Για συνεργασία στη Λιβύη συμφώνησαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε από την Άγκυρα, κατά την οποία μίλησε για την εξωτερική πολιτική της χώρας του.

Η Αμερική προσπαθεί να έχει ένα πιο ενεργό ρόλο στη Λιβύη” προσθέτοντας ότι “ο Πρόεδρός μας πρότεινε στον Αμερικανό Πρόεδρο να συνεργαστούμε Τουρκία και ΗΠΑ μαζί με τη Λιβύη. Ο Τραμπ το είδε θετικά. Κι εμείς σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών, αλλά και σε επίπεδο υπουργείων Άμυνας και μυστικών υπηρεσιών πήραμε εντολή να συνεργαστούμε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο Είναι σημαντικό να υπάρξει μια κοινή ενέργεια για τη σταθερότητα στην περιοχή και για το μέλλον της Λιβύης”, ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Η Βαγδάτη καλεί την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ιρακινό έδαφος

Το Ιράκ κάλεσε σήμερα, Πέμπτη, την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το έδαφός του και να σταματήσει τις «πράξεις πρόκλησης», την επομένη της αποστολής τουρκικών ειδικών δυνάμεων για να πολεμήσουν Κούρδους μαχητές.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Βαγδάτη, Φατίχ Γιλντίζ, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών όπου του επιδόθηκε επιστολή διαμαρτυρίας που χρησιμοποιεί τους «πλέον ισχυρούς» όρους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Είχε κληθεί για πρώτη φορά την Τρίτη έπειτα από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε την Κυριακή η Τουρκία εναντίον Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), που διαθέτουν βάσεις και στρατόπεδα εκπαίδευσης στα βουνά του Ιρακινού Κουρδιστάν (βόρεια).

Παρ΄όλ΄αυτά, η Τουρκία έστειλε την Τετάρτη καταδρομείς που αποβιβάστηκαν από ελικόπτερα σε μια δεκαριά χωριά στην επαρχία Ντόχουκ, στα σύνορα με τη Συρία, την Τουρκία και το Ιράκ, στο πλαίσιο μιας χερσαίας και αεροπορικής επιχείρησης με την επωνυμία «Νύχια της τίγρης».

Η κεντρική εξουσία στη Βαγδάτη κάλεσε την Άγκυρα να «σταματήσει τις πράξεις πρόκλησης» και να «αποσύρει τους στρατιώτες της που εισέδυσαν στο ιρακινό έδαφος», σύμφωνα με μια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Την Τρίτη, ο Φατίχ Γιλντίζ είχε υπογραμμίσει πως η χώρα του θα συνεχίσει τη δράση της κατά της «τρομοκρατίας» όσο η Βαγδάτη δεν εκδιώκει το PKK, μια οργάνωση την οποία η Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν «τρομοκρατική».

Για τους ειδικούς, είναι αδύνατο η Τουρκία να εξαπέλυσε την επιχείρηση χωρίς να έχει ενημερώσει τη Βαγδάτη και την Αρμπίλ, πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Το PKK είναι ένας αντίπαλος τόσο για την κυβέρνηση στη Βαγδάτη όσο και για τις ιρακινές κουρδικές αρχές, που προσπαθούν επί χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα, να αναγκάσουν τους μαχητές του να εγκαταλείψουν την περιοχή. Ανέχονται επίσης τη διατήρηση περίπου δέκα τουρκικών στρατιωτικών θέσεων στο Κουρδιστάν εδώ και 25 χρόνια.

Την Τρίτη το ιρακινό υπουργείο διευκρίνισε πως η επιστολή διαμαρτυρίας επιδόθηκε από τον Ιρακινό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών και όχι τον υπουργό, όπως γίνεται συνήθως, η σημερινή ανακοίνωση όμως δεν διευκρινίζει ποιος επέδωσε το νέο διάβημα.

Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Φουάντ Χουσέιν, είναι κι ο ίδιος Κούρδος και διατηρεί στενή σχέση με τον Μασούντ Μπαρζανί, ιστορικό ηγέτη του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Οι αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν που αμιλλώνται με το PKK για την επιρροή στους Κούρδους της Μέσης Ανατολής, δεν αντέδρασαν στην τουρκική επίθεση.

Εξάλλου οι ιρακινές αρχές κάλεσαν σήμερα τον πρεσβευτή του Ιράκ, Ιράτζ Μαστζντί, μετά τα πυρά πυροβολικού από ιρανικές δυνάμεις εναντίον Ιρανών Κούρδων ανταρτών στο Ιρακινό Κουρδιστάν, κατά μήκος της μεθορίου με το Ιράν.

Το Ιρακινό Κουρδιστάν, η μοναδική κουρδική περιοχή στη Μέση Ανατολή που απολαμβάνει αυτονομία η οποία κατοχυρώνεται από ένα Σύνταγμα, είναι επί μακρόν η περιοχή όπου αναδιπλώνονται τα αντιπολιτευόμενα κουρδικά κινήματα: το τουρκικό PKK και τα ιρανικά PJAK και PDK-1.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, Άγκυρα και Τεχεράνη εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ εναντίον των αντιπάλων τους.

Στο μεταξύ, υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, δήλωσε πως η Τουρκία σχεδιάζει να εγκαταστήσει άλλες δύο προσωρινές στρατιωτικές βάσεις στο βόρειο Ιράκ.

Σήμερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως τουρκικές δυνάμεις έπληξαν τουλάχιστον 500 στόχους του PKK με μαχητικά F-16, drones και οβιδοβόλα στον πλαίσιο της επιχείρησης «Νύχια της Τίγρης» στην περιοχή Χαφτάνιν.

Ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, που ζήτησε ανωνυμία, είπε πως η Άγκυρα ξεκίνησε τις επιχειρήσεις έπειτα από συνομιλίες με τις ιρακινές αρχές για την εκδίωξη μαχητών από τα σύνορα και τη στοχοθεσία δυνάμεων, διαδρομών και επιμελητειακών διευκολύνσεων του PKK.

«Το σχέδιο είναι να εγκαθιδρύσουμε προσωρινές βάσεις για να εμποδίσουμε οι περιοχές που θα έχουν εκκαθαριστεί να χρησιμοποιηθούν και πάλι για τον ίδιο σκοπό. Υπάρχουν ήδη περισσότερες από 10 προσωρινές βάσεις εκεί. Νέες θα εγκαθιδρυθούν», είπε.

Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι οι επιχειρήσεις της Άγκυρας εναντίον των Κούρδων στο ιρακινό Κουρδιστάν θα συνεχιστούν: «Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, όπως η διάρκεια για την επιχείρηση. Η επιχείρηση θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται μέχρι να επιτύχει τον σκοπό της».