Το ΠΑΣΟΚ βυθίζεται σε εσωκομματική κρίση που θυμίζει τις χειρότερες μέρες της μετασημιτικής εποχής, καθώς ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη δεν είχαν ανάγκη από περισσότερη τοξικότητα, εμφανίστηκε ένας ακόμη δελφίνος: ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.
Ο άλλοτε γραμματέας του κόμματος, που υπήρξε από τα πιο αγαπητά πολιτικά παιδιά της Φώφης Γεννηματά, έκοψε οριστικά τις γέφυρες με τον Χάρη Δούκα και βλέπει ξεκάθαρα την επόμενη μέρα χωρίς τον Νίκο Ανδρουλάκη. Μάλιστα το ρήγμα με τον δήμαρχο Αθηναίων δεν είναι απλή «διαφωνία»· είναι σύγκρουση εξουσίας.
Οι δύο άντρες συνεργάστηκαν στενά τα τελευταία χρόνια, με τον Μ. Χριστοδουλάκη να στηρίζει τον Δούκα ως τον «τεχνοκράτη που μπορεί να γίνει το πρόσωπο της επόμενης γενιάς». Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, η ρήξη σημειώθηκε όταν ο δήμαρχος Αθηναίων άρχισε να «πατάει σε δύο βάρκες»: τη μία με τον Νίκο Ανδρουλάκη, την άλλη μαζί με την παλιά φρουρά που ετοιμάζει το βαρύ πυροβολικό για το Συνέδριο.
Ο παράγων… ΓΑΠ
Σύμφωνα με κορυφαίες πηγές μέσα στο ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρεί τον Χ. Δούκα αναλώσιμο με αφορμή το γεγονός ότι έχασε στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές και κατά συνέπεια οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι «δεν θα τον στηρίξει ποτέ ως διάδοχο».
Ο Παύλος Γερουλάνος, κατά τις ίδιες πηγές, ξεκαθαρίζει σε συνομιλητές του ότι ο Χ. Δούκας «δεν έχει βάθος, ούτε αυθεντική πολιτική κουλτούρα του χώρου». Η Άννα Διαμαντοπούλου παρουσιάζεται εντελώς αποστασιοποιημένη και σχολιάζει σε κλειστό κύκλο ότι «το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται restart, όχι διαχειριστές». Και μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο Χριστοδουλάκης βλέπει το κενό και μπαίνει σε θέση μάχης.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχεται πλέον πυρά από παντού: Κατάφερε να τσακωθεί με τους Παπανδρεϊκούς, να αποξενώσει τη γενιά Γερουλάνου, να χάσει τη στήριξη της νεότερης πτέρυγας και να γίνει η αιτία πολέμου μεταξύ προσώπων που πριν από τρία χρόνια εμφανίζονταν ενωμένα. Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης γνωρίζει ότι η εποχή Ανδρουλάκη τελειώνει. Το λένε ξεκάθαρα ήδη ο Νίκος Παπανδρέου, στελέχη από το μπλοκ Λοβέρδου, αλλά και «ουδέτεροι» που στις ιδιωτικές συζητήσεις τους μιλούν για «κατάρρευση αξιοπιστίας».
Το πραγματικό σημείο καμπής, όπως αναφέρουν στελέχη που ήταν παρόντα, ήταν η συνεδρίαση όπου ο Χάρης Δούκας αρνήθηκε να συγκρουστεί με την ηγεσία, παρότι σε κατ’ ιδίαν κουβέντες το έκανε συνεχώς. Ο Μ. Χριστοδουλάκης, όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι, εμφανίζεται να το θεώρησε «δειλία πολιτικής οπισθοδρόμησης» και «πολιτική ανακωχής». «Και από εκείνη τη στιγμή, οι σχέσεις τους έγιναν ψυχρές, σχεδόν εχθρικές», προσθέτουν.
Φτιάχνει «περιβάλλον»
Πάντως ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής κινείται έξυπνα στο παρασκήνιο: Έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με κομμάτι της «Ομπρέλας» (ναι, ακόμα κι εκεί) του κάποτε ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, διατηρεί σχέσεις με στελέχη των εκσυγχρονιστών και συζητά με την ομάδα Καστανίδη, ενώ βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι δεν έχει καεί στο κομματικό παιχνίδι όσο άλλοι δελφίνοι.
Αποτέλεσμα αυτών η Χαριλάου Τρικούπη να βράζει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το Συνέδριο θα είναι ανελέητη σφαγή, αφού η συζήτηση δεν είναι πλέον αν πέφτει ο Ανδρουλάκης, αλλά ποιος θα προλάβει να πάρει πρώτος θέση.
Το εσωκομματικό περιβάλλον μετά την ήττα Δούκα στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές επιτρέπει στον Μ. Χριστοδουλάκη να μιλά για επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ, επιστροφή στις αξίες της Φώφης Γεννηματά και νέα κουλτούρα εξουσίας, χωρίς φατρίες και προσωποπαγή κέντρα. Όμως πίσω από τα ωραία λόγια υπάρχει ξεκάθαρος στόχος: να γίνει ο ίδιος ο κεντρικός εκφραστής της αλλαγής φρουράς. Και το κάνει μεθοδικά...