Ο Βορίδης και οι… μουχρίτσες του ΣΥΡΙΖΑ

1281

Μια περίεργη – ιδιαίτερα θερμή – σχέση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Μάκη Βορίδη αναπτύσσεται εδώ και πολύ καιρό αλλά κανείς δεν περίμενε ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα έφτανε στο σημείο να… ανεβοκατεβάζει στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως επικεφαλής του αγροτικού τομέα.

Από τη στιγμή που ανέλαβε το συγκεκριμένο υπουργείο ο Βορίδης αποχαιρετώντας τον προκάτοχό του, Σταύρο Αραχωβίτη, στον ΣΥΡΙΖΑ θεώρησαν ότι θα έχουν έναν εύκολο αντίπαλο στα αγροτικά θέματα. Είχαν προηγηθεί ο Ευβοιώτης, Βαγγέλης Αποστόλου και ο Λάκωνας, Σταύρος Αραχωβίτης και θεωρούσαν ότι ο δικηγόρος Αθηνών δεν θα είχε ακούσει ούτε καν τι είναι ο δάκος και η μουχρίτσα.

Μόνο που όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια ο Βορίδης ήταν σκληρό… ακρόδρυο (έτσι λέγονται και τα καρύδια).

Η πορεία του και η δουλειά που έχει ρίξει αλλά και ο τρόπος που αναλύει τα αγροτικά ζητήματα έφεραν πολλές φορές σε δύσκολη θέση ακόμη και τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πόσο δε μάλλον τους «ειδικούς» της Κουμουνδούρου.

Βέβαια δεν έφταιγε μόνον ο Βορίδης και αυτοί οι οποίοι πίστευαν ότι είχαν να κάνουν με κάποιον αδαή αστό. Όταν ο σημερινός ένοικος του κτιρίου της πλατείας Βάθη (όπως αρέσκονται να τον αποκαλούν κάποιοι άσπονδοι «φίλοι» του) άρχισε να μιλά με στοιχεία αποδείχτηκε ότι οι προκάτοχοί του απλώς δούλευαν τους αγρότες.

Οι ίδιοι αγρότες από την πλευρά τους κατανόησαν ότι για πρώτη φορά, ύστερα από πολλά χρόνια, έχουν να κάνουν με έναν σοβαρό πολιτικό στο τιμόνι του πρωτογενούς τομέα και γι’ αυτό στις συναντήσεις μαζί του έρχονται ολοένα και πιο διαβασμένοι σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης αλλά και σε νομικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο τους και έτσι γίνονται συζητήσει επιπέδου και ουσίας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο χειμώνας που μας πέρασε ήταν ο πρώτος εδώ και πάρα πολλά χρόνια χωρίς τα γνωστά αγροτικά μπλόκα. Χωρίς να ρίξει λάδι στη φωτιά ο Βορίδης απευθύνθηκε στον αγροτικό κόσμο με την ειλικρίνεια που ο τελευταίος αποζητούσε τόσα χρόνια.

Όταν κάτι δεν μπορούσε να γίνει, το έλεγε ευθαρσώς στους συνομιλητές του εξηγώντας τους όμως παράλληλα τους λόγους που δεν ήταν δυνατόν να ικανοποιήσει κάποια αιτήματά τους. Αυτή η κοινή λογική που χρησιμοποίησε ο δικηγόρος Αθηνών για να συνομιλήσει με τους αγρότες ήταν το χειρότερο που μπορούσε να συμβεί στους «ειδικούς» επί των αγροτικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Έδινε χρήματα ο Βορίδης, αυτοί ζητούσαν τα διπλά και όταν άνοιγε η δημόσια συζήτηση μαζί τους (στη Βουλή) αποδεικνυόταν ότι ο υπουργός είχε δίκιο και αυτοί άδικο. Και οι αγρότες το κατανοούσαν.

Έτσι ειδικά ο Βαγγέλης Αποστόλου αλλά και ο Σταύρος Αραχωβίτης έχαναν τη μία μάχη μετά την άλλη με τον Αλέξη Τσίπρα και τον γραμματέα του κόμματός του Πάνο Σκουρλέτη να μην ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τις συνεχιζόμενες απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ στις αγροτικές περιοχές. Ενδεικτική της αμηχανίας της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι και η επίσκεψη στο Κιλελέρ το πρωί της Τετάρτης του ίδιου του προέδρου του για να μπορέσει να σταματήσει την αιμορραγία στον αγροτικό χώρο.

Ακόμη όμως και εκεί, στον χώρο των ιερών και οσίων της αγροτιάς, ο κ. Τσίπρας δεν κατάφερε να πει κάτι νέο και διαφορετικό στους αγρότες. Αντιθέτως έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για την ανάγκη «η Πολιτεία να στηρίξει τις άμεσες ανάγκες των αγροτών, να χρηματοδοτήσει την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων τους, να τους δώσει ανάσα σε ρευστότητα με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία». Όλα όσα δηλαδή έχει πει εδώ και καιρό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και κάνει πράξη με την πολιτική που ακολουθεί!

Οι εξελίξεις με την ενδεκάμηνη άσκηση πολιτικής από τον Βορίδη είναι σαφές ότι έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ψάχνει εναγωνίως έστω και… εισαγόμενους «αγροτοπατέρες» μήπως καταφέρει να περισώσει το αγροτικό γόητρό του. Άθελά του ο δικηγόρος Αθηνών καθορίζει τις τύχες της αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr