταν ο πρώην πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης. Και αυτό γιατί μίλησε για εκτροπή, μίλησε για πραξικοπήματα, μίλησε κουκούλες - απαράδεκτη ορολογία για τον χώρο της Αριστεράς και της Δημοκρατίας. Και θεωρώ ότι δείχνει πού μπορεί να φτάσει μια λογική εχθροπάθειας, η οποία υπήρξε. Θυμηθείτε ότι το πρώην πρόεδρος -ο έκπτωτος πρόεδρος, ο Στέφανος Κασσελάκης-, έκπτωτος σύμφωνα με τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος, της κεντρικής επιτροπής και της πολιτικής γραμματείας. Θυμηθείτε ότι ο έκπτωτος πρόεδρος, πριν από λίγο καιρό, είχε κάνει ένα βίντεο ειδικό, που στοχοποίησε μέσα απ' αυτό το βίντεο δεκάδες μέλη της κεντρικής επιτροπής του κόμματος και είπε (...) ότι "έχουν σχέση και όλα αυτά τα κάνουν λόγω της διαπλοκής και ούτω καθ' εξής, για την Κεντροαριστερά". Αν αυτό δεν είναι στοχοποίηση απ' τον πρώην πρόεδρο». 

Για το ενδεχόμενο εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη

Νίκος Υποφάντης: «Επαναλαμβάνω την ερώτηση: κατεβαίνει και για κάποιον λόγο, επανεκλέγεται. Τι θα κάνετε;»

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Πρώτον, εγώ τον Σεπτέμβριο τον προηγούμενο που εκλέχθηκε και δεν τον είχα στηρίξει -όπως σας είπα, θεώρησα ότι έκαναν λάθος όσοι έφυγαν και δε σεβάστηκαν τις Δημοκρατικές διαδικασίες».

Νίκος Υποφάντης: «Τι θα κάνετε; Θα μείνετε;»

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Θα είναι απολύτως σεβαστό το αποτέλεσμα. Από εκεί και μετά, ο ίδιος - εγώ θεωρώ ότι δεν πρόκειται να εκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης, εάν κατέβει. Θέλω να το τονίσω τώρα για να είναι ξεκάθαρο: θεωρώ ότι δεν πρόκειται να ξαναεκλεγεί, αν κατέβει υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι ήταν μια πολύ κακή, δυσάρεστη παρένθεση για τον χώρο της Αριστεράς αυτό που έγινε».

Νίκος Υποφάντης: «Δημοκρατική όμως».

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Δημοκρατικότατη. Αλλά κακή, δυσάρεστη παρένθεση εκ του αποτελέσματος. Ο κόσμος πλέον, θα ξέρει να προφυλαχθεί από αυτή τη δυσάρεστη παρένθεση και δε θα ξαναοδηγήσει ποτέ τον χώρο της Αριστεράς, σε αυτή την κατάσταση».