Στην κάλυψη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη, προχώρησε το ΠΑΣΟΚ δια του εκπροσώπου τύπου του, Θανάση Γλαβίνα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γίαννη Κολοκυθά. Κληθείς να σχολιάσει την χθεσινή παραδοχή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι συνέγραψε το εν λόγω ψήφισμα, ο κύριος Γλαβίνας είπε ότι «το έλασσον είναι αν ο κύριος Αρβανίτης συνέγραψε το ψήφισμα, ή όχι. Όλοι γνωρίζουμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει μια συλλογικότητα, συμμετέχουν πολλοί. Όταν το ψηφίζουν αυτό από 5-6 διαφορετικές ομάδες του ευρωκοινβουλίου, όταν πράγματι το υπερψηφίζουν περισσότεροι από 330 ευρωβουλευτές, όλοι καταλαβαίνουμε ότι έχουν συμβάλλει στην συγγραφή του πάρα πολλοί», παρέχοντας έτσι σαφέστατα κάλυψη στον Κώστα Αρβανίτη, μετά από τον σάλο που ξεσηκώθηκε.

Το θέμα δεν είναι εάν ένα ψήφισμα συγγράφεται από πολλούς διαφορετικούς ευρωβουλευτές, αυτό είναι αυτονόητο. Η κριτική που γίνεται στον Κώστα Αρβανίτη, γίνεται μετά από την παραδοχή του, ότι ο ίδιος έγραψε την πρόβλεψη να παρακρατηθούν κοινοτικά κονδύλια προς την Ελλάδα. Είναι καταφανέστατη η προσπάθεια εργαλειοποίησης του Ευρωκοινοβουλίου για μικροπολιτικά οφέλη, προκειμένου να μπορέσει η αντιπολίτευση να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ψήφισμα, αποτέλεσε ένα πεδίο μάχης μεταξύ των ευρωομάδων της Αριστεράς και των ευρωομάδων της Δεξιάς, στον δρόμο προς τις Ευρωεκλογές, ενώ η συγκεκριμένη προσπάθεια δεν τελεσφόρησε με την πρώτη φορά, χρειάστηκαν άλλες 8 προσπάθειες, κατά τις οποίες κατατέθηκαν παρόμοια ψηφίσματα, τα οποία τελικά δεν απέσπασαν την πλειοψηφία, διότι δεν υπήρχε κάποιο σοβαρό κίνητρο για τους ευρωβουλευτές των υπολοίπων χωρών. Τώρα όμως υπάρχει, κι αυτό λέγεται «ευρωεκλογές». Διότι μόνο κάποιος μικρόνους θα μπορούσε να δεχτεί, ότι οι ευρωβουλευτές των υπολοίπων χωρών εξέτασαν αμερόληπτα κάποια στοιχεία για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και διαπίστωσαν ελλείψεις και προσπάθεια συγκάλυψης στο δυστύχημα των Τεμπών. Πρόκειται για ξεκάθαρη μεθόδευση, η οποία εξυπηρετεί το πολιτικό αφήγημα των ευρωομάδων της Αριστεράς και τίποτα παραπάνω.

Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» όμως είναι άλλος: γιατί τέτοια σπουδή από το ΠΑΣΟΚ, να καλύψει τον Κώστα Αρβανίτη; Μήπως έχει βάλει και το ΠΑΣΟΚ το χέρι του, στο εν λόγω ψήφισμα και φοβάται ότι ενδεχομένως θα διαρρεύσει κάτι; Μήπως έχει εμπλακεί ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου; Μήπως είχε εμπλακεί από την αρχή, ο Νίκος Ανδρουλάκης και συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις διασυνδέσεις του -ως πρώην ευρωβουλευτής- στο Ευρωκοινοβούλιο; Διότι η μεθοδολογία της κάλυψης που χρησιμοποίησε ο κ. Γλαβίνας προκειμένου να καλύψει τον κύριο Αρβανίτη, είναι να προοικονομίσει την εμπλοκή «πολλών και διάφορων» προσώπων στη συγγραφή του συγκεκριμένου ψηφίσματος, δίχως να αγγίξει καν τον πυρήνα της κριτικής: ότι Έλληνες ευρωβουλευτές, στρέφονται κατά της Ελλάδας για μικροπολιτικά οφέλη. Όλο αυτό είναι τουλάχιστον ύποπτο και δίνει ενδείξεις «ενοχής», αναφορικά με την ανάμειξη του ΠΑΣΟΚ, στο εν λόγω θέμα.

Η δήλωση του Θανάση Γλαβίνα

Θανάσης Γλαβίνας: «Το πώς χειρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του διάφορα θέματα, νομίζω ότι έχουν κριθεί και έχει αποφανθεί ο ελληνικός λαός με πολύ σαφή τρόπο. Το έλασσον είναι αν ο κύριος Αρβανίτης συνέγραψε το ψήφισμα, ή όχι. Όλοι γνωρίζουμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει μια συλλογικότητα, συμμετέχουν πολλοί. Όταν το ψηφίζουν αυτό από 5-6 διαφορετικές ομάδες του ευρωκοινβουλίου, όταν πράγματι το υπερψηφίζουν περισσότεροι από 330 ευρωβουλευτές, όλοι καταλαβαίνουμε ότι έχουν συμβάλλει στην συγγραφή του πάρα πολλοί».

Γιάννης Κολοκυθάς: «Η Νέα Δημοκρατία κάνει ότι δεν το ξέρει όμως, αυτό».

Παναγιώτης Στάθης: «Το μείζον είναι -προφανώς, το αποφεύγει γιατί δεν τη συμφέρει- το μείζον ποιο είναι; Τα ζητήματα που αναφέρουν μέσα οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές από τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λέει επί αυτού κάτι, η Νέα Δημοκρατία; Λέει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα του κράτους δικαίου; Λέει ότι -για παράδειγμα τα Τέμπη- επιχειρείται μια μεγάλη επιχείρηση συγκάλυψης και η ελληνική κοινωνία το έχει διαπιστώσει σύμπασα και απαιτεί δικαιοσύνη; Και σεβόμαστε όλοι τον αγώνα των γονέων; Σε αυτά απαντά η κυβέρνηση, ή συνεχίζει την συγκάλυψη, με τον κύριο Τριαντόπουλο να μην ξέρει τι λέει σχετικά με το μπάζωμα του χώρου και άλλα να λέει την μια, άλλα να λέει την άλλη;»