Θα μπορούσε λέει να κάνει μήνυση και να σύρει τον ΣΥΡΙΖΑ στα δικαστήρια ο Στέφανος Κασσελάκης γιατί τον κήρυξαν έκπτωτο και του πήραν το γραφείο, την καρέκλα και το πιατάκι της Φάρλι, αλλά, όχι, δεν θα το κάνει γιατί αγαπά το κόμμα στο οποίο βρέθηκε ξαφνικά πριν από 15 μήνες.

Δεν θα το κάνει «στην παρούσα φάση», όπως είπε ο νομικός σύμβουλός του Χαράλαμπος Πελέκης μιλώντας στο Star, διότι δεν θέλει να σύρει «στη Δικαιοσύνη το κόμμα που αγαπώ». Προσοχή! Στην παρούσα φάση. Μετά δεν ξέρουμε. Ούτε τι θα κάνει ούτε σε ποια… φάση θα το κάνει.

Και γιατί θα μπορούσε να σύρει στη Δικαιοσύνη τον ΣΥΡΙΖΑ; Διότι σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλό του μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και «να ακυρώσει τόσο την απόφαση της ΚΕ όσο και την απόφαση που εξεδόθη άρον άρον από την Πολιτική Γραμματεία».

Με βάση το καταστατικό, είπε ο νομικός σύμβουλος του πρώην προέδρου, «ο κ. Κασσελάκης πρέπει να παραμείνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το Συνέδριο. Οι συντάκτες του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν προβλέψει ότι σε περίπτωση που αρθεί η εμπιστοσύνη για τον πρόεδρο ταυτόχρονα καθίσταται έκπτωτος ή αντικαθίσταται.

Και συνέχισε λέγοντας ότι «η πρόθεση των συντακτών του καταστατικού είναι ότι παραμένει ο πρόεδρος μέχρι το Συνέδριο. Δεν υπάρχει κανένα άρθρο που να ορίζει αν ο πρόεδρος παύεται ή όχι. Δεν τίθεται καν θέμα ερμηνείας».

Για να καταλήξει: «Ειμαι σίγουρος όμως ότι αν νιώσει ότι μπαίνει σε κίνδυνο η ακεραιότητα του κόμματος και οι κανόνες δημοκρατικής λειτουργίας, έχει το ένστικτο να διαφυλάξει τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ».

Η τελευταία αυτή αναφορά προκαλεί προβληματισμό. Τι εννοεί άραγε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος όταν λέει ότι θα προσφύγει αν νιώσει ότι μπαίνει σε κίνδυνο η ακεραιότητα του κόμματος; Πώς το προσδιορίζει αυτό; Διότι, αν μη τι άλλο, αυτή η διαδικασία κάτι θυμίζει.

Τι θυμίζει; Μα τον Ντόναλντ Τραμπ και την αποτυχημένη προσπάθεια των οπαδών του στο Καπιτώλιο που φώναζαν για συνωμοσίες, πραξικοπήματα και άλλα φαιδρά. Ίσως γι' αυτό κλειδαμπαρώνουν την Κουμουνδούρου και ο Νίκος Παππάς επιβάλλει face control για την είσοδο στο γραφείο του επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, δίνοντας μάλιστα και ονόματα για το ποιος μπορεί να μπαίνει όταν ο ίδιος λείπει.

Ποιος ξέρει άραγε τι ξημερώνει στην Κουμουνδούρου; Ποιος μπορεί να προεξοφλήσει ότι δεν θα δούμε καμία έφοδο στα «ανάκτορα» από φανατικούς οπαδούς – αν και στην πρώτη προσπάθεια το αποτέλεσμα ήταν τραγελαφικό αφού έξω από την Κουμουνδούρου μαζεύτηκαν 10 άτομα για να γιουχάρουν και να βρίσουν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι large. Δεν θα κάνει μήνυση –είπαμε στην παρούσα φάση– για να μη… διασύρει το κόμμα που αγάπησε με την πρώτη ματιά. Όπως και να το κάνουμε, χάρη τούς κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ