Σε αυτή την πραγματικά περίεργη προχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου. Κληθείς να σχολιάσει το νομοσχέδιο για τα μη-κρατικά, μη-κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, εξέφρασε την λύπη του, ότι δεν μπορούν στον ΣΥΡΙΖΑ να χαρούν την Τσικνοπέμπτη, διότι έχουν μεγάλη στενοχώρια για την «ιδιωτικοποίηση» των πανεπιστημίων, δίνοντας ευθύς εξ αρχής τον λαϊκίστικο τόνο, με τον οποίο θα συνέχιζε η συνέντευξη.

Προσπαθώντας να επιχειρηματολογήσει επ' αυτού, ο κύριος Φάμελλος έφτιαξε ένα επιχείρημα «mix-grill, απ' όλα», επικαλούμενος την υπόθεση των υποκλοπών, το δυστύχημα στα Τέμπη και την μη-εξιχνίαση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ, για να καταλήξει στο επιχείρημα, ότι η ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων -την οποία, Κύριος οίδε πόθεν προκύπτει- είναι πρόβλημα Δημοκρατίας! Μπορεί εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ να μην τσικνίσουν σήμερα με κρεατικά, στον λαϊκισμό όμως, το τσικνίζουν κάθε μέρα.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου, εάν οι υπόλοιπες χώρες, οι οποίες έχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, έχουν και εκείνες θέμα Δημοκρατίας, ο κ. Φάμελλος κατάλαβε το λάθος του και αναδιπλώθηκε στη θέση, ότι υπάρχει παραβίαση του ελληνικού Συντάγματος. Ασχέτως εάν το Κοινοτικό Δίκαιο -το οποίο επικαλείται ουσιαστικά το νομοσχέδιο- υπερισχύει των Εθνικών Συνταγμάτων, όταν υπάρχουν αντικρουόμενες επιταγές. Σωστά οι δημοσιογράφοι επισήμαναν, ότι επειδή ακόμη και μεταξύ των συνταγματολόγων υπάρχουν διαφωνίες, ο τελικός κριτής του νομοσχεδίου, θα είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας. Και τότε, ο κ. Φάμελλος είπε την αμίμητη φράση: «όχι, δεν θα το λύσει το ΣτΕ. Εγώ θέλω να πω κάτι το οποίο, το Σύνταγμα το έχει αναθέσει σε εμάς, σε εσάς. Το σύνταγμα στο Άρθρο 120, λέει ότι η υπεράσπισή του, είναι ευθύνη του κάθε πολίτη, δεν είναι μόνο του ΣτΕ»! Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται σε «Θεματοφύλακες του Συντάγματος»! Μάλλον τους έλλειψαν τα τάγματα εφόδου που έστηναν οι ψεκασμένοι αρνητές του κορωνοϊού και θέλουν κάπως να τους αναβιώσουν και -γιατί όχι;- να τους προσεταιριστούν.

Μπορεί στην συνέχεια να προσπάθησε να το μαζέψει ο κύριος Φάμελλος, λέγοντας ότι ενοούσε πως «πρέπει όλοι να πάμε στο αυριανό συλλαλητήριο να διαδηλώσουμε, να υπερασπιστούμε τα παιδιά μας, μόνο με ειρηνικούς τρόπους», αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα χρονικής ανακολουθίας: το συλλαλητήριο είναι προγραμματισμένο για αύριο, ενώ η προσφυγή κατά του νομοσχεδίου και η απόφαση του ΣτΕ, θα πάρει πολλούς μήνες. Είναι σαφές το τι ακριβώς εννοούσε ο κ. Φάμελλος: το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να υπάρχει διαρκώς ακτιβισμός του πεζοδρομίου -με πορείες, καταλήψεις και επεισόδια-, μέχρι να βγάλει απόφαση το ΣτΕ και προκειμένου να υπάρχει ευρεία συμμετοχή, κλείνει το μάτι και στους αρνητές του κορωνοϊού, τους περιβόητους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος»! Και μετά αναρωτιούνται, «τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε».

Η δήλωση του Σωκράτη Φάμελλου

Σωκράτης Φάμελλος: «Επειδή ρωτάμε και συζητάμε για το ποιος σέβεται τη Δικαιοσύνη, υπάρχει απόφαση Βουλής, που λέει "δεν σέβομαι τη δικαιοσύνη και πετάω στον κάλαθο των αχρήστων το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής. Μη λέμε λοιπόν, ότι κάποιοι σέβονται τη Δικαιοσύνη. Αντιθέτως, την υποτιμά και την απαξιώνει τη Δικαιοσύνη, η Νέα Δημοκρατία. Και αυτό φαίνεται και από τις υποκλοπές και από τα Τέμπη και από τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων. Όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έρχεται να υπερασπιστεί συναδέλφους σας γιατί δέχονται απειλές, γιατί ασκούν το επάγγελμά τους, γιατί ακόμη δεν έχει διερευνηθεί τι έχει γίνει με τη δολοφονία Καραϊβάζ, δεν είναι λίγα πράγματα για την Ελλάδα. Και δυστυχώς, το ότι ιδιωτικοποιούνται τα πανεπιστήμια, είναι και αυτό συνταγματική παραβίαση, είναι πρόβλημα Δημοκρατίας».

Κώστας Παπαχλιμίντζος: «Δεν ιδιωτικοποιείται κανένα πανεπιστήμιο».

Σωκράτης Φάμελλος: «Συγγνώμη, το ότι επιτρέπονται ιδιωτικά πανεπιστήμια -να το πω έτσι- γιατί ιδιωτικοποίηση της Παιδείας είναι, το ότι επιτρέπονται ιδιωτικά πανεπιστήμια -»

Χριστίνα Βίδου: «Άρα οι άλλες χώρες που έχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, έχουν θέμα Δημοκρατίας;»

Σωκράτης Φάμελλος: «Είναι παραβίαση του συντάγματος του ελληνικού, κυρία Βίδου. Στην Ελλάδα έχουμε κάνει μια συμφωνία, έναν θεμέλιο λίθο-»

Χριστίνα Βίδου: «Εδώ όμως υπάρχει ένα θέμα, κάποιοι συνταγματολόγοι λένε ότι είναι, οι άλλοι λένε ότι δεν είναι - να ξέρετε ότι ο κόσμος είναι πολύ μπερδεμένος επάνω σε αυτό, δεν υπάρχει μια σαφής τοποθέτηση».

Κώστας Παπαχλιμίντζος: «Νομίζω ότι θα το λύσει το ΣτΕ τελικά, θα κάνουν συμβούλιο -»

Σωκράτης Φάμελλος: «Όχι, όχι, δεν θα το λύσει το ΣτΕ. Εγώ θέλω να πω κάτι το οποίο, το Σύνταγμα το έχει αναθέσει σε εμάς, σε εσάς. Το σύνταγμα στο Άρθρο 120, λέει ότι η υπεράσπισή του, είναι ευθύνη του κάθε πολίτη, δεν είναι μόνο του ΣτΕ. Είναι ευθύνη και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Και εγώ ζήτησα χθες από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας -»

Κώστας Παπαχλιμίντζος: «Και εγώ τι να κάνω; Να πάω να στηθώ μπροστά από τις μπουλντόζες, που θα χτίζουν το πρώτο πανεπιστήμιο; Αν πει το ΣτΕ ότι είναι συνταγματικό -»

Σωκράτης Φάμελλος: «Κοιτάξτε, υπήρχαν φοιτητές, οι οποίοι σταθήκαν μπροστά στα τανκς, για να υπερασπιστούν τη Δημοκρατία».

Κώστας Παπαχλιμίντζος: «Ναι, αλλά στην χούντα. Τώρα Δημοκρατία έχουμε».

Σωκράτης Φάμελλος: «Προφανώς τότε, άλλες συνθήκες».