Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Δεδομένου ότι -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- δεν έχει τεθεί θέμα καταψήφισης από βουλευτή της ΝΔ ούτε και κάποιας γενικότερης αντίδρασης, το ερώτημα είναι γιατί οδηγήθηκε σε αυτήν την κίνηση. Πού αποσκοπεί και ποιον στοχεύει. Μήπως το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη;

Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει την ονομαστική ψηφοφορία είναι αλήθεια πως εξέπληξε τους περισσότερους. Όχι όμως αυτούς που παρακολούθησαν και παρακολουθούν την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ και τις εσωκομματικές αντιδράσεις από την απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη. Διότι επί της ουσίας εκεί στοχεύει η Κουμουνδούρου.

Τα όσα έγιναν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι γνωστά. Η σύγκρουση του Νίκου Ανδρουλάκη με τους Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και Νάντια Γιαννακοπούλου για την απόφαση του προέδρου του κόμματος να πει όχι στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ήταν έντονη. Μάλιστα αναγκάστηκε να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας ανακοινώνοντας τις προθέσεις του στο Mega, όπου έδειξε τον δρόμο της διαγραφής για όποιον βουλευτή υπερψηφίσει το κυβερνητικό νομοθέτημα.

Η σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στον δρόμο για τις ευρωεκλογές είναι δεδομένη. Η κόντρα είναι μεταξύ τους για τη δεύτερη θέση ανεξαρτήτως των ποσοστών που θα λάβουν. Όπως επίσης η μάχη δίνεται για την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων, αφού το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη αδυνατεί να πείσει τους κεντρώους ψηφοφόρους για τις προθέσεις του, κυρίως για τη δυνατότητά του να αποτελέσει εναλλακτική λύση.

Στο πλαίσιο αυτό η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία δείχνει να έχει συγκεκριμένη στόχευση. Να πιέσει ίσως τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που διαφωνούν με την προεδρική θέση για το νομοσχέδιο, να αντιδράσουν. Εκτός φυσικά αν ετοιμάζεται για… προγραφές των βουλευτών που θα πουν ναι. Την τεχνογνωσία τη διαθέτει, έχοντας ειδικούς επί των προγραφών και των στοχοποιήσεων…

Υγ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πηγές της Κουμουνδούρου σχολίαζαν πως το κόμμα είπε όχι στην έκκληση Χαρίτση για πρόταση μομφής διότι κάτι τέτοιο θα ήταν… βούτυρο στο ψωμί του ΠΑΣΟΚ αφού θα είχε ως αποτέλεσμα την μετάθεση της ψηφοφορίας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τη στιγμή κατά την οποία το κόμμα του Νίκου Ανδρουλακη έχει εσωτερικά προβλήματα. Δηλαδή στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως θα διευκολυνόταν ο Ανδρουλάκης τον οποίο ενδεχομένως να θεωρούν πως θα τον στριμώξουν μέσω της ονομαστικής.