Τρεις μήνες περιθώριο για τα εξασφαλίσει την πολιτική επιβίωσή του έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης, με όλα τα σημερινά σημάδια να υποδεικνύουν ότι το βράδυ της 9ης Ιουνίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα υποχρεωθεί να παραδώσει τη σκυτάλη στον επόμενο. Η δημοσκοπική άνοιξη του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη κράτησε λίγο, ενώ, παρά τη βοήθεια του Στέφανου Κασσελάκη, το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να μειώσει τη διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία χάρη στις προσπάθειες του ίδιου του προέδρου και φυσικά των συνεργατών του, οι οποίοι επέλεξαν στρατηγική... θολούρας, η οποία, όπως ήταν φυσικό, δεν απέδωσε.

Γράφει η Ιουλία Σκούρτη

Το αντίθετο συνέβη: Oι ταλαιπωρημένοι Ελληνες πείσθηκαν πως ο μόνος που μπορεί σήμερα να τους εξασφαλίσει σταθερότητα και προοπτική είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Διόλου τυχαίο είναι και το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός κινείται πολύ χαμηλά, πίσω από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιες φορές μετά και από τον Κυριάκο Βελόπουλο. Πρόκειται για έναν δείκτη που αποτυπώνει την απήχηση την οποία έχει ένας πολιτικός αρχηγός στην κοινωνική βάση και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει να είναι σε θέση να «μιλήσει» με το λαό.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, όπου το ΠΑΣΟΚ φλερτάρει με μονοψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα φαίνεται να προσγειώνεται ανώμαλα στο 9%, συναγωνιζόμενο ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ. Να υπενθυμίσουμε ότι στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023 το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε ποσοστό 11,84% σε σχέση με το 8,1% του 2019. Μια επιστροφή σε αντίστοιχα ποσοστά απλά θα επιβεβαιώσει την αποτυχία του Νίκου Ανδρουλάκη να σηματοδοτήσει το νέο και να δώσει προοπτική σε έναν χώρο που επλήγη σοβαρά από την περίοδο της οικονομικής κρίσης και έκτοτε, αντί να συσπειρώσει δυνάμεις και να ανακάμψει, λεηλατήθηκε από άλλους πολιτικούς χώρους και πλέον μοιάζει να έχει απομείνει ένα κενό κέλυφος. Η δε αίσθηση προοπτικής που δημιουργήθηκε κατά τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ αποδείχθηκε ψευδής, ουδέποτε μεταφέρθηκε στην κοινωνία, ενώ οι παλινωδίες της νέας ηγεσίας έδιωξαν αξιόλογα στελέχη που περίμεναν καρτερικά να συμβάλουν σε μια νέα προσπάθεια.

Οι μνηστήρες

Στη Χαριλάου Τρικούπη οι επίδοξοι δελφίνοι έχουν λάβει θέσεις για την κούρσα της διαδοχής, όταν αυτή θα ξεκινήσει. Με τον Γιώργο Παπανδρέου να έχει ηττηθεί παντοιοτρόπως, εκείνοι που ελπίζουν σε... κάτι είναι οι εκπρόσωποι της νέας γενιάς, από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο μέχρι τον Μανώλη Χριστοδουλάκη και τον Παύλο Χρηστίδη. Εξ αυτών μόνο ο Παύλος Χρηστίδης έχει δοκιμάσει τις δυνάμεις του, καταγράφοντας ένα 3,25% το 2021 απέναντι στους Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Παπανδρέου, καταλήγοντας τέταρτος μετά τον Ανδρέα Λοβέρδο που είχε καταγράψει 25,98%.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είχε στηρίξει τότε τον Ανδρέα Λοβέρδο, όπως και η Νάντια Γιαννακοπούλου (και άλλα στελέχη που παραμένουν στο ΠΑΣΟΚ). Πρακτικά αυτό σημαίνει πως σήμερα ξεκινά από μια καλή αφετηρία και όχι από το μηδέν αν αποφασίσει να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμος να το πράξει με την πρώτη ευκαιρία.

Σαφής αιχμή

Αλλωστε, ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε πως έχει το πλαίσιο που θα θέσει το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά εξουσίας, εκτιμώντας ότι «τα τελευταία δέκα χρόνια οι ψηφοφόροι που ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ από το 2009, σήμερα δεν ψηφίζουν κανένα κόμμα, είναι στο σπίτι τους. Πρέπει να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Είναι μεγάλη διαδρομή να έχω ζήσει το ΠΑΣΟΚ από το 40% στο 4% και τώρα να το βλέπω να ανεβαίνει ξανά για να γίνει κόμμα εξουσίας. Σε αυτήν τη συγκυρία πρέπει να αξιολογήσουμε σωστά τη στάση μας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον Μητσοτάκη. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα και γι’ αυτό πρέπει να αντλήσει κόσμο και από την Αριστερά. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει είναι, αντί να είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, να είναι μόνο προς μια κατεύθυνση». Η δήλωση αυτή ερμηνεύθηκε ως αιχμή και προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος ακόμα και στο θέμα της διεύρυνσης δεν παρουσιάζει ξεκάθαρη θέση.

Από την πλευρά του ο Μανώλης Χριστοδουλάκης κρατά τα χαρτιά του κλειστά, εντείνοντας παράλληλα τη δραστηριότητά του. Εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα σημειώνουν ότι ο νεαρός βουλευτής και εκ των στενότερων συνεργατών της Φώφης Γεννηματά επενδύει στη δημιουργία νέου δικτύου, επεκτείνοντας εκείνο που «κληρονόμησε» από την πρόωρα χαμένη πρόεδρο του κόμματος. Η δε παρουσία του στην πρόσφατη εκδήλωση μεταξύ των Εφης Αχτσιόγλου και Διονύση Τεμπονέρα είναι ενδεικτική των προθέσεών του: δεν διστάζει να επενδύσει στη διεύρυνση, αρκεί αυτή να έρχεται από κάτω και όχι να επιβάλλεται από πάνω μέσω συμφωνιών...