Εντάξει, λέγεται ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως… φάρσα. Μόνο που στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταντήσει επιθεώρηση όχι για το Δελφινάριο αλλά για κάτι παρακμιακές παραστάσεις. Η επαναφορά της κατάργησης των νόμων της κυβέρνησης με «έναν νόμο και ένα άρθρο» γίνεται ξανά σημαία της Κουμουνδούρου.

Ό,τι νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και ψηφιστεί από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν απειλήσει ότι θα καταργηθεί όταν –εάν είναι το σωστό– γίνουν κυβέρνηση, απειλώντας με διώξεις όσους το ψηφίζουν και όσους το εφαρμόζουν. Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Στο πλαίσιο αυτό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,Χάρης Μαμουλάκης, από το βήμα της Βουλής δήλωσε ότι «δεσμευόμαστε ότι μόλις αλλάξουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί, ο νόμος της Νέας Δημοκρατίας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα καταργηθεί», προσθέτοντας μάλιστα πως «όλοι οι επίορκοι του συντάγματος θα πρέπει να λογοδοτήσουν».

Αν και ο Χάρης Μαμουλάκης ήταν προσεκτικός και δεν μίλησε για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για αλλαγή κοινοβουλευτικών συσχετισμών –άλλωστε για νίκη ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μόνο ο Στέφανος Κασσελάκης μιλά εκεί στην Κουμουνδούρου– εν τούτοις οι απειλές για λογοδοσία των κατά τη γνώμη του επίορκων του συντάγματος έχει ένα ενδιαφέρον.

Αφενός διότι η λογική της κατάργησης νόμων επαναφέρει στο προσκήνιο το σύνθημα της κατάργησης των μνημονίων με έναν νόμο και ένα άρθρο –με τα γνωστά αποτελέσματα της περιόδου 2015-2019– αφετέρου διότι τα περί λογοδοσίας «επίορκων του συντάγματος» φέρνουν μνήμες που μόλις προ ημερών θέλησε να… διαγράψει ο Αλέξης Τσίπρας.

Μνήμες όπως αυτή για τη σκευωρία Novartis, για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίσθηκε να δηλώνει πως ήταν… λάθος ως προς τη διαχείριση που οδήγησε 10 πολιτικά πρόσωπα σε μια απίστευτη διαδικασία διασυρμού. Διότι όταν λέει για «λογοδοσία» των «επίορκων του συντάγματος» παραπέμπει σε αυτούς που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αλλά και σε αυτούς ενδεχομένως που θα το εφαρμόσουν.

Σε κάθε περίπτωση, ο πολακισμός είναι εδώ, είναι στον ΣΥΡΙΖΑ και το να «βάλουμε κάποιους στη φυλακή» ως προς τους πολιτικούς αντιπάλους παραμένει κυρίαρχη θέση…