Με κάθε επισημότητα και με 2.800 συμμετέχοντες ξεκίνησε τη Δευτέρα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Η ετήσια σύνοδος θα διαρκέσει έως τις 19 Ιανουαρίου και αναμένεται να παρευρεθούν περισσότερα από 300 κορυφαία δημόσια πρόσωπα από την πολιτική και την οικονομία. Ανάμεσά τους οι: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κιάνγκ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι, ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας Χαν Ντακ Σου, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντρερ Ντε Κρου.
Οι συνεδριακές εκδηλώσεις χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: στα θέματα που αφορούν την επίτευξη ασφάλειας και συνεργασίας σε έναν κατακερματισμένο κόσμο με συνεχείς συγκρούσεις, στη δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης και θέσεων εργασίας, στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στην υιοθέτηση μακροπρόθεσμης στρατηγικής για το κλίμα, τη φύση και την ενέργεια.
Εμπνευστής, διοργανωτής και πρόεδρος του Φόρουμ τυγχάνει ο Κλάους Σβαμπ, ο οποίος το 2021 εξέδωσε το βιβλίο «Κόβιντ - Η μεγάλη επανεκκίνηση», το οποίο ανέλυε την πρωτοβουλία που είχε πάρει το Φόρουμ για την εκπόνηση ενός σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης ως απάντηση στην πανδημία, με στόχο να διευκολύνει την ανοικοδόμηση από την παγκόσμια κρίση με τρόπο που να δίνει προτεραιότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη. Το βιβλίο είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια παγκοσμίως ως «νεοταξικό» και «εγχειρίδιο παγκοσμιοποίησης». Τα ίδια ακούστηκαν και εντός, μιας και εθεάθη πάνω στο πρωθυπουργικό γραφείο.