Μέχρι σήμερα, στον πολύπαθο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δύο επίσημες υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος: του Σωκράτη Φάμελλου και του Παύλου Πολάκη. Από την άλλη, ο περιοδεύων ανά την Ελλάδα Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να μετράει τις αντιδράσεις του κόσμου με βάση τις οποίες θα καθορίσει τις κινήσεις του.
Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς
Σε κάθε περίπτωση όμως, η πλήρης αποσύνθεση του χώρου έχει οδηγήσει σειρά παραγόντων -όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ- να παίρνουν πρωτοβουλία για την επαναδραστηριοποίηση του Αλέξη Τσίπρα, ώστε να διασωθεί ό,τι είναι δυνατόν από ένα ανυπόληπτο πλέον κόμμα.
Μάλιστα τα σενάρια μιλούν για μία και μοναδική υποψηφιότητα, εκείνη του πρώην πρωθυπουργού, με τους υπόλοιπους να αποσύρονται. Ωστόσο, είναι άγνωστο αν μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Παύλος Πολάκης θα συμφωνήσει να αποσυρθεί, ενώ κανείς δεν ξέρει αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα θελήσει να μετρήσει τις δυνάμεις του απέναντι στον Τσίπρα.
Ξαφνικά… ουδέτερος
Ενδεικτικό του ρευστού κλίματος που επικρατεί στο κόμμα, είναι η άποψη που διατύπωσε δημόσια ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Παππάς, ο οποίος υποστήριξε την αυστηρή ουδετερότητά του, ενώ προέκρινε για αρχή την κοινοβουλευτική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας παράλληλα να υπάρξει πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον προοδευτικό χώρο.
«Η πρώτη υποχρέωση που έχουμε, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, είναι να συνεργαστούμε εντός Κοινοβουλίου για την επεξεργασία και κατάθεση κοινών προτάσεων σε κρίσιμα ζητήματα… Θα ήθελα να χαιρετίσω την αναφορά του κ. Ανδρουλάκη, που κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Καταθέσαμε τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας και των δανειοληπτών. Στη βάση της απόφασής μας για προοδευτική συνεργασία, ζητήσαμε από τα προοδευτικά κόμματα να τη στηρίξουν. Θα μπορούσαμε, επίσης, να πάρουμε από κοινού μια πρωτοβουλία, στη βάση και των δικών μας ανακοινωμένων προθέσεων, για τη σύγκληση των αρμόδιων επιτροπών», είπε ο κ. Παππάς.
Ζορίζεται να πείσει
Από τη δική του πλευρά ο Σωκράτης Φάμελλος ελπίζει στην πλήρη αποδοχή και στήριξη της υποψηφιότητάς του από τη διευρυμένη κι ενισχυμένη ομάδα των «87», με την οποία βρίσκεται σε διαρκείς επαφές. Ο πρώην πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται τις ενστάσεις μερίδας των «87» για τη δημόσια στάση που τήρησε μέχρι τις ευρωεκλογές απέναντι στον Στ. Κασσελάκη και εξηγεί -σε κάθε ευκαιρία- πως ήταν τέτοια η θεσμική του θέση, που οτιδήποτε τον απασχολούσε και με το οποίο διαφωνούσε, το μετέφερε στα όργανα.
Με αυτόν τον τρόπο ο Σωκράτης Φάμελλος θέλει να διασκεδάσει τις όποιες αντιρρήσεις έχουν εκφράσει τα παραπάνω στελέχη στο πρόσωπό του, με βασικότερο των επιχειρημάτων ότι μέχρι πρότινος στήριζε τον Κασσελάκη κι όταν τον απομάκρυνε από την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, «βγήκε στο αντάρτικο».
Σε αυτήν του την προσπάθεια, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ποντάρει στο προφίλ της ευπρέπειας που έχει χτίσει από καιρό, έτσι ώστε να συγκεντρώσει γύρω του ολοένα και περισσότερες δυνάμεις. «Σε ένα σοβαρό και σύγχρονο κόμμα κανείς δεν λείπει, κανείς δεν περισσεύει», επιμένει να λέει ο Σωκράτης Φάμελλος, προτάσσοντας το «εμείς» και μιλώντας διαρκώς σε αριθμό πληθυντικό.
Θέλουν δεν θέλουν
Πάντως ήδη η Ολγα Γεροβασίλη επικρότησε την απόφαση Φάμελλου να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για «υποψηφιότητα επιστροφής στην πολιτική συζήτηση», χωρίς να αφαιρέσει, βέβαια, από την ίδια εξίσωση τον Π. Πολάκη, τηρώντας όρους πολιτικής και συντροφικής ευγενείας. Αντιθέτως, όπως προειδοποίησε, σε περίπτωση που επανεκλεγεί ο Στ. Κασσελάκης, «ο ΣΥΡΙΖΑ με ό,τι φανταζόμαστε θα έχει τελειώσει οριστικά». «Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά της ενότητας και της συλλογικότητας, της σύνθεσης, της πρόσθεσης, του πολλαπλασιασμού, όχι της αφαίρεσης. Θα υλοποιηθούν αυτές οι στοχεύσεις με την υποψηφιότητα Φάμελλου», δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής Διονύσης Καλαματιανός.
«Θεωρώ ότι η ιδανικότερη υποψηφιότητα για να παραμείνει σε τροχιά δημιουργική ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνη του Σωκράτη Φάμελλου», επιχειρηματολόγησε δημοσίως κι ο Χρήστος Γιαννούλης, ενώ αντίστοιχες δηλώσεις έκαναν και η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γιώργος Βασιλειάδης και ο Γιώργος Ψυχογιός.
Από την άλλη, η πλευρά Κασσελάκη καταμετρά δυνάμεις τόσο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα (Ακρίτα, Π. Παππάς, Χρηστίδου, Κασιμάτη, Αυλωνίτης) όσο και στην ΚΕ, με μια δυναμική ομάδα στελεχών, αλλά και πολλά φίλα προσκείμενα τρολ.
«Πραξικόπημα» κατά Κασσελάκη καταγγέλλει ο Καρανίκας
Οι αντιπαραθέσεις πάντως δεν έχουν τέλος, με τον Νίκο Καρανίκα να προβαίνει σε σφοδρή επίθεση κατά της εφημερίδας «Αυγή» κατηγορώντας την ότι έχει μετατραπεί σε όργανο προπαγάνδας υπέρ μιας «απελπισμένης γραφειοκρατίας» εντός του κόμματος.
Μάλιστα χαρακτηρίζει «πολιτικό πραξικόπημα» τις τελευταίες ενέργειες της πλειοψηφίας της Κεντρικής Επιτροπής, που στόχο έχουν να περιοριστεί ο Στέφανος Κασσελάκης από τη συμμετοχή του στις εσωκομματικές διαδικασίες, ενώ καταγγέλλει τη χρήση της «Αυγής» για την προώθηση συγκεκριμένων στελεχών, ποστάροντας το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας με δηλώσεις των Σωκράτη Φάμελλου και Παύλου Πολάκη. Σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοιες τακτικές οδηγούν σε «Μακιαβελική Αριστερά», μακριά από τις δημοκρατικές αρχές που εκπροσωπεί παραδοσιακά ο χώρος.